«واکاوی اقتصاد»؛ تحلیلگران تجارت فردا چه می گویند؟
نقش هوش مصنوعی در صنعت بانکداری؛ سوددهی مطلق
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ صنعت بانکداری، بسیار سریعتر از آنچه انتظار میرفت با رویکردهای سنتی خود خداحافظی کرد.
با استقرار هوش مصنوعی در این صنعت، تحولات بینظیری در عرصههای مختلف بانکداری ایجاد شد و چگونگی عملکرد بانکها، تعامل با مشتریان و مدیریت ریسکها به صورت کامل تغییر کرد.
از سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۷۵ درصد از بانکهای فعال در سطح بینالمللی، راهحلهای مبتنی بر هوش مصنوعی را حداقل در یک منطقه عملیاتی اجرایی کردهاند.
این رویکرد، به افزایش سودآوری بانکها منجر شده و تا سطح بسیار زیادی بانکها را ثروتمندتر کرده است.
پیشبینی میشود هوش مصنوعی مولد در صنعت بانکداری به تنهایی ۲۰۰ تا ۳۴۰ میلیون دلار صرفهجویی سالانه ایجاد کند.
این صرفهجوییها ناشی از خودکارسازی وظایف معمول، افزایش کشف تقلب و بهبود کارایی عملیاتی است.
بانکهایی مانند جیپی مورگان چیس کاهش قابل توجهی در هزینههای عملیاتی گزارش کردهاند و سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی، میزان، حجم و ساعت کار قانونی را ۳۶۰ هزار ساعت در سال کاهش دادهاند.
رویال بانک کانادا (RBC) از هوش مصنوعی برای تقسیمبندی مشتریان، شناسایی مشتریان پرخطر و متناسب با آن استراتژیهای مدیریت ریسک استفاده میکند.
تاثیر هوش مصنوعی بر صنعت بانکداری، فراتر از صرفهجویی در هزینه است. هوش مصنوعی با استقرار چتباتها و دستیاران مجازی، خدمات مشتریان را نیز متحول کرده است.
این ابزارهای هوش مصنوعی پاسخهای شخصیسازیشده و سریعی به درخواستهای مشتری ارائه میکنند و رضایت و تعامل مشتری را بهطور قابل توجهی بهبود میبخشند.
روبات چت هوش مصنوعی بانک آمریکایی اریکا، از زمان راهاندازی خود بیش از ۵/۱ میلیارد تعامل را مدیریت کرده است. این روبات، با ارائه پشتیبانی ۲۴ساعته، زمان انتظار را کاهش میدهد.
از نظر مدیریت ریسک نیز هوش مصنوعی توانایی بانکها را برای شناسایی و جلوگیری از تقلب افزایش داده است. الگوریتمهای هوش مصنوعی، الگوهای تراکنش را در سریعترین زمان ممکن تجزیهوتحلیل کرده و با شناسایی فعالیتهای مشکوک، از تراکنشهای غیرمجاز جلوگیری میکنند.
هوش مصنوعی همچنین امتیازدهی اعتبار و تصمیمات وامدهی را تغییر داده است. بانکها با استفاده از الگوهای یادگیری ماشینی، میتوانند اعتبارات را دقیقتر و منصفانهتر ارزیابی کنند و «ریسک نکول» را کاهش دهند و فرآیندهای تایید وام را بهبود بخشند.
ظهور هوش مصنوعی در بانکداری را میتوان به اوایل دهه ۲۰۰۰ مربوط دانست. در ابتدا، کاربردهای هوش مصنوعی در بانکداری به اتوماسیون اولیه و تجزیهوتحلیل دادهها محدود میشد.
رضایت مشتری، معیاری حیاتی برای بانکهاست و ابزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی نقشی حیاتی در دستیابی به آن دارند. یکی از مهمترین مزایای ابزارهای هوش مصنوعی، توانایی آنها در ارائه پاسخهای فوری است.
ادغام هوش مصنوعی در بانکداری، افقهای جدیدی را برای مدیریت ریسک، بهویژه از طریق تجزیهوتحلیل پیشبینیها، ایجاد کرده است.
دولتهای کشورهای مختلف جهان، نقش مهمی در حمایت از پذیرش هوش مصنوعی در صنعت بانکداری ایفا میکنند. دولتها با تامین بودجه، توسعه چارچوبهای نظارتی، تقویت همکاری و سرمایهگذاری در آموزش و پرورش، به بانکها کمک میکنند تا از هوش مصنوعی برای ارتقای خدمات خود، بهبود تجربه مشتری و رشد اقتصادی استفاده کنند.
بهکارگیری ابزارهای هوش مصنوعی در صنعت بانکداری، چالشها و فرصتهایی را برای نیروی کار ایجاد میکند. در حالی که خطر جابهجایی شغل وجود دارد، هوش مصنوعی به احتمال زیاد مشاغل را متحول میکند و نقشهای جدیدی میآفریند که به مجموعهای متفاوت از مهارتها نیاز دارند.
یکی از نگرانیهای اصلی مرتبط با پذیرش هوش مصنوعی در صنعت بانکداری، جابهجایی شغلی است. نکته هراسانگیز آن است که چون هوش مصنوعی وظایفی را که بهطور سنتی از سوی انسانها انجام میشود، خودکار میکند، بسیاری از مشاغل از بین میروند و این رویکرد به اخراج گسترده کارکنان صنعت بانکداری منجر میشود.
روباتهای گفتوگوی مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند به سوالات مشتری پاسخ بگویند و نیاز به تیمهای بزرگ ارائهدهنده خدمات مشتری را کاهش دهند.
ادغام موفقیتآمیز هوش مصنوعی در صنعت بانکداری، نیازمند استراتژیهای مدیریت تغییر موثر است. بانکها باید مزایای استفاده از هوش مصنوعی را به کارکنان اطلاع دهند و کاری کنند که آنها در فرآیند انتقال مشارکت داشته باشند. //
منبع: تجارت فردا، شماره ۵۷۴