توصیه هسته‌ای ایران به کره شمالی

بهرام قاسمی روز گذشته در نشست هفتگی با خبرنگاران درخصوص مسکوت ماندن دو ماهه تصویب CFT و‌ موضع دولت و تبعات آن برای ایران گفت: «درباره این لایحه حدود ۲ سال کار کارشناسی در ارگان‌های ذی‌ربط در وزارت خارجه، شورای‌عالی وزارت اطلاعات و‌ نهادهای اقتصادی صورت گرفته بود و تصور این بود روز گذشته این لایحه به تصویب برسد؛ اما با توجه به مخالفت برخی نمایندگان و اصرار آنها برای اصلاحاتی در آن و تصور اینکه روز گذشته لایحه شاید رای لازم را به دست نیاورد، بحث‌هایی مطرح بود.» قاسمی افزود: «نماینده دولت روز گذشته مزایای تصویب را تشریح کرد؛ اما نهایتا تصمیم مجلس این شد که لایحه مورد رای قرار نگیرد و پس از دو ماه مجددا درباره آن صحبت شود. البته جای خرسندی دارد که این لایحه در کمیسیون مربوطه امضا شده و امیدواریم در دو ماه آینده این لایحه تصویب شود؛ تصویب این لایحه مزایای بسیاری برای ایران دارد و گواه آن‌ کار کارشناسی زیادی بود که در سازمان‌های مختلف از دیدگاه‌های مختلف درباره آن انجام شده است.»

او درباره احتمال عدم تصویب FATF و پیامدهای آن گفت: «یک دیپلمات هم باید خوش‌بین باشد و هم پیش‌بینی نمی‌کند. امیدوارم در موعد مشخص شده این لایحه تصویب شود و مشکلی پیش نیاید.» قاسمی در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند علت تصمیم مجلس افزایش قدرت چانه‌زنی برای مذاکره‌کنندگان ایرانی با طرف‌های غربی بوده است، گفت: این گمانه‌زنی است که از سوی شما مطرح می‌شود. دولت علاقه‌مند بود که این لایحه هر چه زودتر به تصویب برسد؛ ولی متاسفانه برخلاف آنچه خواسته ما بود این موضوع با تاخیر مواجه شد. مخالفت برخی از نمایندگان شرایط را برای تصویب این لایحه فراهم نکرد و در همین چارچوب تصمیم رئیس مجلس و دیگر نمایندگان بر این قرار گرفت که دو ماه این لایحه را مسکوت بگذارند.

روز یکشنبه با رای ۱۳۸ نماینده مجلس، قرار شد لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم تا زمان روشن شدن نتیجه مذاکرات با اروپایی‌ها مسکوت بماند. موضوعی که با حواشی در مجلس همراه شد. در میانه اظهارات موافقان و مخالفان اما برخی نمایندگان از تقاضایی برای موکول کردن رای‌گیری درباره این لایحه تا دو ماه آینده خبر دادند؛ موضوعی که به تایید برخی نمایندگان، برای جلوگیری از رد کلیات لایحه CFT تحت‌تاثیر فضای تبلیغی علیه این لایحه صورت گرفت. در خلال این ماجرا، مذاکرات در هیات‌رئیسه با حضور موافقان و مخالفان لایحه و نیز عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه و غلامعلی امیری معاون پارلمانی رئیس‌جمهوری حدود ۲۰ دقیقه طول کشید و پس از آن، معترضان تومارهای خود را از فضای مجلس جمع کردند.

استقبال از برقراری صلح در شبه جزیره کره

بهرام قاسمی در ادامه این نشست درباره دیدار ترامپ و «اون» نیز گفت: مواضع ایران درباره شبه‌جزیره کره روشن است. ما علاقه‌مندیم در آن منطقه صلح و ثبات و امنیت برقرار باشد و از هر گامی برای رفاه و توسعه مردم این منطقه استقبال می‌کنیم؛ اما با توجه به ‌پیشینه و سوابق آمریکا که می‌شناسیم و شخص آقای ترامپ که در مدت ریاست‌جمهوری‌اش شاهد تخطی‌ها و خروج از ‌پیمان‌ها و خصوصا برجام بودیم، کماکان با بدبینی بسیار زیاد به رفتار ترامپ و آمریکا نگاه می‌کنیم، ما نمی‌توانیم خوش‌بین باشیم. کره‌شمالی هم باید با احتیاط عمل کند؛ چون ماهیت دولت آمریکا به‌گونه‌ای نیست که بتوان با خوش‌بینی به آن نگاه کرد. ما از صلح و ثبات و امنیت در شبه جزیره کره که به نفع مردم باشد حمایت می‌کنیم؛ اما درباره نیات آمریکا به شدت‌ دچار تردید هستیم.»

زمان زیادی نداریم

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا چارچوب زمانی مشخصی برای اتمام مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا در ارتباط با بحث برجام مشخص شده است یا نه،گفت: «مذاکرات و گفت‌وگوها ادامه دارد و این مذاکرات احتمالا در هفته‌های آتی در سطوح مختلف ادامه پیدا می‌کند. اتحادیه اروپا یک مجموعه بزرگ با یک بوروکراسی خاص است و ما به آنها گفته‌ایم که اگر در مورد موضوع برجام مصر هستند آنها در کنار چین و روسیه باید در کوتاه‌ترین مدت ممکن تضمین‌ها و تعهدات لازم را به ایران بدهند. ما امیدواریم که اتحادیه اروپا از این فرصت استفاده کند و آنها باید به این موضوع توجه داشته باشند که ما زمان زیادی نداریم و با توجه به برخی از توطئه‌ها و خلف وعده‌ها، مردم ایران تحمل انتظار بیش از حد را ندارند. ما امیدواریم که آنها در اسرع وقت تعهدات لازم را به ایران بدهند.» قاسمی گفت: نمی‌توانم زمان مشخصی را بیان کنم که ما در چه نقطه زمانی می‌توانیم به این تفاهم برسیم، باید کمی صبوری کرد البته تاکید می‌کنم که اتحادیه اروپا زمان زیادی ندارد و باید هر چه زودتر تصمیمات لازم را اتخاذ کند.

او در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند   تصمیمات کمیسیون مشترک برجام با توجه به خروج آمریکا از این توافق بین‌المللی دارای اعتبار حقوقی نیست، تاکید کرد: آمریکا به‌صورت غیرقانونی و برخلاف موازین بین‌المللی از برجام خارج شده است. قاسمی افزود: «برای اولین بار جلسه کارشناسی ایران و گروه ۱+۴ در تهران تشکیل شد و در این جلسه در ارتباط با موضوعات مختلف از جمله وضعیت برجام و تعهدات اروپا و سایر اعضای این توافق بین‌المللی نسبت به ایران بحث و گفت‌وگو شد و اینکه آنها چگونه می‌توانند به تعهدات برجامی خود در حوزه‌های مختلف عمل کنند. در این جلسه کارشناسانی از وزارت خارجه و دستگاه‌های مختلف اقتصادی حضور داشتند، در حوزه‌های اقتصادی آیتم‌های مهمی به بحث گذاشته شد، قرار است این مذاکرات ادامه پیدا کند.»

سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه این گفت‌وگوها در محیطی سازنده انجام شد، گفت: «امیدوارم در نهایت این گفت‌وگوها طی روزهای آینده در سطح بالاتر برگزار شود و ادامه پیدا کند. ما امیدواریم که اعضای برجام بتوانند در جریان این مذاکرات اطمینان لازم را برای انجام تعهدات‌شان و اتخاذ اقدامات مناسب برای جبران اثرات ناشی از خروج آمریکا از این توافق بین‌المللی را به ایران بدهند تا ایران در نهایت بتواند در مورد موضوع برجام به جمع‌بندی برسد.»

خروج شرکت‌ها از ایران

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری که بیش از ۹۰ دقیقه طول کشید در پاسخ به سوالی مبنی‌بر اینکه با توجه به اینکه برخی از شرکت‌های اروپایی به‌دلیل خروج آمریکا از برجام تصمیم گرفتند که از ایران خارج شوند و آیا با توجه به تشکیل معاونت اقتصادی در وزارت خارجه، این معاونت جایگزینی برای این شرکت‌ها در نظر گرفته و اقداماتی در این راستا انجام داده است، خطاب به خبرنگار پرسش‌کننده گفت: مگر شرکت‌های خارجی در ایران کار می‌کردند؟ ما در رسانه‌ها می‌شنیدیم که شرکت‌های خارجی نیامده‌اند که در ایران کار کنند. قاسمی در ادامه گفت: «در مورد خروج این شرکت‌ها و مسائل مربوط به آن قضاوت در حال حاضر زود است. برخی از شرکت‌های خارجی حاضر در ایران به دلیل خروج غیرقانونی آمریکا از برجام و با توجه به سهام‌هایی که در آمریکا داشتند ممکن است دچار مشکلاتی شوند.»

او با اشاره به بازه زمانی ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه که در ارتباط با بحث تحریم‌ها وجود دارد، ادامه داد: هنوز اتفاق خاصی صورت نگرفته و از طرف دیگر باید توجه داشت نوع قراردادهایی که این شرکت‌ها با طرف‌های ایرانی داشته‌اند با یکدیگر متفاوت هستند، باید صبر کرد و دید که چه اتفاقاتی رخ خواهد داد و از جمله اینکه باید ببینیم نهایتا مذاکرات ایران با اروپا به چه نتیجه‌ای می‌رسد. قاسمی با بیان اینکه شرکت‌های ایرانی نیز نهایتا مطابق قراردادهایی که با این شرکت‌های خارجی بسته‌اند، عمل می‌کنند، ادامه داد: وزارت خارجه به‌عنوان تصحیح‌کننده روابط خارجی در عرصه اقتصاد در کنار این شرکت‌های ایرانی خواهد بود و اقدامات لازم را برای صیانت از حقوق آنها به عمل می‌آورد.