اصناف شرقی در قرن هفتم
گروه تاریخ اقتصاد- روسای اصناف به نمایندگی از طرف حکومت شهری دارای وظایف اداری و مالی بودند و سمت مباشر مالی حاکم شهر را داشتند، حال آنکه روسای گیلدها دارای چنین وظایفی نبودند. روسای گیلدها را اعضای انجمن انتخاب میکردند در حالیکه روسای اصناف با توافق اعضا پیشنهاد میشد و حاکم شهر وی را رسما منصوب میکرد. به این ترتیب، روسا یا کدخدایان اصناف در برابر حاکم شهر مسوول وصول مالیات و اداره امور صنف خود بودند. اصناف شرقی هم از نظر ریختشناسی شهرها و قرار داشتن بازارها در جوار مسجد جامع و مساجد دیگر و هم به سبب اوضاع و احوال اجتماعی دارای ارتباط نزدیکی با جامعه روحانیت بودند، در حالیکه گیلدها چنین خصیصهای نداشتند.
گروه تاریخ اقتصاد- روسای اصناف به نمایندگی از طرف حکومت شهری دارای وظایف اداری و مالی بودند و سمت مباشر مالی حاکم شهر را داشتند، حال آنکه روسای گیلدها دارای چنین وظایفی نبودند.
روسای گیلدها را اعضای انجمن انتخاب میکردند در حالیکه روسای اصناف با توافق اعضا پیشنهاد میشد و حاکم شهر وی را رسما منصوب میکرد. به این ترتیب، روسا یا کدخدایان اصناف در برابر حاکم شهر مسوول وصول مالیات و اداره امور صنف خود بودند.
اصناف شرقی هم از نظر ریختشناسی شهرها و قرار داشتن بازارها در جوار مسجد جامع و مساجد دیگر و هم به سبب اوضاع و احوال اجتماعی دارای ارتباط نزدیکی با جامعه روحانیت بودند، در حالیکه گیلدها چنین خصیصهای نداشتند.
گیلدهای غربی در شهرهایی که خودمختار و مستقل بودند، فعالیت میکردند و تفاوت و تمایز اساسی میان صنعت و بازرگانی از یکسو و کشاورزی از سوی دیگر وجود داشت. به این ترتیب، فئودالها در قلعهها زندگی میکردند و صاحبان حرف و پیشهها در شهرها. از این رو، شهر و روستا کاملا از یکدیگر متمایز بودند. حال آنکه در شهرهای شرق میانه، عاملان حکومت و زمینداران بزرگ جملگی در شهرها میزیستند و در نتیجه محلههای شهر و اصناف شهری همراه با اجتماعات روستایی زیر سلطه آنان قرار داشتند. این امر از یکسو از آزادی و خودمختاری اصناف جلو میگرفت و از سوی دیگر مانع تضاد و تنازع میان شالودههای تولید شهری و روستایی میشد. این تضاد و تنازع در مغرب زمین از عوامل موثر در پیدایش نظام سرمایه داری بود.
- برگرفته از: ابن اخوه، آیین شهرداری در قرن هفتم هجری، ترجمه جعفر شعار، تهران:
انتشارات علمی و فرهنگی
ارسال نظر