بازگشت آلودگی به تهران با سیطره «ازن»
به گزارش «دنیایاقتصاد»، در روزهای آخر هفته گذشته و اوایل هفته جاری شاهد افزایش غلظت آلاینده ازن در آسمان شهر تهران بودیم. آلاینده ازن یک آلاینده ثانویه در جو است که از هیچ منبعی بهصورت مستقیم منتشر نمیشود و محصول واکنشهای شیمیایی است. اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار، دو پیشساز اصلی واکنشهای تولیدکننده ازن هستند. از این رو، برای بررسی علل تغییرات غلظت ازن، باید غلظت اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار را مورد بررسی قرار داد.
براساس گزارش شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، بررسی دادههای اندازهگیری شده در ایستگاههای سنجش کیفیت هوا در سطح شهر نشان میدهد میزان انتشار آلایندهها در سالجاری نسبت به بازه مشابه در سال گذشته بهطور قابلملاحظهای افزایش یافته است. از آنجا که ناوگان حمل و نقل، سهم عمدهای از انتشار آلایندههایی همچون اکسیدهای نیتروژن و ترکیبات آلی فرار را در شهر تهران به خود اختصاص میدهد، با اطمینان میتوان تغییرات مذکور را به تغییرات الگوی ترافیک شهر بهدلیل عدم اجرای طرح ترافیک و طرح کاهش مرتبط دانست. البته کاهش سرعت باد در روزهای آلوده اخیر که تجمع آلایندهها در جو تهران را به همراه داشته را نیز میتوان بهعنوان یکی از دیگر دلایل افزایش غلظت آلاینده ازن برشمرد. از سوی دیگر با توجه به اینکه افزایش دما، سرعت واکنشهای تولیدکننده آلاینده ازن را افزایش میدهد، هر سال با ورود به فصل تابستان شاهد افزایش غلظت این آلاینده هستیم؛ در عین حال در سالجاری تغییرات الگوی ترافیک نیز نقش موثری در افزایش غلظت ازن ایفا کرده است. از اینرو انتظار میرود در صورت عدم تغییر در الگوی جاری ترافیک شهر تهران، با افزایش دما، شاهد مقادیر به مراتب بالاتری از آلاینده ازن در هوا باشیم. گفته میشود ابلاغ روش جدید محاسبه شاخص آلاینده ازن توسط وزارت بهداشت که از ابتدای امسال اجرا شده است نیز از دلایل افزایش مقادیر شاخص این آلایندهها است؛ هر چند در صورت محاسبه شاخص در سالجاری با روش پیشین نیز همچنان شاهد افزایش قابل ملاحظه آلاینده ازن بودیم.
آلاینده ازن مانند هر آلاینده دیگری تاثیراتی سوء بر سلامت انسان دارد. براساس اعلام دانشگاههای علوم پزشکی مواجهه با این آلاینده میتواند سبب تحریک سیستم تنفسی، ایجاد سرفه، تحریک گلو، درد قفسه سینه، ایجاد و تشدید آسم و آلرژی و در صورت مواجهه مکرر سبب تخریب بافت ریه شود. این عوارض در کودکان، سالمندان و افراد دارای بیماریهای تنفسی عوارض بسیار جدیتری را به همراه دارد. از این رو به افراد جامعه توصیه میشود در برخی ساعات ظهر و عصر که تابش خورشید به بیشترین مقدار خود میرسد، حضور خود را در فضاهای باز کاهش دهند. همچنین بهتر است گروههای حساس در روزهایی که شاخص آلاینده ازن افزایش مییابد از فعالیتهای طولانی و سنگین در فضاهای باز خودداری کنند.