دنیای اقتصاد: بورس تهران در دومین روز دیماه وارد چه مسیری خواهد شد؟جریان معاملات روز شنبه نشان میدهد؛ بازار سهام میتواند به سمت متعادل شدن حرکت کند.حتی ممکن است لیدری بازار تغییر کند.
دنیای اقتصاد: بورس تهران در روز یکشنبه پرنوسان ظاهر شد. شکاف میان نمادهای بزرگ و کوچک بیش از پیش مشهود بود. به این صورت که عرضهها در نمادهای پرتراکنش شدت گرفت و در مجموع، ۵۴ درصد از نمادها با کاهش قیمت بسته شدند.
دنیای اقتصاد: بورس تهران در دومین روز دیماه وارد چه مسیری خواهد شد؟جریان معاملات روز شنبه نشان میدهد؛ بازار سهام میتواند به سمت متعادل شدن حرکت کند.حتی ممکن است لیدری بازار تغییر کند.
۷۰ کارشناس بازار سرمایه در نظرسنجی «دنیایاقتصاد» پتانسیل رشد «شاخص» را بررسی کردند
شاخص کل بورس در اولین روز زمستان با رشد بیش از ۲درصد به سطح ۲میلیون و ۷۴۰هزار واحد رسید. روند صعودی دوماهه و رکوردشکنیهای پیدرپی شاخص این سوال را مطرح میکند که آیا بازار سهام بهطور بنیادی پتانسیل سقفشکنیهای بعدی را دارد؟ به این ترتیب ۷۰کارشناس بازار سرمایه به ۴سوال درباره آینده بورس تهران پاسخ دادند. برآیند این پاسخها نشان میدهد ۸۷درصد کارشناسان معتقدند که در سهماه انتهایی سال جاری، بورس روند صعودی خواهد داشت. همچنین با اینکه در آذرماه میانگین ارزش معاملات روزانه بازار سهام بیش از ۱۱هزار میلیارد تومان رقم خورد، اما ۸۱درصد از کارشناسان معتقدند اقبال گسترده به بورس بازنگشته است. البته بسیاری از کارشناسان این اقبال را مانند آنچه در سال۹۹ رخ داد، چندان به نفع بورس نمیدانند. از سوی دیگر عواملی چون جاماندگی بازار سهام به نسبت بازارهای رقیب، افزایش نرخ دلار موثر در صنایع و تقویت قیمت کامودیتیها در بازارهای جهانی به واسطه تحولات، مهمترین عوامل موثر بر آینده بورس است.
بورس تهران یک روز معاملاتی باشکوه دیگر را پشتسر گذاشت و شاخصکل با قدرت، یک کانال جدید دیگر را فتح کرد. قفلبودن سهام شاخصساز بازار در صف خرید، موجبات رشد ۲.۱۸درصدی نماگر اصلی بازار سهام را فراهم کرد و شاخصکل را تا سقف ۲میلیون و ۷۳۸هزارواحدی رشد داد. بورس، بازار برتر دو ماه اخیر بودهاست و در این دو ماه توانسته گوی سبقت را از دیگر بازارهای موازی برباید. در معاملات روز گذشته، ۲هزار و ۱۱میلیاردتومان پول حقیقی وارد گردونه معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی شد.
چرا نمادهای شاخصساز در صدر تقاضای معاملهگران قرار دارند؟
نماگر بازار سهام روزهای سبز خود را در نخستین روز زمستان با جهش ۲.۱۸درصدی شاخص کل ادامه داد و توانست با قدرت وارد ابرکانال ۲میلیون و ۷۰۰هزار واحدی شود تا رکورد جدیدی را در تاریخ خود به ثبت برساند. افزایش اقبال سهامداران به سمت بزرگترهای بورس که طبیعتا اثر بیشتری بر شاخص کل دارند، علاوه بر اینکه یک پرسش مهم را مطرح میکند، نوعی سوءتفاهم را میان برخی سهامداران مبنیبر تبعیض روند دو نماگر اصلی بازار ایجاد کرده است.
بازار سرمایه همیشه تحتتاثیر اخبار و شایعات بوده و این موضوع در شرایط فعلی که بورس روندی صعودی را تجربه میکند، بیش از پیش اهمیت پیدا کردهاست. در ماههای اخیر، جریان اخبار مثبت و امیدبخش به یکی از عوامل اصلی رونق بازار تبدیل شدهاست. این اخبار در کنار شایعاتی که به آنها دامن میزند، بر رفتار سرمایهگذاران و نوسانات بازار تاثیر عمیقی داشتهاست.
دنیایاقتصاد- محمد نعمتزاده: بازار سرمایه در اولین روز معاملاتی زمستان، بیش از ۵۸هزار واحد در شاخصکل و ۱۴هزار واحد در شاخصکل هموزن رشد را بهثبت رساند و به ترتیب ۲.۱۸ و ۱.۷۸درصد نسبت بهروز گذشته صعود داشت. رئیس سازمان بورس و اوراقبهادار در اولین روز هفته از ۱۳ هفته داغ برای بازار و عرضهشدن شرکتها در بازار سرمایه خبر داد. بهزعم کارشناسان، بسته به نحوه مدیریت و اندازه ارزش شرکتها بازار سرمایه از عرضهاولیهها تاثیر خواهد پذیرفت.
حذف چهار صفر از پول ملی به معنای تغییر واحد پول بوده و بهعنوان یک اصلاح پولی شناخته میشود. این اقدام میتواند بر اقتصاد و همچنین بازار سرمایه اثرات قابلتوجهی بگذارد که در ادامه به آن میپردازیم:
بورس روز شنبه در راستای اتمسفر مثبتی که از اواخر هفته گذشته پیچیده شد، سبزپوش بود. در این میان یکی از عوامل کلیدی رشد بازار یعنی نرخ ارز در هفتههای گذشته صعودی بود و موتور رشد بورس از این جهت تقویت شده است. رفتار افزایشی و تثبیتی را که در بازار ارز رخ داده است میتوان به سایر بازارها نیز تعمیم داد. از طرفی بسیاری از کارشناسان تمایل چندانی به رشدهای هیجانی مانند رشدهای هیجانی بازار در سال ۹۹ ندارند. زمانی که احساسات و هیجانات معاملهگران بر منطق معاملاتی آنها غلبه کند، بازار از روند منطقی خود خارج خواهد شد و شرایط متفاوتی بر بازار حاکم خواهد بود.
دنیای اقتصاد: صعود شاخص دلار آمریکا و ناامیدی از سیاستهای اقتصادی چین به زیان سنگآهنیها تمام شد؛ با این وجود در روزهای پایانی ۲۰۲۴ همچنان سنگآهن کانال ۱۰۰ دلاری را حفظ کرده که در این شرایط بانک ING انتظار دارد که سنگآهن در ۳ ماهه ابتدایی ۲۰۲۵ نیز بتواند کانال ۱۰۰ دلار را حفظ کند، اما در ادامه به کانال قیمتی ۹۰ دلار سقوط خواهد کرد.
دو واحد پتروشیمی اثرات ابطال نرخ شورای رقابت را اعلام کردند
دنیای اقتصاد: با اهمیتترین افشای روز جاری سامانه کدال، مربوط به افشای شرکت پتروشیمی نوری مبنی بر اثرات نرخ خدمات جانبی بر عملکرد این شرکت بود. اخیرا که مباحث مرتبط با یوتیلیتیها و واحدهای پتروشیمی بر سر نرخ بالا گرفته است؛ عمده شرکتهای این صنعت بسته شدند.
دنیای اقتصاد: در معاملات روز شنبه بازار سرمایه، روند معکوسی میان صندوقهای طلا و صندوقهای اهرمی و بخشی شکل گرفت. با توجه به افت قیمت دلار در بازار آزاد صندوقهای طلا با افت قیمت همراه شدند؛ اما صندوقهای اهرمی و بخشی در روز درخشان تالار شیشهای با رشد قیمتی مواجه شدند.
دنیای اقتصاد: شاخص کل بورس تهران در نخستین روز زمستان توانست با رشد بیش از ۵۸ هزار واحد در محدوده ۲.۷۳ میلیون واحدی قرار بگیرد. همچنین امروز پس از سه روز متوالی خروج پول، جریان نقدینگی به سمت بازار مثبت شد و سهامداران خرد بیش از یک همت پول وارد بازار کردند.
دنیای اقتصاد: امروز ۱ دی ۱۴۰۳ با جهش ۵۸ هزار واحدی شاخص همراه بود و بازدهی بازار از ابتدای سال به ۲۵ درصد رسید. هر روز تازهترین تحلیلها و گزارشهای پایان بازار سهام را در پادکست تریبون بورس بشنوید.
دنیای اقتصاد: بر اساس اعلام سپردهگذاری مرکزی در پاییز امسال از طریق اطلاعات سامانه سجام بیش از ۳۳ هزار میلیارد تومان سود به حساب بیش از ۲۰ میلیون سهامدار واریز شد.
دنیای اقتصاد: بورس تهران نخستین روز زمستان را با رشد چشمگیر ۵۸ هزار واحد ( معادل ۲.۱۸ درصد) آغاز کرد و در کمال ناباوری وارد کانال دو میلیون و ۷۰۰ هزار واحد شد تا به این ترتیب، بازدهی بازار سرمایه از ابتدای سال تاکنون به حدود ۲۵ درصد برسد.
دنیای اقتصاد: بورس تهران در اولین روز از فصل زمستان یکپارچه سبزپوش شد. دماسنج اصلی بورس تهران در کمتر از ۱۰دقیقه توانست رشد ۱درصدی را به ثبت برساند و به بالای سطح ۲میلیون و ۷۰۰هزار واحد صعود کند؛ این در حالی است که شاخص کل در روز معاملاتی چهارشنبه از سطح مقاومتی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد نتوانسته بود، عبور کند.
دنیای اقتصاد: رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه ۱۳ هفته گرم زمستانی پیش روی بورس تهران قرار دارد، گفت: عرضههای اولیه در زمستان رونق میگیرد.
بورس تهران برای دومین ماه متوالی در آذرماه صدرنشین بازارها شد. شاخص کل بورس با رشد ۱۹درصدی در نهمین ماه سال موفق شد تا بازدهی بیش از سایر بازارها را به ارمغان آورد. شاخص هموزن نیز ۱۵درصد بهبود یافت. البته در پاییز و همچنین در بازه زمانی ۹ ماه نخست سال جاری بیشترین بازدهی به طلای ۱۸ عیار رسیده است. به نظر میرسد که دومینوی نااطمینانیها در سال جاری باعث شده که طلا بیشترین عایدی را به خریداران برساند، هر چند با توجه به مسیر پرشتاب بورس، احتمالا تا پایان سال رالی بازار سهام و طلا جذاب خواهد بود.
محرکهای رشد بازار در سهماهه پایانی سال کداماند؟
بازار سرمایه در هفتهای که گذشت، صحنه تاثیرگذاری رویدادهای مهم اقتصادی و سیاسی بود که هر یک نقشی کلیدی در جهتدهی به رفتار معاملهگران ایفا کردند. حذف دلار نیما و جایگزینی آن با دلار توافقی، تحولی بنیادین در نظام ارزی کشور به شمار میرود که توانست در روزهای ابتدایی هفته موجی از هیجان را در معاملات ایجاد کند.
شاخص کل بورس تهران که معاملات ماه گذشته را با قدرتنمایی معاملهگران در سمت خرید سهام به پایان برد، برای نخستین بار موفق به عبور از سطح دومیلیون و ۶۰۰هزار واحدی شد. اگرچه در روزهای گذشته و در ادامه دادوستدها با شناسایی سود از سوی معاملهگران پس از رشدهای اخیر قیمت سهام، تا حدودی شاهد افزایش عرضه در بازار بودیم، موضوعی که البته پیش از این نیز انتظار میرفت، اما بازار سهام نشان داد در صورتی که از طرف متغیرهای اثرگذار ریسک جدیدی بازار را تهدید نکند، روند صعودی یکی از سناریوهای محتمل خواهد بود. اما پرسشی که اکنون مطرح میشود این است که با توجه به بازدهی حدود ۱۹درصدی شاخص کل در آذرماه، بازار مذکور زمستان را با چه استراتژیای پشت سر خواهد گذاشت؟
نوسانات ارزی بهخصوص در بازار ایران همواره یکی از چالشهای اقتصادی کشور بوده است. در این میان، افزایش نرخ دلار در ماههای پایانی سال میلادی هرساله در ایران تکرار میشود. این موضوع پیامدهای اقتصادی در بازارهای داخلی دارد و اثرات روانی و اجتماعی نیز به همراه دارد. در ادامه به تحلیل این پدیده و ریشههای آن خواهیم پرداخت.