رئیس قوه قضائیه با انتقاد از اینکه در بحث «حیات اجتماعی مجرمی که توبه کرده و دیگر به سمت ارتکاب جرم نرفته است»؛ سختگیرانه عمل میشود، گفت: گاهی در انتخابات، استعلامها، گزینشها و مواردی از این قبیل با این فرد بسیار سختگیرانه و موسع عمل میشود و او از تصدیِ آن پست یا اشتغال به آن کار محروم میشود. محسنیاژهای دربخش دیگری از سخنانش در نشست هماندیشی با مدیران دبیرخانه شورایعالی انقلاب فرهنگی افزود: گسترش آزادیهای مشروع نیز که در قانون اساسی به عنوان یکی از مسوولیتهای قوه قضائیه به آن تصریح شده، از همان سنخ مقولات دوسویه است؛ به این معنا که چگونه تدبیر و تمهید کنیم که هم آزادیبیان و آزادی برخی فعال و آزادی برخی تجمعات (با همان ملاحظات مصرح در قانون) محقق شود و هم به این واسطه موجبات سوءاستفاده دشمن فراهم نشود./ایرنا
اولین جلسه علنی مجلس برای بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور به ریاست محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس برگزار شد. با موافقت نمایندگان در جلسه روز گذشته، قرار شد مجلس در سه نوبت صبح، عصر و شب جلساتی را برای بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴ تشکیل دهد. در جلسه نوبت عصر و در جریان بررسی جزئیات بخش اول لایحه بودجه ۱۴۰۴ در بخش درآمدی، سقف معافیتهای مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی، سازوکار دریافت مالیات پزشکان و مالیات خودروهای لوکس در مجلس تعیین شد. قالیباف پیش از ورود مجلس به بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۴ شرایط ارائه پیشنهادهای از سوی نمایندگان در جریان لایحه بودجه را تشریح کرد که دراین جریان، نمایندگان نمیتوانند پیشنهادهای خلاف قانون برنامه را مطرح کنند همچنین اجازه طرح پیشنهادهایی که قانونگذاری جدید باشد، داده نمیشود.
نشست مشترک دولت و مجلس روز گذشته به میزبانی محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس در بهارستان برگزار شد. در این نشست که با حضور اعضای کابینه در مجلس بهصورت غیرعلنی برگزار شد، وزرای کابینه دولت و رؤسای کمیسیونهای تخصصی مجلس به ارائه گزارش پرداختند. در این نشست مشکلات معیشتی و مسکن با حضور رئیسجمهور بررسی شد . پس از این نشست که با محوریت مسائل اقتصادی برگزار شد، رئیسجمهور و رئیس مجلس در سخنانی برهمکاری دولت و مجلس تاکید کردند.
سکینهسادات پاد، دستیار ویژه رئیسجمهور در پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی درگفتوگو با «دنیایاقتصاد» تاکید کرد که مخالف تعجیل در اجرای قانون عفاف و حجاب است و نظر متفاوتی به این موضوع دارد. در همین حال، دولت نیز اعلام کرده است که برای اصلاح قانون حجاب اقدام میکند.
جزئیات خبرنگار «دنیایاقتصاد» از جلسه غیرعلنی مجلس
روز گذشته به مناسبت روز مجلس، جلسه مشترک مجلس و دولت با حضور رئیسجمهور و هیات دولت به صورت غیرعلنی در صحن مجلس برگزار شد. در این جلسه وزیر امور اقتصادی و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه به ارائه گزارشی مبسوط و محرمانه از شاخصهای کنونی کشور و چالشهای خرد و کلان بودجهای و اقتصادی کشور پرداختند. پس از آن سه نفر از نمایندگان به قید قرعه و همچنین رؤسای کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس دیدگاههایشان و مشکلات مردم را بیان کردند. در انتهای این نشست نیز رؤسای مجلس و جمهور راهکارهایی برای حل مشکلات همچنین ناترازیها ارائه دادند. اما بر اساس شنیدههای «دنیایاقتصاد» در راهروهای مجلس، رئیسجمهور در این جلسه به نرخ پایین بنزین اشاره کرده و نمایندگان نیز مخالفت خود را با افزایش قیمت بنزین اعلام کردهاند.
وزیر خارجه ایران تور دیپلماتیک به منطقه را از سوریه آغاز کرد
با تشدید درگیریها در حلب و ادلب، وزیر خارجه ایران بار دیگر تور دیپلماتیک خود به منطقه را با هدف رایزنیهای کاهش تنش و درگیری آغاز کرد. عراقچی عصر دیروز با حضور در دمشق با مقامات سوری دیدار کرد. وی سپس از دمشق راهی آنکارا و دیگر پایتختهای منطقه میشود. همزمان با تشدید دیپلماسی ایرانی در میدان شام، ارتش سوریه اعلام کرد که با پشتیبانی جنگندههای روسی مخفیگاههای گروههای تکفیری را هدف قرار داده و نیروهای کمکی نیز اعزام شدهاند.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس به «دنیایاقتصاد» پاسخ داد
قانون «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب» معروف به قانون عفاف و حجاب آنطور که محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در نشست خبری با رسانهها اعلام کرد قرار است ۲۳ آذر ماه ابلاغ شود. اما انتشار جزئیاتی از لایحه حجاب و عفاف در کمتر از ۴۸ ساعت گذشته انتقادات زیادی را در فضای مجازی به دنبال داشته است. یکی از انتقادات به این قانون ۷۴ مادهای، در نظرگرفتن جریمههای سنگین چند صد میلیون تومانی و ابعاد سلبی این قانون است. یکی دیگر از انتقادات مجاز بودن اتباع در تذکر است.
نشریه بلومبرگ در تحلیلی از استراتژی عربستان سعودی برای تقویت روابط همزمان با ایران و آمریکا قبل از استقرار ترامپ مینویسد: شاهزاده محمد بن سلمان همانطور که به دنبال دستیابی به توافق استراتژیک با واشنگتن است، پیشنهاد داد تجارت با جمهوری اسلامی را تقویت کند. سام داغر و پائولو مانچینی ۲۹ نوامبر در بلومبرگ نوشتند: غرفه ایران در نمایشگاه «موسم ریاض»، با طاقها و ستونهای الگوگرفته از تخت جمشید، ظرفیتهای تجاری مناسبی را با فروش فرش، زعفران و سایر محصولات به نمایش گذاشت. پایتخت عربستان سعودی ممکن است مکانی دور از ذهن برای نمایش دادن محصولات جمهوری اسلامی به نظر برسد. زیرا رقابت بین دو قدرت، وضعیت خاورمیانه را برای دههها شکل داده است.
فرماندهان و مقامات سیاسی نسبت به خطر حملات تروریستهای تکفیری به سوریه هشدار دادند
در شرایطی که حمله تروریستهای تکفیری به ادلب و حلب، سوریه را مجددا دستخوش تنش کرده، مقامات نظامی و سیاسی ایران با هشدار نسبت به طرح جدید آمریکا و اسرائیل برای سوریه بهعنوان یکی از اضلاع محور مقاومت نسبت به این پروژه برای منطقه هشدار دادند. همزمان دولت روسیه با تشدید حملات هوایی خود وعده داده که ظرف ۷۲ساعت آینده [از دیروز شنبه] تجهیزات نظامی جدیدی را به پایگاه هوایی «حمیمیم» منتقل خواهد کرد تا جلوی پیشروی تروریستها گرفته شود.
یک روز پس از مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در ژنو، نمایندگان تروئیکا تاکید کردند که طرفها بر سر ادامه این رایزنیها توافق کردند. پیشتر مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران نیز از توافق بر سر ادامه گفتوگوها خبر داده بود. اتفاقی که در میانه تنشهای گسترده تهران و پایتختهای اروپایی و سنگینی پروندههای اختلافی یک گام رو به جلو محسوب میشود. هرچند برخی با تعبیر مذاکره برای مذاکره استدلال میکنند که این گفتوگوها به نتیجه نخواهد رسید و احتمالا تا چند ماه آینده شاهد ژنوها و وینهای ۱و۲و۳ خواهیم بود، اما واقعیت این است که در فضای تنشهای بیسابقه ایران و اروپا در طول چهار دهه گذشته، انتظار از نتایج این گفتوگوها باید واقع بینانه باشد و قرار نیست این مذاکرات به نتایج چشمگیر و خارقالعادهای منجر شود.
۴۵۰ سوال از وزرای دولت چهاردهم در حالی مطرح است که تنها اندکی بیش از ۱۰۰ روز از عمر دولت پزشکیان میگذرد. اگرچه سوال از وزرا حق مجلس و نشاندهنده نظارت نمایندگان است، اما این تعداد از سوال آن هم تنها در ۱۰۰ روز کاری دولت چهاردهم زیاد به نظر میرسد. تعداد بالای سوالات اگرچه به معنای پیمودن مجلس در مسیری غیر از وفاق ملی نیست، اما گمانهزنیهایی مبنی بر سیاسی بودن برخی از سوالات نیز مطرح است. این درحالی است که در روزها و ساعتهای منتهی به رای مجلس به کابینه دولت، برخی نمایندگان با دلایل سیاسی با برخی از وزرای پیشنهادی مخالفت و اعلام میکردند که این وزرا به دولت چهاردهم راه نمییابند. حالا اما تعداد بالای سوالات این نگاه را تقویت میکند که برخی از نمایندگان با اهداف سیاسی به دنبال مخالفت با وزرا هستند تا بتوانند آنها را به آرامی از کابینه دولت چهاردهم کنار بزنند.
روزنامه کیهان در بخش اخبار ویژه با عنوان «فحاشی به رئیس مجلس فقط به خاطر یادآوری قانون!» به گزارش روزنامه هممیهن اشاره کرد و نوشت: اظهارات روشن و دقیق رئیس مجلس به عنوان رئیس نهاد قانونگذاری مبنی بر اینکه انتصاب آقای ظریف در دولت خلاف قانون موجود است، با پرخاشگری عجیب و نقاب از چهره انداختن مدعیان اصلاحات همراه شد.
متن بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دستاندرکاران برگزاری کنگره بزرگداشت ۲۴ هزار شهید استان اصفهان که در تاریخ ۲۱ آبان ۱۴۰۳ برگزار شده بود، روز پنجشنبه در محل برگزاری همایش در اصفهان منتشر شد. حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار، اصفهان را در همه نشانههای تمدنی از جمله علم، صنعت، هنر، معماری، عالِمپروری و سلحشوری پیشگام خواندند و تاکید کردند: اصفهان نشان میدهد جریان تدین و تشرع با جریان علم و صنعت و فرهنگ و تمدن در هم تنیده است و این دو جریان با یکدیگر منافاتی ندارند.
ایران و تروئیکای اروپایی پروندههای اختلافی را روی میز گذاشتند
گفتوگوهای ایران و اروپا در حالی در ژنو آغاز شد که پروندههای اختلافی زیادی روی میز تهران، برلین، لندن و پاریس قرار دارد؛ از مسائل دوجانبه، هستهای، تحریمها تا دو جنگ غزه و اوکراین. انریکه مورا ملاقات روز پنجشنبه با مذاکرهکنندگان ایرانی را بهعنوان پیشدرآمد گفتوگوهای روز جمعه مثبت و صریح ارزیابی کرد. همزمان کاظم غریبآبادی، معاون بینالملل وزارت خارجه نیز پس از پایان مذاکرات روز جمعه گفت: توافق شد در آینده نزدیک گفتوگوها ادامه یابد.
وزیر امور خارجه روز گذشته در سفری یک روزه به قم با ۴تن از مراجع تقلید دیدار کرد. عباس عراقچی، پس از زیارت حرم مطهر بانوی کرامت به دیدار مراجع معظم تقلید رفت و با حضرات آیات مکارمشیرازی، نوریهمدانی، جوادیآملی و سبحانی دیدار و گفتوگو کرد. آغاز مذاکرات با کشورهای اروپایی و آتشبس در لبنان محور گفتوگوها در این دیدارها بود. عراقچی همچنین در این دیدارها، گزارشی از اوضاع لبنان و غزه و مذاکرات با سه کشور اروپایی و مسائل اخیر در سوریه ارائه کرد و مراجع عظام را در جریان تلاشهای صورتگرفته طی ۱۰۰ روز اخیر دستگاه دیپلماسی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران قرار داد. مراجع تقلید نیز بر دقت بیشتر در مذاکره با غربیها، بازسازی لبنان و غزه و ارتباط سازنده با کشورهای همسایه تاکید کردند.
همزمان با آغاز مذاکرات هستهای ایران و اروپا در ژنو، خبرها از بازگشت بیسروصدای سفیر آلمان به ایران حکایت میکند. مارکوس پوتسل، سفیر آلمان در ایران که مرداد ماه فعالیت خود را در ایران آغاز کرده بود، روز نهم آبان ماه به دلیل آنچه اعتراض به اجرای حکم اعدام جمشید شارمهد، بیان شد به آلمان فراخوانده شد و خاک ایران را ترک کرد. وزارت خارجه آلمان همان زمان در اطلاعیهای اعلام کرد که پوتسل برای «مشاوره» به برلین فراخوانده شده است.