آموزش اندیشیدن به کودکان و نوجوانان

شماره روزنامه: ۴۶۷۶ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۳۵۵۷۶۱۲ جمعه‌نامه

سیدسینا میرعربشاهی

برخی همچنان بر این باورند که آموزش تفکر به بچه‌ها غیر ممکن است. این نظر کاملا اشتباه است! تفکر انتقادی و خلاقانه نوعی مهارت، و قابل یادگیری است. با این‌حال موانعی برای آموزش و یادگیری آن‌ وجود دارد؛ کودکان و نوجوانان نسل حاضر نسبت به دوران گذشته توان تحلیلی و قوای ذهنی کمتری برای حل مشکلات‌شان دارند. عوامل بسیاری نیز به محدود کردن گستره تفکر بچه‌ها دامن زده است؛ عوامل متنوعی که در برخی مواقع تقصیر خود بچه و گاهی تقصیر والدین است. البته در بعضی موارد نیز عوامل خارج از خانواده مانند مدرسه، تکنولوژی، از بین رفتن ارزش‌های بنیادین و جایگزینی آنها با ناهنجاری‌های جامعه مدرن، مقصر محسوب می‌شوند.

آموزش اندیشیدن  به کودکان  و نوجوانان

به نظر می‌رسد بچه‌های امروزی تا حد زیادی به تحقق فوری خواسته‌ها، یافتن سریع پاسخ‌ها و حل آنیِ مشکلات عادت کرده‌اند و از این رو فرصت بسیار کمی برای رویارویی با مسائل و حل مستقلانه مشکلات دارند. همه اینها مساوی است با فرصت‌های کمتر برای کسب تجربه و پرورش مهارت‌های ضروری برای زندگی. نوجوانان امروزی بیش از هر زمان دیگری برای ورود به دوران بزرگسالی مشکل دارند. بسیار دیده می‌شوند جوانانی که همچنان برای ساده‌ترین مشکلات اجتماعی، تحصیلی و شغلی به پدر و مادر خود پناه می‌برند و در برخورد با اولین مشکلِ جدی عقب‌نشینی می‌کنند؛ نوجوانانی که دائما تقصیر را به گردن دیگران می‌اندازند و کودکانی که راه‌ تحقق هدفشان را در بهانه‌گیری و گریه کردن می‌بینند.

کتاب «آموزش تفکر به کودکان و نوجوانان» ثمره بیست سال تجربه خانم دکتر دارلین سوییت‌لند و همسرش دکتر ران استولبرگ است که در ۱۳ فصل مدون شده است. مولفان ابتدا به معرفی متداول‌ترین اشتباهات والدین، معمول‌ترین فرصت‌های از دست‌رفته برای تربیت فرزندان و رایج‌ترین رویکردهای اشتباه اقدام کرده و در ادامه راه‌حل‌هایی عملی را برای شناسایی و اجتناب از آنها ارائه می‌دهند. در ادامه فصلی را به صحبت درباره نظریه‌های معروف مرتبط با مراحل رشد اختصاص داده و باورهای غلط رایج را از دیدگاه علمی نقد می‌کنند. در فصل‌های بعدی وارد دنیای تکنولوژی شده و تاثیر دستاوردهای مدرن را روی زندگی انسان‌ها مخصوصا کودکان و نوجوانان بررسی می‌کنند. به اهمیت ورزش، فعالیت‌های ورزشیِ گروهی و نقش منحصربه‌فرد مربی‌ها پرداخته و گرایش بی‌سابقه نسل حاضر به مصرف الکل و مواد مخدر را مورد بررسی قرار می‌دهند. در فصل‌های انتهایی با مطرح کردن فاکتورهای مشخصی از والدین می‌خواهند که میزان آمادگی واقعی فرزندان‌شان را بسنجند و نهایتا درس‌های ارائه‌شده در کتاب را به بیانی حتی روان‌تر خلاصه می‌کنند.

 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید

ارسال دیدگاه

دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن