گروه بورس- پیش از آن که فرجام معامله یکصدمیلیارد تومانی «وپترو» در جلسه‌ای، پشت درهای بسته دیروز در بورس مشخص شود که طرفین معامله استدلال‌هایی برای عدم انجام معامله مطرح کرده‌اند که نشان می‌دهد فروشنده وثایق خریدار را نپذیرفته است و خریدار تلاش زیادی را را تامین وثایق و بخش نقد معامله انجام داده است.

فروشنده فرجام معامله را تلویحی به داوری بورس ارجاع می‌دهد و خریدار معامله، عدم قطعیت معامله را به تادیه خسارت.
با این حال تحلیل‌های اولیه از اظهارات طرفین نشان می‌دهد که این معامله با پادرمیانی بورس تهران فرجام بدی نخواهد داشت؛ چراکه بررسی‌های اظهارات طرفین نشان نمی‌دهد که خواهان لغو یا عدم قطعیت معامله باشند.
محمدرضا پورابراهیمی‌معاون برنامه‌ریزی و توسعه «شستا» در گفت‌وگو با موج، با بیان اینکه «عرضه عمده سهام سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌بر اساس قواعد و ضوابط سازمان بورس و جمع‌بندی و پروسه کاری در شستا در دستور کار قرار گرفت»، به ضوابط و مقررات معاملات عمده در سازمان بورس اشاره کرد.
10روز فرصت بود
وی با اشاره به اطلاع‌رسانی صورت گرفته در عرضه عمده سهام شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌برای اطلاع سرمایه‌گذاران و خریداران احتمالی، بر تعریف ضوابط و مقررات مندرج در آگهی مزایده تاکید کرد.
وی با اشاره به در نظر گرفتن مهلت 10 روزه برای قطعیت عرضه‌های عمده از زمان ورود دستور خرید در سامانه معاملاتی تا زمان نهایی شدن آن، از سپرده بانکی و اسناد املاک قابل قبول به عنوان شکل این معامله برای بخش غیرنقدی نام برد.

مکاتباتی صورت گرفت
پورابراهیمی‌گفت: متاسفانه خریدار به رغم اطلاع از این امر ومکاتبات صورت گرفته، هیچ گونه اقدام عملی برای تعیین تکلیف در این مساله صورت نداد.
وی با بیان اینکه «ما نمی‌توانیم برای خریدار تعیین تکلیف کنیم»، به تعریف شکل معاملات بلوکی در بورس اشاره کرد که حتی تا 10 دقیقه قبل از پایان معامله با ارائه ضمانت‌نامه
بانکی، می‌توان معامله را مورد قطعیت قرار داد.
وی یادآورشد: شستا به جهت یاد آوری فرصت 10 روزه برای نهایی کردن معامله، به خریدار تاکید کرد که در روزهای اول در صورت وجود وثیقه ملکی یا کاری که نیاز به زمان دارد، اقدام کند.

اقدام در روزهای پایانی
معاون برنامه‌ریزی و توسعه شستا ادامه داد: متاسفانه خریدار به این شکل عمل نکرد و تنها در روزهای پایانی مهلت ۱۰ روزه اقدام کرد.
وی تصریح کرد: در صورتی اگر خریدار در همین مدت باقی مانده نیز سپرده بانکی خود را ارائه می‌کرد مشکلی از نظر ما برای قطعیت معامله وجود نداشت.

فهرستی از املاک
وی با تاکید بر انجام معاملات بر اساس ضوابط و مقررات بورس یادآورشد: متاسفانه خریدار در ۲ روز باقی مانده از مهلت تعیین شده تنها لیستی از اسامی‌املاک را ارائه کرد که حاوی اطلاعات قابل بررسی نبود.
پورابراهیمی‌ اضافه کرد: در این لیست برای ما مشخص نبود که این املاک دارای چه ویژگی‌هایی است، سند به نام چه کسی است و این اسناد چه طور می‌تواند در وثیقه قرار گیرد.
وی افزود: حتی اسناد محضری که از نظرما قابل بررسی باشد از سوی خریدار ارائه نشده بود.
وی با بیان اینکه «این معامله به سازمان تامین اجتماعی تعلق دارد»، تاکید کرد: ما باید مدافع یک مجموعه بزرگ باشیم و نباید معامله‌ای را که به هر دلیلی وصول مطالبات آن با مشکل مواجه می‌شود را انجام دهیم، بنابراین پیشنهاد کردیم که خریدار در روزهای آخر سپرده بانکی ارائه دهد.

سپرده یا وثیقه ملکی
وی تصریح کرد: آقای صدر‌هاشمی‌ به عنوان سهامدار عمده بانک اقتصاد نوین و پیگیر این مساله، قطعا می‌توانستند سپرده بانکی را برای این مساله تامین کند که در این مساله کوتاهی کردند.
معاون برنامه‌ریزی و توسعه شستا اضافه کرد: در این مساله حتی پیشنهاد دادیم که روش دیگری برای اطمینان از انجام این معامله اعمال شود تا مطالباتمان از
خریدار بابت بخش غیرنقدی امکان‌پذیر باشد.
تصمیم نهایی در بورس
وی با تاکید براینکه «در این معامله، روش اعلام شده در اطلاعیه قابل پیگیری نبود»، ادامه داد: از سوی دیگر کوچکترین تغییر در روش معاملاتی غیر از روش اعلام شده منجر می‌شد تا افراد دیگر در بازار مدعی ورود به این معامله در شرایطی غیر از شرایط اعلام شده در آگهی شوند. وی اضافه کرد: بنابراین نمی‌توانستیم شرایط معامله را تغییر دهیم.
وی در پایان گفت: در چارچوب ضوابط سازمان بورس منتظریم که تصمیم نهایی از سوی سازمان بورس اتخاذ شود تا براساس آن شستا تصمیم‌گیری کند.

مصلحت انجام معامله
به دنبال اعلام دلایل عدم قطعیت معامله از سوی یک‌ مقام «شستا» محمدرضا صدرهاشمی‌نژاد، رییس هیات‌مدیره شرکت «استراتوس» نیز دلایل عدم قطعیت معامله را از زاویه دید خریدار مطرح کرد.
محمدرضا صدر‌هاشمی‌نژاد رییس هیات مدیره شرکت استراتوس نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار موج، به آگهی و شرایط مزایده عرضه عمده سهام شرکت سرمایه‌گذاری پتروشیمی ‌در ارائه ضمانت‌نامه بانکی و وثیقه ملکی اشاره کرد.
وی با بیان واریز ۵۰‌درصد معامله از سوی استراتوس (‌۵۳‌میلیارد تومان)، انجام این معامله را به مصلحت سرمایه‌گذاران جدید (‌خریداران) و سرمایه‌گذاران قدیم (‌فروشندگان)، خصوصی‌سازی و بورس ذکر کرد.
صدر‌هاشمی‌نژاد گفت: متاسفانه شستا در این مساله روش‌های غیرعقلایی را در پیش گرفت که به نظر من تصمیم انجام این معامله یا عزم آن را نداشتند.

اصل اسناد املاک ارائه شد
وی اضافه کرد: شستا وثیقه ملکی می‌خواست که ما اصل اسناد املاک و خریداران معامله را در روز معامله ارائه دادیم.
وی گفت: منتهی شستا عنوان کرد که زمانی برای بررسی این اسناد نداریم که پیشنهاد دادیم اسناد و سهام در وثیقه در نزد شستا برای بررسی بماند و این معامله را نهان بخرند، یعنی مانند معاملات عمده دیگر بورس که معامله انجام می‌شود و از اتاق پایاپای بورس خارج می‌شود.

«شستا» باید خسارت بدهد
وی با بیان اینکه «پیشنهاد دادیم که از روش معامله عمده ملی مس که دو ماه انجام قطعیت آن به طول انجامید استفاده شود»، تصریح کرد: این پیشنهاد در این راستا ارائه شد تا با خرید زمان، شستا با در وثیقه داشتن اسناد و سهام به بررسی اسناد بپردازد.
رییس هیات‌مدیره استراتوس اضافه کرد: تنها خواست ما این بود که تا ساعت 4 بعد از ظهر این معامله از اتاق پایاپای خارج شود.
وی ادامه داد: شستا مانند دیگر معاملات خصوصی‌سازی می‌توانست عنوان کند که ۵۰‌درصد باقی این سهام در وثیقه باقی بماند. وی با بیان اینکه «درصورت عدم قطعیت این معامله، شستا باید خسارت پرداخت کند»، به ملک‌هایی اشاره کرد که به منظور ورود به این معامله با قیمت‌های پایین فروخته شد.