تذکر تلفنی ظریف به کری درباره نقض برجام عکس: ایرنا

دنیای اقتصاد: سخنگوی وزارت خارجه ایران با اشاره به تماس‌های وزرای‌خارجه ایران و آمریکا درباره برجام گفت: با توجه به وضعیت تمدید تحریم‌های ایران در سنا تماس‌هایی بین ظریف و کری انجام گرفت و تذکراتی که لازم بود داده شد. بهرام قاسمی در نشست خبری هفتگی خود که دیروز در ساختمان سخنگویی برگزار شد، در پاسخ به سوالات خبرنگاران درخصوص واکنش رسمی ایران به نقض برجام در آینده ابراز کرد: «ما از ابتدای تفاهم برجام مثل هر قرارداد دیگر برای همه شرایط پیش‌بینی‌ها و طراحی داشته‌ایم و خوشبختانه برای هر وضعیتی اقدام پیش‌بینی شده و به تناسب هر وضعیتی اقدامات ما صورت می‌گیرد. ما وضعیت آتی را رصد خواهیم کرد تا ببینیم در وضعیت طرف مقابل چه تغییراتی ایجاد می‌شود.

برجام یک موضوع چندطرفه است و یک‌طرف نمی‌تواند به راحتی اقدامات خود را داشته باشد، همانطور که واکنش طرف‌های دیگر را طی روزهای گذشته شاهد بوده‌ایم.» قاسمی درباره مصوبه آیسا در آمریکا نیز افزود: «در وضعیت کنونی آنچه اتفاق افتاد این بود که اوباما نه امضا و نه وتو کرد و بخش‌هایی از تحریم که با برجام منافات داشت، مستثنی شد و ما در وضعیت قبلی قرار داریم، اما تصویب آیسا از نظر ما خلاف بود که تصمیماتی اتخاذ کردیم.» آیسا یا قانون تحریم‌های ایران ماه گذشته در مجالس قانونگذاری آمریکا با اکثریت آرا تصویب شد و نمایندگان و سناتورها تحریم‌های ایران را برای یک دوره ۱۰ ساله مجددا تصویب کردند. موضوعی که با اعتراض ایران همراه شد و خواستار برگزاری فوری کمیسیون مشترک برجام شد. در همین ارتباط، سخنگوی وزارت امورخارجه درباره برگزاری کمیسیون مشترک برجام در وین نیز گفت: «مواضع اروپا تا حد زیادی روشن است و با توجه به قدمت رابطه با ایران با تحریم‌ها موافق نبودند و بعدا که مذاکرات پیش رفت خود آنها شریک تهیه برجام بودند و علاقه‌مندند که روابط در سطح عادی خود ادامه یابد، آنها با هرگونه اخلال در برجام مخالفند. اروپا خواهان استمرار برجام و علاقه‌مند به همکاری با ایران است و طی نامه‌ای که از سوی ظریف به موگرینی ارسال شد پیشنهاد ایران برای برگزاری اجلاس اعلام شد.» بهرام قاسمی در تشریح جزئیات این نشست نیز گفت: «در مقطع کنونی نشست در سطح معاونان خواهد بود و بعید می‌دانم که نماینده‌ای از آمریکا در این نشست باشد.»

قاسمی درخصوص نشست هیات نظارت بر برجام بعد از تصمیم کنگره و هماهنگی با روسیه و چین نیز گفت: «ما نقض برجام نداریم، مگر اینکه دیگران به بیراهه بروند و ما در ناکامی برجام پیشقدم نخواهیم بود. هیات نظارت بر برجام وضعیت را دائما رصد می‌کند و به تناسب وضعیت برنامه داشته و دارد. در صورت بروز هرگونه اخلال در برجام سیاست‌های مقتضی اتخاذ و اقدام صورت می‌گیرد که اعلام می‌شود یا حتی اعلام نمی‌شود و جای نگرانی نداریم.»سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص فضاسازی رسانه‌ای بعد از تصمیم ایران برای طراحی پیشرانه‌های هسته‌ای افزود: «ما پیشقدم برای تخریب و عهدشکنی در برجام نخواهیم بود و آنچه تصمیم می‌گیریم به تناسب اقدام طرف مقابل است که قاطع و محکم خواهد بود. در صورت کارشکنی اقدام ما قاطع‌تر و کوبنده‌تر است و اظهارنظر دیگران بحث‌های تبلیغاتی است.» حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران در پی نقض برجام از سوی آمریکا و پیرو تصمیمات شورای‌عالی امنیت ملی و هیات نظارت بر برجام، ۲۳ آذر ماه دستورهای جداگانه‌ای را خطاب به وزیر امورخارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی درخصوص موارد نقض برجام و توسعه برنامه هسته‌ای ایران صادر کرد.

پس از این فرمان‌های هسته‌ای و با پیگیری‌های وزارت امورخارجه و سازمان انرژی اتمی، یوکیو آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز یکشنبه به تهران سفر کرد و با مقامات ایرانی دیدار کرد. سخنگوی وزارت‌خارجه ایران با اشاره به سفر مدیرکل آژانس گفت: «این سفر در چارچوب همکاری ما با آژانس بود و مطلب خاصی وجود نداشت که بخواهد پیغامی را به جایی منتقل کند.» سخنگوی دستگاه دیپلماسی درخصوص دیدار صالحی با آمانو و کمک برای ساخت پیشرانه‌ها افزود: «طبق برجام و تفاهمنامه بین ایران و آژانس، حق و حقوقی داریم که به تناسب اقدامات می‌توانیم از همکاری‌های غیر بومی استفاده کنیم که درخواست‌های خود را مطرح کرده و خواهیم کرد.»

نفوذ ایران در یمن ارتباطی به کری و جبیر ندارد

سخنگوی وزارت‌خارجه در ادامه نشست خود با خبرنگاران درباره نشست جان کری، وزیر خارجه آمریکا و عادل الجبیر همتای سعودی خود و اتهامات آنها مبنی بر نفوذ ایران در یمن اظهار کرد: «ما هیچ مذاکره‌ای با طرف آمریکایی درباره مسائل منطقه‌ای نداشته و نخواهیم داشت. درباره یمن هم باید گفت که تجاوز خارجی، یمن را به شرایط بغرنج کنونی رسانده است. بمباران‌های رژیم آل‌سعود باید متوقف شود و از گفت‌وگوهای یمنی استقبال می‌کنیم. نفوذ ایران ربطی به دیگران ندارد، زیرا به تاریخ و فرهنگ کشورها برمی‌گردد و جبیر باید بیاموزد که دست از حمایت از تروریسم بردارد و بهتر است که درباره نوع رابطه معنوی ایران با سایر کشورها صحبتی نکند.» در جریان سفر جان کری به ریاض، آمریکا و عربستان سعودی مجددا ایران را متهم به دخالت در یمن کردند. وزیرخارجه آمریکا در این کنفرانس مطبوعاتی با طرح ادعای مداخله ایران در یمن، گفت: «آمریکا نسبت به نفوذ ایران در یمن معترض است.»

نشست سه‌جانبه در مسکو

بهرام قاسمی همچنین درباره نشست سه‌جانبه ایران، روسیه و ترکیه و نشست روسیه و ترکیه در قزاقستان گفت: «اجلاس سه‌جانبه که با ابتکار ایران پا گرفت به دلیل حساسیت شرایط حلب در مسکو خواهد بود و در سطح وزرای‌خارجه است. اجلاس آستانه بین روسیه و ترکیه و بخشی از معارضان سوریه است که ربطی به نشست سه‌جانبه ندارد.» این نشست امروز در مسکو برگزار می‌شود. همزمان با نشست وزرای‌خارجه ایران، روسیه و ترکیه، وزرای دفاع این سه کشور نیز نشست مشترک برگزار می‌کنند.

کاهش سطح روابط با انگلیس مطرح نیست

او درخصوص اظهارات ترزا می، ‌نخست‌وزیر انگلیس علیه ایران مبنی بر اینکه تهران عامل بی‌ثباتی منطقه است، گفت: «وزارت خارجه از ابتدا اقدامات لازم را به‌عمل آورد و دوبار رئیس نمایندگی انگلیس را فراخوانده و اعتراض شدید خود را اعلام کرد، بار اول سفیر و بار دوم کاردار فراخوانده شد.» رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت‌خارجه درباره کاهش سطح روابط با انگلیس نیز گفت: «در سیاست کلی نظام چنین موضوعی مطرح نیست و آنچه که باید و لازم بود، انجام شد. از سفیر ما درباره سوریه و حلب سوالاتی شد که پاسخ آن داده شد.»

سفر جهانگیری به ترکیه لغو نشده است

قاسمی همچنین گفت که سفر جهانگیری به ترکیه برنامه‌ریزی شده بود ولی با توجه به چند موضوع که یکی از آنها سفر رئیس‌جمهوری به منطقه قفقاز است و چند موضوع دیگر با طرف ترک صحبت کردیم و توافق کردیم به زمان دیگری موکول شود، این سفر لغو نشده و به زمان مناسب دیگری موکول شده است.