یک روزنامه اسرائیلی فاش کرد
تقسیم کار ضدایرانی جدید در خاورمیانه
در همین رابطه، روزنامه هاآرتص اسرائیل روز دوشنبه در تحلیلی که سایت «تابناک» آن را منتشر کرد در گزارشی نوشت که رژیم اسرائیل با همراهی آمریکا، تیمی مشترک برای اجرای تحریمهای اقتصادی علیه ایران تشکیل دادهاند. روزنامه هاآرتص نوشته: «آمریکا و اسرائیل یک کمیته مشترک تشکیل دادهاند تا تجربیات خود را برای اجرای نظام تحریمها علیه ایران و کسب هرگونه اطلاعات درباره مقاصد ایران در زمینه برنامه هستهای بهکار بگیرند.» تحریمهای اقتصادی علیه ایران قرار است در بازههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای اجرایی شوند.
به نوشتههاآرتص، «شای باباد»، وزیر امور دارایی رژیم صهیونیستی و «اران نیتزان»، فرستاده این رژیم در واشنگتن برای امور اقتصادی جهت تشکیل این تیم با مقامهای آمریکایی به توافق دست پیدا کردهاند. آمریکا و اسرائیل قبل از حصول برجام میان ایران و گروه ۱+۵ در سال ۲۰۱۵، همکاری نزدیکی با یکدیگر برای نظارت بر اجرای تحریمهای اقتصادی علیه ایران داشتند. تیم مشترک آمریکا ـ اسرائیل قرار است به دولتها برای اجرای تحریمها علیه ایران کمک کرده و به شرکتهایی که ممکن است در معرض نقض این تحریمها قرار داشته باشند، مشاوره دهند. از سوی دیگر، اماراتمتحدهعربی و عربستان سعودی نیز آمادگی خود برای همراهی با اسرائیل و آمریکا را اعلام کردهاند و در همین راستا، پذیرفتهاند تا هزینههای مالی مهار ایران در منطقه را پرداخت کنند. بهنظر میرسد، اتحاد و همگرایی نزدیکی میان اسرائیل، آمریکا و امارات و عربستان برای مقابله با ایران درحال شکلگیری است و مقدمات آن نیز از ماهها و حتی سالهای قبل تا آنجاکه به روابط اسرائیل و اعراب مربوط میشود نیز برنامهریزی شده است.
پیشتر و در اواسط خرداد ماه، خبرگزاری «رویترز» در گزارشی جدید بعد دیگری از رویکرد ضدایرانی عربستان را هویدا کرد. رویترز با پرداختن به رویکرد عربستان برای جبران کاهش نفت پس از اعمال تحریمهای آمریکا علیه ایران نوشت: «یک روز پیش از اعلام خروج آمریکا از توافق هستهای، مقامات کاخ سفید با ولیعهد عربستان تماس گرفته و از آن کشور درخواست کردند با افزایش تولید نفت اوپک مانع از تاثیر تحریمهای نفتی ایران بر بهای نفت در بازارهای جهانی شود. پیشتر و در سال ۲۰۱۲ نیز آمریکا از عربستان درخواست کرده بود زمینههای افزایش صادرات نفت کشورهای عضو اوپک را فراهم آورد. مقامات عربستان نیز در تماس تلفنی خود با مقام ارشد دولت ترامپ به او گفتهاند که برای افزایش تولید نفت اوپک بسیار زود است، اما همزمان به آمریکا اطمینان خاطر داده که هرگاه در صورت اجرای تحریمهای نفتی ایران، کمبودی در تامین نیازهای بازارهای جهانی روی دهد، عربستان به همراه متحدان خود این کمبود را جبران خواهد کرد. از آنجا که عربستان به قیمتهای بالای نفت هم برای جبران کسری بودجه و هم پیش بردن پروژههای اقتصادی خود نیاز دارد، بهنظر میرسد که ریاض ما به ازای خوبی را از همراهی با آمریکا در تحریم ایران دریافت خواهد کرد که حاضر شده است تا از افزایش قیمت نفت چشمپوشی کند.
روز گذشته نیز روزنامه «نیویورکر» در گزارشی در این رابطه خبر داد، اماراتمتحدهعربی بعد از ترور محمود المبحوح(یکی از فرماندهان حماس) که هشت سال پیش در یکی از هتلهای دبی به دست عوامل موساد انجام گرفت، لیستی از درخواستها را برای مسکوت نگه داشتن این مساله ارائه کرد. به نوشته این رسانه آمریکایی، بعد از عملیات ترور المبحوح در دبی، اماراتمتحده خواهان خرید پهپاد از اسرائیل شد؛ اما تلآویو این درخواست را رد کرد. در ادامه این گزارش آمده است: سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اواخر دوره ریاست جمهوری باراک اوباما مکالمه تلفنی بین بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و یک مسوول عالیرتبه اماراتی را شنود کردند که ظاهرا بعد از آن ملاقاتی نیز در قبرس بین این دو برگزار شد. نیویورکر همچنین تاکید میکند: روابط بین اماراتمتحدهعربی و اسرائیل به ویژه بعد از امضای توافق هستهای ایران رو به گسترش است؛ هر چند روابط فیمابین آنها بیش از دو دهه و حتی به دوره امضای توافق اسلو در سال ۱۹۹۳ باز میگردد. در همین راستا روزنامه نیویورکتایمز آمریکا نیز روز شنبه در گزارشی از روابط محرمانه امارات و اسرائیل خبر داد و اعلام کرد: روابط گستردهای در این میان وجود دارد.
تشکیل مثلث همکاری
پیشتر سیدحسین موسویان دیپلمات سابق و پژوهشگر کنونی دانشگاه پرینستون در تحلیلی با پرداختن به ابعاد و زوایای این مثلث نوشت: «من در اوایل کار ترامپ در کاخ سفید، طی مقالهها و مصاحبههای متعدد به مسوولان ایران هشدار دادم که مثلث همکاری تلآویو-واشنگتن-ریاض علیه ایران تشکیل خواهد شد و تقسیم کاری به این شکل صورت خواهد گرفت: طراحی و برنامهریزی بهعهده تلآویو، تامین مالی بهعهده ریاض و فشار و زور توسط واشنگتن. در آن مقطع برخی در داخل نوشتند که فلانی با بزرگ کردن عربستان و اسرائیل، قصد بزک کردن آمریکا را دارد! منتهی امروز این مثلث نهتنها شکل گرفته، بلکه عملیات گستردهای علیه ایران را آغاز کرده است و این واقعیت هم بر همگان آشکار شده است.»
این عضو پیشین تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در ادامه تاکید کرد: «یکی از استراتژیهای طراحی شده از سوی تلآویو، ایجاد فضای ترس و وحشت درمورد ایران در افکار عمومی جهان است که هرسه عضو مثلث بهطور مشترک، سازمان یافته و مستمر، در مواضع سیاسی خود به آن دامن میزنند. هدف هم این است که از همکاریهای اقتصادی و سیاسی و امنیتی دوجانبه، منطقهای و بینالمللی جامعه جهانی با ایران جلوگیری کرده، ایران را درسطح منطقهای و جهانی منزوی کنند، اوضاع اقتصادی داخلی ایران را بههم ریخته تا از طریق فشارهای بینالمللی، منطقهای و داخلی زمینه فروپاشی از داخل را درایران فراهم و ایران را دچار سرنوشتی مشابه کشورهای افغانستان و لیبی کنند.»
ارسال نظر