بازار سهام تهران در مسیر رونق است
دهمین عبور شاخص از مرز ۱۰هزار
در صورت رشد یک واحدی شاخص طی معاملات امروز صورت میگیرد
دهمین عبور شاخص از مرز 10هزار!
بالاترین رقم شاخص بورس در مردادماه ۸۳ و در عدد ۱۳۸۸۲ واحد ثبت شده است
گروه بورس- شاخص بورس تهران در صورت افزایش یک واحدی طی معاملات امروز، برای دهمین بار میتواند طعم 10هزار واحدی شدن را تجربه کند.
در واقع زمینه عبور شاخص از مرز ۱۰هزار واحد طی معاملات دیروز و در پی افزایش ۹۴واحدی شاخص رخ داد. شاخص بورس طی معاملات روز گذشته با توجه به تاثیر ۵۱واحدی توسعه معادن روی، ۹واحد زامیاد و ۵/۸واحد مپنا با وجود تاثیر منفی ۱۹واحدی ایرالکو، افزایش ۹۴واحدی را ثبت کرد. رشدی که باعث شد میانگین بازدهی بورس طی معاملات دیروز به حدود یکدرصد و در کل سال به ۵/۲۵درصد برسد. از سوی دیگر ارزش بورس تهران نیز در پایان معاملات دیروز به ۵۲۳هزار میلیارد ریال و ۵۲ میلیارد دلار رسید.این رشد عمدتا مرهون افزایش قیمت جهانی کالاها و مواد اولیه طی سال جاری رخ داد که از آن جمله میتوان به صعود قیمت جهانی مس از سطح کمتر از ۳هزاردلار در هر تن به بیش از ۶هزار دلار، رشد قیمت نفت از ۳۲دلار به ۷۰دلار در هر بشکه و رشد متناسب قیمت جهانی محصولات پتروشیمی اشاره کرد. در واقع به دلیل سهم بالای شرکتهای تولیدکننده این گونه مواد در شاخصهای بورس، افزایش قیمت جهانی این مواد، موجب بهبود افق سودآوری شرکتهای تولیدکننده شد و در نتیجه شاخص بورس نیز سیر صعودی در پیش گرفت.
اما عامل دیگر صعود شاخص طی سال جاری به انتشار بسته سیاستی- نظارتی بانک مرکزی و رویکرد انبساطی آن باز میگردد. در حقیقت آزادسازی بخشی از منابع بانکی و رکود حاکم بر بخشهای رقیب بورس به خصوص املاک و مستغلات، بخشی از نقدینگی آزاد شده بانکی را روانه بورس کرد که این عامل در کنار سیاستهای پولی دولت طی سال گذشته که به کاهش نرخ تورم انجامید، رشد میانگین نسبت قیمت به درآمد (P/E) و در نتیجه افزایش قیمت سهام را در پی داشت. از سوی دیگر عبور شاخص طی معاملات امروز در شرایطی صورت میگیرد که شاخص، بالاترین رقم خود را در سطح 13هزار و 882واحد و در 14مرداد ماه سال 1383 تجربه کرده است. همچنین بررسی روند عبور شاخص از سطح روانی 10هزار واحد طی سالهای گذشته نشان میدهد تنها شاخص در اولین عبور خود از سطح 10هزار توانست مقاومت خوبی در حد دو سال از خود نشان دهد و سایر صعودهای شاخص به بالای 10هزار، نتوانست حتی یک سال تداوم پیدا کند.
از سوی دیگر شاخص در شرایطی در حال عبور از این مرز روانی است که شاخص فعلی، تغییر شکل یافته شاخص قبلی قیمت است. به بیان دیگر شاخص فعلی، پس از راهاندازی سیستم معاملات جدید در ۱۶ آذر ماه ۸۷، با ادامه شاخص قبلی قیمت، به صورت بازده نقدی و قیمت محاسبه میشود و در صورت تکفیک سود نقدی از شاخص فعلی، شاخص در حال حاضر در سطحی کمتر از ۹هزار واحد قرار داشت.
حال باید دید دهمین عبور شاخص از سطح 10هزار واحد با توجه به در پیش بودن اجرای لایحه هدفمندسازی یارانهها و تردید نسبت به ثبات قیمتهای جهانی در سطح فعلی، تا چه زمانی میتواند بالای 10هزار باقی بماند؟
ارسال نظر