آرایش ایران  برای مواجهه با ترامپ

روزنامه واشنگتن‌پست ۱۲ژانویه در گزارشی نوشت: به گزارش تلویزیون دولتی ایران، این کشور هفته گذشته، وسیع‌‌‌ترین مانورهای نظامی خود را طی دهه‌های اخیر، با پرواز هزاران پهپاد، رژه موشک‌‌‌اندازها و نمایش موشک‌‌‌های بالستیک و خنثی‌‌‌کردن یک حمله شبیه‌‌‌سازی شده به تاسیسات هسته‌‌‌ای، شامل «شماری تهدیدات هوایی» برگزار کرد.

ژنرال علی‌‌‌محمد نائینی، سخنگوی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در این باره گفت، این رزمایش‌‌‌ها در پاسخ به «تهدیدهای امنیتی جدید» انجام شده است. ایران حتی یک روز هم تولید موشک‌‌‌های خود را متوقف نکرده و سامانه‌های دفاعی آن کاملا سالم و در بسیاری از موارد ارتقا یافته است.  اما اظهارات عمومی صرفا نمی‌تواند برخی نگرانی‌ها در جامعه ایران را نادیده بگیرد. دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور منتخب آمریکا وعده داده است مواضع سخت‌‌‌تری در قبال ایران، از جمله تشدید تحریم‌ها را در پیش گیرد. درحالی‌‌‌که طبق گزارش‌ها، اسرائیل که به‌طور فزاینده‌‌‌ای گستاخ‌تر شده، ادعا می‌شود در حال بررسی انجام حمله نظامی به تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران است.

واشنگتن پست مدعی است: ایران بعد از حملات مستقیم اسرائیل و متحمل شدن برخی ضربات در لبنان و سوریه، آرایش تدافعی به خود گرفته است. تحلیلگران می‌گویند انتظار می‌‌‌رود تحریم‌های جدید ایالات‌متحده، فروش نفت ایران به چین را هدف قرار دهد و اقتصاد را تحت‌‌‌ تلاطم قرار دهد.

براساس ادعای واشنگتن‌‌‌پست، با استناد به نظر فرماندهان نظامی بعد از بررسی تصاویر ماهواره‌‌‌ای، به دنبال حملات هوایی دو ماه قبل اسرائیل، برخی از اجزای سیستم دفاع هوایی ایران، متحمل خسارت شدند.

 با این‌‌‌حال، سردار نائینی گزارش‌های مربوط به آسیب برخی سیستم‌‌‌های دفاع ضدهوایی ایران را رد کرد و آن را تلاش «دشمنان» برای «ضعیف» جلوه‌‌‌دادن ایران توصیف کرد. وی گفت: پس از حمله رژیم صهیونیستی به ایران در ماه اکتبر، آنها گفتند که ایران پدافند هوایی ندارد. استاد امور امنیت ملی در دانشکده تحصیلات تکمیلی نیروی دریایی در کالیفرنیا، در این باره می‌گوید، ایران در حال استفاده از همه کارت‌‌‌های خود است.

روزنامه واشنگتن‌پست در ادامه گزارش خود آورده است: یکی دیگر از پیامدهای ۱۵ماه درگیری شدید منطقه‌‌‌ای، وضعیت اقتصاد است. پول ایران در سال گذشته چند درصد از ارزش خود را از دست داد. ناترازی انرژی باعث تعطیلی مشاغل، مدارس و ادارات دولتی در برخی روزها شده است. به‌نظر می‌‌‌رسد تمرین‌‌‌های نظامی این هفته، منعکس‌‌‌کننده برخی نگرانی‌‌‌ها است. تهران روز جمعه میزبان اجتماع ۱۱۰ هزار نفری از نیروهای بسیج بود.

 به گفته سرلشکر حسن‌‌‌زاده از فرماندهان سپاه پاسداران، این رزمایش، در واقع اعلام آمادگی همه‌‌‌جانبه بسیج برای مقابله با هر تهدیدی است. فدائیان مردم و ملت همچنان در صحنه حضور دارند و جان خود را فدای این ملت خواهند کرد.

 به ادعای واشنگتن پست متحدان منطقه‌‌‌ای ایران نیز برای بازگشت ترامپ آماده می‌شوند. عراق که نظاره‌‌‌گر ترور فرماندهان حزب‌‌‌الله و سقوط بشار اسد در سوریه بود، فعالیت گروه‌های مقاومت در داخل خاک خود را محدود کرده است. گروه‌های مورد حمایت ایران، نقش کلیدی در توقف پیشروی‌‌‌های گروه تروریستی داعش در عراق در سال ۲۰۱۴ ایفا کردند و بعد از آن، به‌طور رسمی در نیروهای امنیتی این کشور ادغام شدند. مقامات عراقی اکنون نگرانند، اسرائیل و ایالات‌متحده حملات خود را به متحدان تهران در عراق تشدید کنند، همان‌طور که این حملات را علیه حوثی‌‌‌ها در یمن انجام دادند. به گفته یک مقام ارشد عراقی که خواست ناشناس بماند، محمد‌شیاع السودانی، نخست‌‌‌وزیر عراق، هفته گذشته به تهران سفر کرد تا درباره محدودکردن عملیات گروه‌های عراقی با مقامات تهران گفت‌وگو کند. احسان الشمری، تحلیلگر سیاسی در دانشگاه بغداد می‌گوید، دولت سودانی تلاش کرده است تا میان منافع اغلب متضاد دو متحد کلیدی خود، ایران و ایالات‌متحده نوعی موازنه ایجاد کند.

 پس از حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، عراق در کنار ایران قرار گرفت. شمری گفت: اما با طولانی‌‌‌شدن جنگ، بغداد شروع به چرخش مواضع کرد. مشخص نیست که عراق دقیقا چگونه قصد دارد نفوذ ایران را در قلمرو خود محدود کند، اما شمری پیش‌‌‌بینی کرد که تهران احتمالا نقش خود را مورد بازبینی قرار خواهد داد.یک مقام ارشد عراقی که با مقاومت عراق ارتباط دارد، گفت که این گروه‌ها فعلا خویشتن‌‌‌داری نشان می‌دهند، اما این به‌‌‌هیچ‌وجه به معنای پایان نفوذ ایران در عراق نیست. به گفته وی، زمانی که حزب‌‌‌الله و اسرائیل بر سر آتش‌‌‌بس توافق کردند، متحدان حمایت ایران به این نتیجه رسیدند که انجام حملات علیه اسرائیل و نیروهای آمریکایی در منطقه «مزیتی برای آنها نخواهد داشت و عواقب آن بیشتر از منافع آن خواهد بود.»

وی گفت، فلسطین آرمان ما باقی خواهد ماند. اما اگر نیروهای آمریکایی مستقر در عراق به‌زودی عقب‌‌‌نشینی نکنند، او هشدار داد باید انتظار هر چیزی را داشته باشند. ما قبلا به‌‌‌صراحت اعلام کرده‌‌‌ایم که در حالت توقف هستیم، نه عقب‌‌‌نشینی.