برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است

بقایی در مورد برخی از انتقادات مطرح‌شده در داخل کشور در مورد این سفر گفت: باید این سفر را در ادامه تعاملات بین ایران و آژانس در نظر گرفت و امر جدیدی نیست. وی گفت: به نظرم این دیدارها باعث می‌شود که درک طرفین از ملاحظات هم بیشتر شود و به بهبود همکاری‌‌‌های بین دو طرف کمک کند. بقایی افزود: در آن شرایط بیانیه اسفند ۱۴۰۱ یکی از چارچوب‌‌‌هایی بود که برای ادامه گفت‌‌‌وگوهای میان ایران و آژانس تدوین شد و در ادامه مسیر قطعا اتفاقاتی هم که در شورای حکام افتاد تاثیرگذار است و آژانس باید بتواند به دور از فشارهای سیاسی برخی کشورها به کار خود ادامه دهد. بنا به دعوت جمهوری اسلامی ایران، رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با هدف دیدار با مقامات عالی‌رتبه ایرانی، شامگاه چهارشنبه وارد تهران می‌شود.

روز پنج‌شنبه نیز ملاقات‌‌‌های رسمی مدیرکل آژانس در ایران آغاز خواهد شد. ۱۰ آبان ماه بود که مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از دیدار و گفت‌‌‌وگو با کاظم غریب‌آبادی معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ایران خبر داد. گروسی در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: این گفت‌وگوی به موقع و اساسی برای آماده‌سازی سفر آتی من به تهران بود.گروسی پیش‌تر در گفت‌وگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس اظهارات رئیس‌‌‌جمهور ایران مبنی بر آمادگی تهران برای تعامل بر سر توافق هسته‌‌‌ای را یک «گشایش» برای آژانس توصیف کرد. او گفت: «چیزی که مایلم از او (رئیس‌‌‌جمهور ایران) بشنوم این است که نظرش درباره بازگشت به یک چارچوب توافق چیست. به نظر من این کاری است که لازم است ما انجام دهیم.» گروسی درباره این چارچوب توافق گفت: «[این چارچوب]می‌تواند بر مبنای برجام باشد اما با توجه به اینکه ایران نسبت به آن موقع توانمندی‌‌‌های خیلی زیادتری دارد باید بسیار بسیار قوی‌‌‌تر باشد.»

هنر تعریف روابط با اروپا

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران با کشورهای اروپایی گفت: روابط ما با کشورهای اروپایی دارای فراز و فرودهایی بوده و هنر این است که با درس گرفتن از این فراز و فرودها، رابطه را به گونه‌‌‌ای تعریف کنیم که منافع دوطرف تامین شود. بقایی در پاسخ به این سوال که یعنی ایران به دنبال کاهش تنش با اروپاست؟ گفت: ما با هیچ طرفی به دنبال تنش نبوده‌‌‌ایم.

مبنای سست اقدامات اروپا علیه ایران

سخنگوی وزارت خارجه در مورد تصمیم اوکراین مبنی بر لغو قرارداد پروازی بین ایران و اوکراین و صحبت‌های زلنسکی مبنی بر اینکه ایران موشکی به روسیه برای حمله به اوکراین نداده است، گفت: صحبت‌‌‌های آقای زلنسکی کاملا گویا بود و ایشان صراحتا اعلام کردند که ایران موشکی به روسیه تحویل نداده است و این اظهارات، نمونه‌‌‌ای بود که نشان داد مبنای اقدامات ایذایی کشورهای اروپایی علیه ایران چه مبنای سستی دارد. آمریکایی‌‌‌ها نیز این ادعاها را مطرح کردند و سپس اقدام به وضع تحریم علیه ملت ایران کردند. وی در ادامه صحبت‌‌‌های خود گفت: واقعیت این است که این سوال پیش می‌‌‌آید که چه نفعی وجود دارد که برخی از مقامات اوکراین به دنبال گسترش دایره منازعه اوکراین هستند در حالی که ایران از همان ابتدا اعلام کرد که ما بخشی از منازعه اوکراین نیستیم. وی گفت: متاسف هستیم که برخی از مقامات اوکراینی بر بیان ادعاهای ضد‌ایرانی خود اصرار می‌کنند.

ارائه خدمات کنسولی به شهروندان ایرانی در آلمان

سخنگوی وزارت خارجه در مورد روند ارائه خدمات کنسولی به شهروندان ایرانی در آلمان در پی تصمیم دولت آلمان برای بستن سه کنسولگری ایران در این کشور گفت: این اقدام دولت آلمان باعث ایجاد اذیت و دردسر برای شهروندان ایرانی مقیم این کشور می‌شود. وی با ارائه گزارشی از اقدامات وزارت خارجه برای تسهیل ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم آلمان گفت: به تعدادی از نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور در نزدیکی آلمان ماموریت داده شده است که به ایرانیان مقیم آلمان خدمات کنسولی ارائه دهند تا این شهروندان دچار مشکلات کمتری در این زمینه شوند.

استمرار گفت‌‌‌وگوهای ایران و عربستان

وی در خصوص سفر اخیر مقام نظامی عربستان به ایران نیز ادامه داد: گفت‌‌‌وگوهای ایران و عربستان به صورت مستمر و خیلی مفید طی یکی دو سال گذشته در جریان بود و سفر مقام ارشد نظامی عربستان هم در این راستاست و امیدواریم زمینه لازم برای تقویت روابط در همه زمینه‌‌‌ها را فراهم کند. بقایی در پایان خاطرنشان کرد: کشورهای منطقه به این درک رسیدند که آنچه امنیت آنها را تامین می‌کند، افزایش روابط و همکاری‌‌‌های منطقه است و اطمینان داریم که ادامه توسعه مناسبات با کشورهای منطقه می‌تواند منجر به ثبات، صلح و امنیت شود.

تهدید به ترور حرف تازه‌‌‌ای نیست

سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اخبار منتشر‌شده مبنی بر تهدید بشار اسد به ترور از سوی مقامات رژیم صهیونیستی گفت: مبنای تاسیس رژیم صهیونیستی، تداوم و ماندگاری آن مبتنی بر اقدامات تروریستی و خرابکاری از سوی این رژیم بوده است و از این جهت حرف‌‌‌های تهدیدآمیز و تهدید به ترور که از سوی مقامات صهیونیستی مطرح می‌شود حرف تازه‌‌‌ای نیست و مطمئنا کشورهای منطقه برای مواجهه با این وضعیت و این‌گونه تهدیدها تدابیر لازم را اندیشیده‌‌‌اند و این کار را انجام می‌دهند. وی افزود: تهدید به ترور مقامات کاملا از لحاظ قانونی و اخلاقی مردود است و نشانه یاغی‌‌‌گری و بی‌‌‌اعتنایی رژیم اشغالگر به قوانین و اصول حقوق بین‌الملل است و جامعه بین‌المللی باید در مقابله با این رویکرد خطرناک صدای واحدی داشته باشد.

واکنش به ادعای ترور ترامپ

وی در مورد ادعاهای مطرح‌شده مبنی بر بازداشت یک ایرانی با اتهام تلاش برای ترور دونالد ترامپ گفت: ما هم در اخبار دیدیم که یک تبعه ایرانی دستگیر شده است. با نهادهای ذی‌ربط در ارتباط هستیم که ببینیم وضعیت به چه شکل بوده است. همان‌طور که پیش از این گفتم از لحاظ زمانی و موضوعی طرح این ادعا و اتهام کاملا مشکوک و به نظرم شرورانه است. وی ادامه داد: چیزی که من در این ارتباط از آن نام بردم می‌توان این ادعاها و اتهامات را نوعی مین‌‌‌گذاری در روابط پیچیده ایران و آمریکا تلقی کرد و درواقع آن را یکی دیگر از مین‌‌‌هایی دانست که در روابط ایران و آمریکا قرار داده می‌شود. بقایی گفت: ما با صراحت دخالت در این موضوع را رد کرده‌‌‌ایم و این اتهامات را بی‌‌‌اساس می‌‌‌دانیم که نمونه مشابه نیز پیش از آن مطرح شده است. وی ادامه داد: به نظرم سیستم قضایی آمریکا هم تحت‌تاثیر برخی از کلیشه‌‌‌ها به طرح این گونه اتهامات ناروا می‌‌‌پردازد و گویی آنها به صورت دیفالت به طرح این‌‌‌گونه ادعاها و اتهامات عادت دارند، اتهاماتی که مبنای واقعی ندارد.

گفت‌‌‌وگوهای امنیتی ایران و عراق

بقایی همچنین در مورد سفر مشاور امنیت ملی عراق به تهران و برخی از تحلیل‌‌‌هایی که در مورد این سفر منتشر شده است، گفت: این سفر در ادامه گفت‌‌‌وگوهای بین دو کشور در مورد موضوعات امنیتی انجام شده است. وی افزود‌: در جریان این سفر در ارتباط با ارتقای امنیت مرزی و اجرای کامل توافق‌نامه امنیتی بین دو کشور رایزنی و گفت‌‌‌وگو شده است. بقایی گفت‌: ان‌‌‌شاءالله در آینده نتایج سفر را از حیث ارتقای امنیت مرزها در روابط دو کشور شاهد خواهیم بود.