شماره روزنامه ۵۹۸۷
|

  • رمزگشایی از ترددهای نوروزی

    دنیای اقتصاد -رضا دهقان: در بازه زمانی ۲۴ اسفندماه ۱۴۰۲ تا ۱۷فروردین امسال، ۱۸‌میلیون و ۶۱‌هزار و ۹نفر از هموطنان از ناوگان حمل‌ونقل عمومی در سفرهای نوروزی استفاده کردند. این آمار حکایت از کاهش یک‌درصدی نسبت به مدت مشابه سال‌گذشته دارد. به گفته معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی در ‌ایام نوروز گذشته بیش از ۱۶‌میلیون و ۵۰۰‌هزار نفر از ناوگان عمومی حمل‌ونقل شامل اتوبوس‏‏‏‌های بین‌شهری، قطار، هواپیما و کشتی استفاده کرده‌اند که افزایش ۳ تا ۵‌درصدی این میزان متصور بود اما ناترازی ناوگان متناسب با تقاضای سفر وجود دارد.
  • زنجیره‌ای کامل از خدمات ۳۶۰ درجه‌ای لجستیک

    مدیرعامل هلدینگ لجستیک دکا گفت: این مجموعه با در اختیار داشتن ۱۰ شرکت تخصصی زیرمجموعه، درحال‌حاضر در نقش یک شرکت PL۳ نه تنها نیازهای هلدینگ مادر خود در صنایع مختلف از جمله لوازم خانگی، پتروشیمی، ساختمان، نفت و گاز را پوشش داده، بلکه قادر است خدمات خود را با انواع مختلف و متنوعی از محصولات، منطبق سازد و همچنین می‌تواند نیاز سازمان‌های تولیدی یا خدماتی را در کلیه فرآیندهای لجستیکی پاسخ دهد.
  • سرعت بازرگانی ۵ کیلومتری قطارهای باری

    مدیرعامل راه‌آهن جمهوری اسلامی‌ ایران با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای رفع کابوس لکوموتیورانان، گفت: سرعت بازرگانی قطارهای باری ۵کیلومتر است. سید میعاد صالحی در نشست خبری، با یادآوری اینکه قبل از ورودم به راه‌آهن سالانه یک تا دو بار فرار قطار را داشتیم، اظهار کرد: در سال‌های قبل ۷ تا ۸‌هزار واگن باری در شبکه سیر بدون ترمز بودند و یکی از کابوس‌های لکوموتیورانان در سرپایینی‌ها، فرار قطار به دلیل عمل نکردن ترمز بود. وی افزود: حدود ۴۱‌درصد واگن‌های باری کشور ترمز داشت که خوشبختانه با اقدامات انجام‌شده امروز هیچ واگن باری بدون ترمز در شبکه ریلی سیر نمی‌کند و کابوس لکوموتیورانان را برطرف کردیم.
  • بازار سرمایه‌گذاری یا باتلاق سرمایه‌گذاران؟

    دنیای اقتصاد -رضا دهقان: مطالعه و بررسی قراردادهای مشارکت منعقدشده در حوزه‏‏‏‌ احداث آزادراه‏‏‏‌ها براساس قانون احداث پروژه‌های عمرانی بخش راه و ترابری از طریق مشارکت بانک‌ها و سایر منابع مالی و پولی کشور (مصوب سال‌۱۳۶۶) بیانگر چند عارضه و آسیب جدی از جمله تعمیم قانون بر‌‌گزاری مناقصات به قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی، اعمال تعرفه‌های دستوری و تکلیفی و عدم‌جبران آن توسط دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط، نرخ سود سرمایه‌گذاری نامتناسب با سایر بازارهای سرمایه‌گذاری، تحمیل مالیات بر سرمایه‌گذاران و دشواری تامین مالی با استفاده از منابع بانکی و بازار سرمایه است که به مهم‌ترین عوامل بازدارنده‏‏‏‌ جذب سرمایه‌گذاری در این حوزه تبدیل شده‌اند.
  • سهم بالای حمل و نقل عمومی جاده‌ای در جابه‌جایی ۱۷میلیون مسافر

    وزیر راه و شهرسازی در مراسم آغاز پویش «چشم به راهیم» گفت: در سفرهای نوروزی ۱۴۰۳ بالغ بر ۱۷میلیون مسافر جابه‌جا می‌شوند که بخش عمده آن در جاده‌ها و توسط ناوگان حمل‌ونقل عمومی جاده‌ای انجام می‌شود.
  • ثبت آماری بی‌نظیر در کشور با تحویل ۱۰ هزار قلم کالا در یک روز

    هلدینگ دکا در سال ۲۰۲۳، بیش از ۹۰۰هزار قلم کالا را به صورت home delivery درب منزل مشتریان تحویل داده است که این آمار نسبت به سال گذشته، ۳۱درصد افزایش نشان می‌دهد.مدیرعامل هلدینگ دکا، همزمان با روز جهانی مشتری، به ارائه آماری در حوزه «هوم‌دلیوری» و تحویل کالا در محل مصرف‌کننده نهایی پرداخت و گفت: هلدینگ دکا با در اختیار داشتن ناوگان ویژه و ملکی و برخورداری از ۳۲هاب فعال در سطح کشور، خدمات کامل و بی‌نظیری در حوزه هوم‌دلیوری به مشتریان ارائه می‌دهد.
  • افتتاح ۱۳ پروژه در نیمه دوم اردیبهشت ۱۴۰۳ با حضور وزیر راه و شهرسازی

    مدیرعامل شرکت شهر فرودگاهی امام‌خمینی‌‌(ره) از درخواست سرمایه‌گذاری ۶۲‌هزار‌میلیارد‌تومانی در این شهر فرودگاهی خبر داد و گفت: از این میزان حدود ۳۶‌هزار و ۸۰۰‌میلیارد‌تومان نهایی شده‌است.
  • ترانزیت معدنی شتاب می‌گیرد؟

    دنیای اقتصاد -رضا دهقان: به علت نبود پایانه‏‏‌های مکانیزه تخلیه و بارگیری مواد فله معدنی در حال حاضر سرعت بازرگانی واگن‏‏‌های حمل‏‏‌کننده مواد فله معدنی به حدود ۳.۵ تا ۴ کیلومتر در ساعت رسیده است. در مقاطعی سرعت سیر این واگن‏‏‌ها از بندرعباس به منطقه گل‏‏‌گهر به دو سیر در ماه می‌رسد در حالی که باید این میزان حدود هفت سیر در ماه باشد. عدم‌تخلیه و بارگیری به موقع واگن‏‏‌های باری باعث کاهش بهره‏‏‌وری زنجیره ریلی شده و خواب سرمایه را در این صنعت ایجاد کرده است.
  • توسعه زیرساخت‌های صنعت حمل‌ونقل توسط بخش خصوصی

    معاون حمل‌ونقل اداره کل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان اصفهان گفت: حمل‌ونقل یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های اقتصاد کشور است و نقش شریان حیاتی را در بدنه صنعت و اقتصاد ایفا می‌کند، بنابراین سرمایه‌گذاری و ایجاد زیرساخت در این زمینه تاثیر بسزایی در حرکت چرخ اقتصاد کشور دارد.
  • درخواست لغو افزایش‌ بی‌سابقه تعرفه بهره‌برداری از شبکه ریلی

    راه‌آهن در بخش باری در سال جاری، تعرفه بهره‌برداری از شبکه را برای همه مسیرهای حمل در دو نوبت و برای برخی مسیرهای عمده در سه نوبت افزایش داده است.انجمن صنفی شرکت‌های حمل‌ونقل ریلی و خدمات وابسته اعلام کرد: راه‌آهن در بخش باری در سال جاری، تعرفه بهره‌برداری از شبکه را که بین ۷۰ تا ۸۰ درصد از کل کرایه حمل بار را تشکیل می‌دهد، برای همه مسیرهای حمل در دو نوبت و برای برخی مسیرهای عمده در سه نوبت افزایش داده است.
  • سهم ایران از خدمات دریایی

    دنیای اقتصاد -رضا دهقان: صنعت بانکرینگ در سطح جهانی دارای حجم بازار ۲۰۰ میلیون دلاری است. امروزه بیش از ۸۰‌درصد حمل‌‌‌ونقل در دنیا از طریق خطوط دریایی و کشتیرانی انجام می‌شود. سوخت‌‌‌رسانی دریایی بخشی از بانکرینگ بوده و طبق منابع آماری ۵۰ تا ۶۰‌درصد هزینه‌‌‌های حمل کالا را هزینه سوخت کشتی‌‌‌ها تشکیل می‌دهد. حجم بازار صنعت بانکرینگ در بازار منطقه حدود ۲۰ میلیارد دلار با ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن است. منطقه فجیره با حدود ۹۰‌درصد این سهم بازار را در اختیار دارد و ۱۰‌درصد باقی‌مانده بین کشورهای قطر، عمان و ایران تقسیم شده و در این میان سهم ایران از صنعت بانکرینگ کمتر از ۵‌درصد است.
  • ارتقای کیفیت خدمات حمل‌‌‌ونقل هوایی به مسافران

    وزیر راه و شهرسازی از ترخیص قطعات مورد نیاز شرکت‌های هواپیمایی از گمرکات کشور به طور مرتب خبر داد و ابراز امیدواری کرد؛ در سفرهای نوروزی ۱۴۰۳ شاهد ارائه خدمات بهتر و با کیفیت بالاتری در حوزه حمل‌ونقل هوایی به مردم باشیم.
  • ظرفیت‌‌‌های فراگیر برای توسعه سایر بخش‌‌‌ها

    معاون سیاستگذاری و برنامه‌‌‌ریزی توسعه فاوا و اقتصاد دیجیتال وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در بازدید از هلدینگ دکا گفت: این مجموعه در زمینه حمل‌ونقل و لجستیک بنیان‌گذاری یک مجموعه زیرساخت را انجام داده و برای شرکت‌های همکار و دیگر مجموعه‌‌‌ها نیز فرصت‌‌‌هایی ایجاد کرده است.
  • «کریدور» هست، «دیپلماسی» نیست

    دنیای اقتصاد- رضا دهقان: موقعیت ویژه جغرافیایی ایران و قرار گرفتن در کریدورهای بین‌المللی شمال - جنوب و شرق - غرب و اتصال‌‌‌دهنده خاورمیانه، آسیا و اروپا جایگاه ویژه‌ای در حوزه ترانزیت برای آن فراهم کرده است. در این زمینه، یکی از مهم ترین مزایای بالقوه اقتصادی ایران که اتفاقا در سال‌‌‌های گذشته عملا به آن بی‌توجهی شده، موقعیت کم نظیر جغرافیایی کشور برای اتصال (کریدور) راه‌گذرهای حمل‌‌‌‌‌‌ونقل بین‌المللی از شمال به جنوب و شرق به غرب و عدم‌تکمیل حلقه‌‌‌های مفقوده ریلی برای استفاده از این ظرفیت است.
  • پیش‌بینی ۷ میلیون مسافر جاده‌‌‌ای در نوروز ۱۴۰۳

    داریوش باقرجوان، مدیرکل حمل‌‌‌ونقل مسافر سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌‌‌ای گفت: طبق تحلیل و پیش‌بینی‌‌‌ها بالغ بر ۷ میلیون و ۱۰۰ هزار مسافر توسط ناوگان حمل و نقل عمومی مسافر جاده‌‌‌ای شامل ۶۰ هزار دستگاه اتوبوس، مینی‌بوس، ون و سواری کرایه بین‌شهری جابه‌‌‌جا می‌‌‌شوند.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر