دیپلماسی به وقت دمشق

همزمان با شدت گرفتن تنش‌‌ها در حلب، سید عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران بار دیگر تور دیپلماتیک خود به منطقه‌‌ را با هدف رایزنی‌‌های کاهش تنش و درگیری‌‌ ‌‌آغاز کرد. عراقچی عصر روز یکشنبه در رأس هیاتی عازم سوریه شد. وی از سوریه به آنکارا خواهد رفت و پس از آن راهی سومین مقصد این تور دیپلماتیک خواهد شد که از سوی سخنگوی وزارت خارجه هنوز اعلام نشده است. پیش‌تر و در بحبوحه تنش‌‌ها در لبنان نیز وزیر خارجه ایران چند تور دیپلماتیک به ۱۱ پایتخت منطقه داشت و گفت‌وگوهای فشرده و سطح بالایی را با مقامات شام، خلیج فارس و شمال آفریقا در میان گذاشت.

عراقچی صبح روز گذشته در حاشیه مراسم بزرگداشت روز نیروی دریایی ارتش درخصوص جزئیات این سفر در این مقطع حساس گفت: «عازم دمشق هستم تا حامل پیام جمهوری اسلامی به دولت سوریه باشم؛ ما قاطعانه از ارتش و دولت سوریه حمایت می‌‌کنیم.» وی‌‌ با بیان اینکه هیچ فرقی بین رژیم ‌‌صهیونیستی و تروریست‌‌های تکفیری قائل نیستیم، افزود: «معتقدیم که دشمن پس از ناکامی رژیم صهیونیستی از طریق همین گروه‌‌های تروریستی در تلاش برای پیاده‌سازی اهداف شوم خود در نا امن‌‌سازی منطقه است.»

عراقچی با بیان اینکه ارتش سوریه بار دیگر همچون گذشته بر این گروه‌‌های تروریستی پیروز خواهد شد، تصریح کرد: «نیروهای تروریستی تکفیری امروز کنار آمریکا ایستاده‌‌اند، به آنها می‌‌گوییم که راه به جایی نخواهند برد و شاهد شکست آنها خواهیم بود؛ این حوادث نشان داد که ‌‌چگونه آمریکا و اسرائیل با گروه‌‌های‌‌ تروریستی در یک جهت حرکت می‌کنند.» سرعت تحولات در سوریه به میزانی است که عراقچی را ناگزیر به رصد تحولات در شام کرده تا قدرت دیپلماسی را به کمک میدان بیاورد. موفقیت سفرهای عراقچی در طول یک ماه گذشته که در نهایت منجر به آتش‌بس در لبنان شد، باعث شده تا نگاه‌ها این بار متوجه تور دیپلماتیک جدید عراقچی به منطقه باشد.

عراقچی به کدام کشورها می‌رود؟

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز شنبه اعلام کرد که سید عباس عراقچی برای رایزنی در مورد مسائل منطقه‌‌ای به‌ویژه تحولات اخیر، به زودی عازم چند کشور منطقه خواهد شد. بقایی از سفر وزیر خارجه به دمشق و سپس آنکارا خبر داد. به گفته سخنگوی دستگاه دیپلماسی، عراقچی بعد از رایزنی با مقام‌‌های ترکیه عازم مقصد بعدی سفر خواهد شد که البته مشخص نکرده مقصد بعدی کجاست. پیش‌تر منابع مطلع در وزارت امور خارجه ترکیه اعلام کرده بودند که وزیر امور خارجه ایران قرار است این هفته به ترکیه سفر کند. منابع وزارت امور خارجه ترکیه گفتند «سیدعباس عراقچی» قرار است دوشنبه (۱۲ آذر) به ترکیه سفر کند.

عراقچی در اواخر مهرماه برای شرکت در سومین اجلاس چارچوب همکاری‌‌های منطقه‌‌ای موسوم به گروه ۳+۳ و نیز رایزنی دوجانبه با مقامات ترکیه راجع به روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌‌ای به ترکیه سفر کرده و با هاکان فیدان، وزیر امور خارجه این کشور دیدار و رایزنی کرده بود. سفر عراقچی به ترکیه در میان تحولات منطقه، از جمله تشدید فعالیت گروه‌‌های تروریستی در سوریه طی چند روز اخیر و آتش‌‌بس در لبنان میان حزب‌‌الله لبنان و رژیم صهیونیستی انجام می‌شود.

دو سناریو درباره درگیری در حلب

در خصوص دلایل شدت گرفتن تنش‌ها در شمال سوریه چند سناریو مطرح است؛ برخی تحلیل‌‌‌ها بر نقش ترکیه در آماده‌‌‌سازی گروه‌های مخالف بشار اسد تاکید دارد؛ زیرا ارتش ترکیه با کنترل نوار مرزی در داخل خاک سوریه، مناطقی را برای فعالیت نیروهای مخالف دولت بشار اسد ایجاد کرده است. از سوی دیگر همزمانی این عملیات با آغاز ‌‌‌آتش‌‌‌بس بین لبنان و اسرائیل نیز بسیار بحث‌‌‌برانگیز شده است و در یک فرضیه نزدیک به واقعیت گفته می‌‌‌شود که این حملات طرحی آمریکایی- اسرائیلی برای ایجاد آشوب در سوریه و قطع ارسال هرگونه کمک احتمالی به حزب‌‌‌الله از طریق سوریه است.

همچنین بر اساس توافق سال ۲۰۱۷ میلادی میان ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای ضامن صلح آستانه، چهار منطقه امن در سوریه (کاهش تنش) ایجاد شد. سه منطقه در سال ۲۰۱۸ میلادی به کنترل ارتش سوریه درآمد اما منطقه چهارم که استان ادلب در شمال غربی سوریه، بخش‌‌‌هایی از استان‌‌‌های لاذقیه، حما و حلب را در بر می‌‌‌گیرد، هنوز در دست گروه‌‌‌های تروریستی قرار دارد و گفته می‌‌‌شود که کنترل این منطقه بیشتر در اختیار گروه تروریستی تحریرالشام (جبهه النصره سابق) است. اواخر تابستان سال ۲۰۱۸ میلادی، سران روسیه و ترکیه در سوچی روسیه به توافقی دست یافتند که طی آن ترکیه وعده داد، بدون خونریزی، تروریست‌‌‌های مستقر در این منطقه را خارج یا خلع سلاح کند، اتفاقی که از دید ناظران، تا امروز رخ نداده است و تروریست‌‌‌ها در این منطقه، هر از گاهی به نیروهای نظامی سوریه یا پایگاه روسیه در اطراف این منطقه حمله می‌‌‌کنند.

روایت سفیر ایران از تحولات حلب

همچنین همزمان با سفر رئیس دیپلماسی کشورمان به دمشق، سفیر ایران در این کشور به اظهارنظر درباره تنش‌‌ها در شمال سوریه پرداخت. حسین اکبری، سفیر ایران در سوریه درباره رخدادهای اخیر این کشور گفت: «ارتباط آشکاری بین حملات تروریست‌‌ها در سوریه و شکست رژیم صهیونیستی در لبنان وجود دارد.» به گزارش «ایسنا» اکبری ادامه داد: «تجهیزات پیشرفته تروریست‌‌ها حاکی از وجود ارتباط و پشتیبانی کشورهای اروپایی و سایرین است.» بر اساس گزارش الجزیره، او گفت: «هدف انتقام از سوریه به دلیل حمایت این کشور از محور مقاومت و حزب‌‌الله است.» به گفته سفیر ایران در سوریه، ایالات متحده به دنبال اعمال فشار امنیتی بر دولت دمشق در استان‌‌های جنوبی نیز است. مقامات نظامی و سیاسی ایران ظرف ۴۸ ساعت گذشته با هشدار نسبت به آنچه در درون سوریه می‌گذرد، ضمن توصیه به همسایگان از پروژه اسرائیلی-آمریکایی برای سوریه خبر دادند.

کارکنان کنسولگری ایران در حلب در سلامت به‌سر می‌برند

از سوی دیگر معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با وضعیت کنسولگری ایران در حلب و کارکنان آن در پی اشغال این کنسولگری توسط گروه‌های تروریستی گفت: «الحمد‌لله حال کارکنان ما که در کنسولگری حلب مشغول به کار بودند خوب است و هیچ اتفاق خاصی برای کارکنان ما نیفتاده است و آنها به موقع کنسولگری رو ترک کرده بودند.»

به گزارش «ایسنا» وحید جلال‌زاده افزود: «البته طبق معاهدات و کنوانسیون‌های بین‌المللی ما باید امنیت کنسولگری و کارکنان‌مان را حفظ کنیم. ما این شرایطی را که در حلب توسط گروه‌های تروریستی رخ داده است، از چشم آمریکا و هم‌پیمانان آنها می‌بینیم و حتما اعتراض خودمان را در مورد اتفاق رخ‌داده از طرق و کانال‌های مناسب انجام خواهیم داد.» این دیپلمات ارشد وزارت خارجه ادامه داد: «آنچه امروز برای ما مهم است اینکه کارکنان کنسولگری ما به موقع ساختمان را ترک کرده بودند و الان در دمشق مستقر هستند و هیچ آسیبی به آنها نرسیده است.» او افزود: «اگر آسیبی به کنسولگری ما و ساختمان برسد، این را از چشم آمریکا و هم‌پیمانانش می‌دانیم و قطعا اعتراض خودمان را از مجاری بین‌المللی انجام خواهیم داد.»

 

تکفیری‌ها زیر ضرب