آیا ایران برجام دوم فرانسه را قبول میکند؟
پیشنهاد «توافق جدید» پاریس به تهران
به گزارش فرارو به نقل از اسپوتنیک، امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه در جریان دیدار با همتای روسیاش، ولادیمیر پوتین، درباره تدوین یک سند جدید با امضای همه طرفها، از جمله آمریکا، گفتوگو کرده است. پیشتر در سفر مکرون به واشنگتن که قبل از خروج آمریکا از برجام صورت گرفت، او ایده حصول یک توافق جدید با ایران را جهت متقاعد کردن ترامپ به ماندن در برجام مطرح کرد، اما نتیجهای نگرفت. فرانسه در نظر دارد در توافق جدید علاوه بر موضوع هستهای، مسائل دیگری را هم مطرح کند. یک منبع در وزارت خارجه فرانسه گفته کشورش مایل است علاوه بر موضوع هستهای، درباره مسائلی همچون برنامه موشکهای بالستیک و نفوذ ایران در خاورمیانه نیز مذاکره کند.
احتمال خروج فرانسه از برجام
فرانسویها نه تنها مساله مذاکرات جدید را مطرح کردهاند بلکه حتی از احتمال خروج پاریس از برجام هم سخن گفتهاند. در همین رابطه، رابرت دل پیچیا، معاون کمیته امور خارجه، دفاعی و نیروهای مسلح سنای فرانسه گفت: «این احتمال وجود دارد که فرانسه از توافق کنونی با ایران خارج شود، اما تنها به این منظور که مذاکراتی برای دست یافتن به یک سند جدید و کاملتر را آغاز کند که قطعا زمان زیادی نیاز دارد.» قبل از خروج آمریکا از برجام، فرانسه موضوع امضای توافق مکمل برجام را در چارچوب متقاعد کردن دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به ماندن در توافق هستهای مطرح کرد، اما نه از سوی ایران و نه از جانب آمریکا از این مساله استقبال نشد. با این حال، بنا به ادعای رسانههای روسی، اکنون مقامات فرانسوی مجددا ایده امضای توافق جدید با ایران و حتی خروج از برجام را هم مطرح میکنند.
در شرایطی که توافق هستهای روزهای حساسی را سپری میکند و آینده آن در هالهای از ابهام قرار گرفته است، سخن گفتن از حصول توافق جدید تا چه اندازه امکانپذیر است؟ آیا ایران چنین پیشنهادی را میپذیرد؟
خبرگزاری اسپوتنیک در گزارشی، ضمن گفتوگو با مقامات و کارشناسان به این پرسشها پاسخ داده است. ورود به مذاکرات جدید، درحالیکه منافع ایران از برجام تامین نشده، دشوار بهنظر میرسد. مقامات ایرانی صریحا ورود به مذاکرات جدید درباره موضوعات غیرهستهای را رد کردهاند. در همین رابطه، سیدحسین نقویحسینی، سخنگوی کمیسیون ویژه برجام و کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: «ایران تنها در چارچوب برجام مذاکره و گفتوگو خواهد کرد، آن هم برای اجرای برجام، نه اینکه مفاد مندرج در این توافقنامه تغییر کند یا مواردی حذف و اضافه شود. تنها موضوع مذاکره ایران با سه کشور اروپایی عضو برجام این است که آیا میتوانند تضامین لازم مبنی بر اجرای تعهدات خود به برجام را بدهند یا خیر و اینکه آیا میتوانند تضمین کنند که توان پرداخت خسارات خروج آمریکا از برجام به ایران را دارند.» حسین شیخالاسلام که در دشوارترین لحظات گفتوگوهای برجام مشاور محمدجواد ظریف بوده است، دیدگاه مشابهی بیان کرده است. شیخالاسلام در این خصوص به اسپوتنیک گفت: «این اظهارنظرها و تصمیمات یکطرفه از سوی فرانسه تنها تصورات آنها است و ایران فراتر از مذاکراتی که قبلا در چارچوب برجام با سایر مذاکرهکنندگان داشته، انجام نخواهد داد.»
علاوه بر مقامات ایرانی که مذاکرات جدید با فرانسویها را صریحا رد کردهاند، کارشناسان نیز معتقدند تلاشهای فرانسه، بیشتر نگرانیهای آمریکا را در نظر میگیرد تا نگرانیهای ایران. الکساندر آزادگان، استاد ژئوپلیتیک و سردبیر وبسایت امپریانیوز، به اسپوتنیک گفته، طرح «برجام جدید» فرانسه، بیش از آنکه تلاشی برای نجات برجام باشد، تلاش برای نشان دادن همبستگی با واشنگتن است. او گفته، خروج شرکتهای فرانسوی از ایران، مثال بارزی در این زمینه است. آزادگان با اشاره به «خیانت پژو به برجام»، هدف رفتار این شرکت فرانسوی را حمایت از تحریمهای آمریکا دانست. این کارشناس افزود هماکنون اروپا سعی میکند برای برجام «زمان بخرد» و ایران را به یک «تله اقتصادی» بکشاند. «اما ایران هرگز اجازه نخواهد داد تا امنیت و تمامیت ارضیاش مورد سازش قرار گیرد.» آزادگان خاطرنشان کرد که طرح برجام جدید پاریس، احمقانه بهنظر میرسد و بیش از آنکه یک سیاست واقعگرایانه باشد، یک اقدام روابطعمومی است.
ارسال نظر