گاهشمار
تاسیس دانشگاه «کیل» آلمان
استقلال بلغارستان و جنگ بالکان
پنجم اکتبر سال ۱۹۰۸ بلغارستان که قرنها ضمیمه عثمانی بود از این کشور جدا شد و اعلام استقلال کرد. این اقدام باعث جنگ دو کشور و به جنگ بالکان (درگیری چند دولت این منطقه) منجر شد، زیرا بلغارستان مستقل، مدعی اراضی دیگری هم بود و روسیه از این ادعای بلغارستان حمایت میکرد.
روزی که رومیها ابرقدرت غرب شدند
پنجم اکتبر سال ۱۹۷ پیش از میلاد (به حساب تقویم گریگوری)، ارتش روم در جنگ Cynoscephalae ارتش مقدونیه را شکست داد و پس از ۱۴۰ سال سلطه مقدونیها (جانشینان اسکندر) بر یونان، بخشی از جزایر مدیترانه و ایلری (یوگسلاوی) پایان یافت. با اضمحلال حکومت جانشینان اسکندر بر اروپای جنوبی، رومیها ابرقدرت غرب شدند و این مقام را قرنها برای خود حفظ کردند. در طول این مدت، چشم از تصرف شرق برنداشتند که منجر به دهها جنگ با ایران شد که جز در دو جنگ، پیروزی همواره با ایرانیان بود.
عثمانی، آقای مصر!
سلطان سلیم، امپراتور عثمانی، پنجم اکتبر 1517 در قاهره اعلام کرد که از آن پس عثمانی آقای همه مصر خواهد بود! سلطان سلیم پنجم ژوئیه 1517 قاهره را تصرف کرده بود و سه ماه طول کشیده بود تا بقیه مصر را تسخیر کند. سلطه عثمانی بر مصر نزدیک به چهار قرن طول کشید. سلیم سه سال پیش از تصرف مصر، در جنگ چالدران بر شاه اسماعیل صفوی که فاقد اسلحه آتشین (توپ و تفنگ) بود غلبه کرده بود.
سلیم در سال ۱۵۱۲ با کمک جاننثارها (گارد ویژه عثمانیها) دست به کودتا زده بود و برادران و عموزادگان خود و سایر مدعیان را کشته و در استانبول بر کرسی سلطنت نشسته بود. وی درست یک سال پس از برقراری یک حکومت مرکزی نیرومند در ایران که از کابل تا بغداد را زیر یک پرچم در آورده بود، روی کار آمده بود.
شورش علیه سیاهپوستان
یکم اکتبر 1962 در شورش دانشگان «می سی سی پی» واقع در شهر آکسفورد آمریکا دو تن کشته و دست کم 75 نفر دیگر مجروح شدند. این شورش بهعنوان اعتراض به پذیرش یک سیاهپوست به نام جیمز مردیت به این دانشگاه برپا شده بود. شورش بعدا به خیابانهای شهر گسترش یافت و جان اف کندی رییسجمهور وقت آمریکا برای جلوگیری از کشتار سیاهان، گارد ملی ایالت را فعال ساخت و به شهر آکسفورد فرستاد و ضمن یک پیام رادیو ـ تلویزیونی از آمریکاییان خواست که از تبعیض نژادی دست بردارند. شورش دانشگاه «می سی سی پی» از سی ام سپتامبر 1962 شدت یافته و خونین شده بود.
تولید «جین لی وایز»
«اشتراوس لی وای» که در ۱۸۵۳ از باویر آلمان به آمریکا مهاجرت و در سانفرانسیسکو اقامت کرده بود در سال ۱۸۷۳ تصمیم به تهیه نوعی پارچه برای جلیقه ویژه کار گرفت. او با کمک یک خیاط به نام «جیکوب دیویس» تصمیم خود را عملی ساخت و «جین لی وایز» پا به عرصه وجود گذارد. به زودی شلوار، کت و پیراهن آن هم به بازار آمد و از دایره لباس کار خارج و عمومی شد و به صورت یک سمبل زندگی آمریکایی درآمد و در نیمه دوم قرن ۲۰ در سراسر جهان رواج یافت.اشتراوس در ۱۹۰۲ درگذشت، ولی «جین» او باقی مانده است.
نخستین ماهواره ساخت بشر در فضا
دانشمندان شوروی چهارم اکتبر سال 1957 نخستین ماهواره ساخت بشر، سپوتنیک را در مدار زمین قرار دادند و دولت این کشور عکس آن را به مطبوعات داد و جهان را به حیرت واداشت. وزن این ماهواره 90 کیلوگرم بود. آمریکاییان که در نظر داشتند سال بعد احتمالا یک ماهواره 11 کیلوگرمی را در مدار زمین قرار دهند، سخت نگران و متعجب شدند. در بسیاری از کشورها، علائم مخابراتی سپوتنیک دریافت و جهان وارد عصر رقابتهای فضایی شد.
ارسال نظر