همگام با بازیگران بازار
رفتار متفاوت حقیقیها و حقوقیها
گروه بورس- اعظم شریفی: فعالان بازار سهام در این هفته روزهای پرافت و خیزی را تجربه کردند که رفت و برگشتهای شاخص از کانالهای جدید را به همراه داشت. رشد دستهجمعی قیمتها در گروههای مختلف در حالی با عرضه سنگین صفهای خرید همراه بود که خروج نوسانگیران و سهامداران کوتاهمدت در میانه هفته پس از مدتها نوسانهای منفی را با صفهای فروش به بازار بازگرداند.
عکس: آکو سالمی
گروه بورس- اعظم شریفی: فعالان بازار سهام در این هفته روزهای پرافت و خیزی را تجربه کردند که رفت و برگشتهای شاخص از کانالهای جدید را به همراه داشت. رشد دستهجمعی قیمتها در گروههای مختلف در حالی با عرضه سنگین صفهای خرید همراه بود که خروج نوسانگیران و سهامداران کوتاهمدت در میانه هفته پس از مدتها نوسانهای منفی را با صفهای فروش به بازار بازگرداند. هرچند معاملات دیروز با صعود دوباره شاخص تا ۲۹ هزار واحد همراه بود تا در مجموع کارنامه این هفته نیز مثبت باشد. در این بین سهامداران حقیقی ابتدای هفته را با هیجان و تزریق نقدینگی آغاز کردند تا تغییر مالکیت ۱۱۰ میلیارد ریالی را از حقوقی به حقیقی رقم بزنند، اما با احتساب روزهای منفی که حقوقیها را خریدار کرده بود، در مجموع روزهای معاملاتی این هفته
۶۰ میلیارد ریال تغییر مالکیت از حقوقی به حقیقی صورت گرفت. همچنین حقیقیها در نمادهای مس، غدیر، فولاد و «سفارس» خریدار بودند و نمادهای مپنا، «شبندر» و «پارسان» نیز از حمایت سهامداران حقوقی برخوردار بودند.
عرضههای سنگین در بازار صعودی
بازار مثبت روز شنبه معاملهگران حقوقی را به عرضههای گستردهتر برای روانسازی صفهای خرید تشویق کرد. به طوری که در نماد «وسپه» ۵ میلیون سهم از سوی صنایع معدنی امید عرضه شد. سرمایهگذاری مهر نیز در نماد «وسپه» فروشنده ۲ میلیون سهم بود. در بازار روز شنبه بیمه آسیا علاوه بر خرید ۲۰۰ هزار سهم صنعت بیمه در نقش فروشنده یک میلیون سهمی رایانسایپا بود و سرمایهگذاری مسکن نیز فروش دو میلیون سهم مسکن شمال شرق را رقم زد.
در همین حال سرمایهگذاری صنعت و معدن خریدار یک میلیون سهمی پارس سوئیچ و ۱۰۰ هزار سهم ایرانخودرو بود. این در حالی است که ۴/۱ میلیون سهم پارس سوئیچ در این روز از سوی سرمایهگذاری ایران و فرانسه عرضه شد. سرمایهگذاری معادن و فلزات ۲۵۰ هزار سهم فولاد صبانور را فروخت و «وتوصا» نیز در صف خرید ۳ میلیون سهم «وساخت» را عرضه کرد. افزون بر این، سرمایهگذاری سپه در نمادهای سیمان داراب، گلگهر، داروسازی فارابی و چادرملو عرضهکننده سنگین بود.
این در حالی است که سرمایهگذاری سمند با عرضه ۲۰ میلیون سهم در ایرانخودرو روز هیجانانگیزی را در این نماد رقم زد. همچنین صندوق نفت در نمادهای سنگآهنی عرضههای قابل ملاحظهای داشت. از سوی دیگر سرمایهگذاری تدبیر فروشنده گروه توسعه ملی و هامون سپاهان عرضهکننده پتروشیمی پردیس بود. در همین حال صندوق عشایر در نماد غدیر خرید ۳/۹ میلیون سهمی را صورت داد و نور همدانیان نیز برای حمایت از قند نیشابور ۳۷۰ هزار سهم را از بازار جمع کرد. در همین حال غدیر در نماد «پارسان» و فولاد مبارکه در نماد گلگهر خریدهای کمحجمی را به ثبت رساندند.
خرید و فروش حقوقیها در یک روز مثبت
ادامه روند مثبت بازار در معاملات روز یکشنبه، حقوقیها را به خرید و فروش بیشتر تشویق کرد.
سمند فعالیت خود را با عرضه ۴/۱۹ میلیون سهم ایرانخودرو آغاز کرد. صندوق نفت هم در این روز ۵ میلیون غدیر فروخت و ۳۵۰ هزار سهم «شخارک» را عرضه کرد. حجم خریدهای عشایر در نمادهای «پارسان»، غدیر و «فولاد» کاهش داشت و سرمایهگذاری مهرگان به همراه «ومعادن» حمایتگر دوقلوهای سنگآهنی بودند.
از سوی دیگر، فولاد مبارکه در نماد معادن و فلزات خریدار ۷/۱ میلیون سهم بود. در همین حال سرمایهگذاری صنعت و معدن در کنار خرید یک میلیون سهم پارس سوئیچ و سه میلیون سهم ایرانخودرو اقدام به عرضه ۴/۱ سرمایهگذاری پردیس و ۳۰۰ هزار سهم توسعه صنایع بهشهر کرد. در بازار مثبت روز یکشنبه فولاد صبانور یک میلیون سهم «ومعادن»، اعتضاد غدیر ۵ میلیون سهم گروه بهمن، بیمه ملت ۵/۱ میلیون سهم ایرانخودرو و صباتامین ۳۳۰ هزار سهم بیمه ملت را خریداری کردند.
سرمایهگذاری بوعلی روز یکشنبه را با معاملات پرحجمی سپری کرد، به طوری که در نماد «کشرق» خریدار ۷۰۰ هزار سهمی و عرضهکننده ۹۰۰ هزار سهم نیرو محرکه بود. افزون بر این صندوق ذخیره فرهنگیان ۳/۱ میلیون سهم ملی مس و نفت و گاز پارسیان ۵/۱ میلیون سهم پتروشیمی پردیس را عرضه کردند. بیمه آسیا نیز در نماد رایان سایپا به فروش سهم ادامه داد.
تحرکات محتاطانه سرمایهگذاران
بازار روز دوشنبه با عرضه صف خرید سنگین سیمان فارس و خوزستان همراه بود که در آن صندوق نفت سه میلیون سهم «سفارس» را در بازار عرضه کرد و در این معاملات پرحجم سرمایهگذاری صنعت و معدن ۷/۷ میلیون سهم خرید. همچنین شواهد از عرضه سهام «سفارس» از سوی سرمایهگذاران توسعه صنعتی ایران در این روز حکایت دارد. در این روز تدبیر فروشنده ۵/۱۵ میلیون سهم پردیس بود و ۲۷۰ هزار سهم بیمه ملت را هم از بازار جمع کرد.
در همین حال صندوق عشایر در کنار خرید ۲/۲ میلیون سهم فولاد، خریدار ۷۰۰ هزار سهمی غدیر هم بود.
در تحولی دیگر، «وصنعت» با فروش یک میلیون سهم توسعه صنایع بهشهر صف خرید این نماد را متعادل کرد. بانک تجارت در نمادهای «ونیکی» و لیزینگ ایران خریدار بود. سرمایهگذاری فرهنگیان و توسعه اعتماد از نمادهای ماشینسازی اراک و انصار حمایت کردند. سرمایهگذاری صنعت و معدن نیز از حمایت سرمایهگذاری ایران و فرانسه برای خرید ۳/۳ میلیون سهم برخوردار بود.
میزان خرید صباتامین در نماد بیمه ملت از ۲ میلیون سهم گذشت و «پترول» نیز برای حمایت از پتروشیمی کرمانشاه در نقش خریدار ۳۰۰ هزار سهمی ظاهر شد. در همین حال صندوق ب پ ملی نفت نیز دیگر عرضهکننده روز دوشنبه بود که با فروش ۵/۲ میلیون سهم پتروشیمی مارون صف خرید این نماد را متعادل کرد.
تلاش حقوقیها برای تعادل صفهای فروش
در بازار روز سهشنبه حقوقیها با خریدهای پرحجم تلاش زیادی را برای غلبه بر صفهای فروش انجام دادند تا در نهایت بازار باوجود نوسانات منفی پایان بهتری را در مقایسه با روز دوشنبه شاهد باشد. صندوق نفت در این روز خریدار ۴/۳ میلیون سهم پالایش نفت بندرعباس بود. تدبیر در نمادهای بیمه ملت، پردیس و بانک دی فعال بود و صندوق عشایر همچنان خریدار فولاد وغدیر بود. بانک تجارت در این روز حمایت خود را در «ونیکی» با خرید ۲/۱ میلیون سهم ادامه داد و فولاد هم در نماد «ومعادن» فعال بود. این در حالی است که حجم خرید فولاد صبانور در نماد «ومعادن» از ۴/۱ میلیون سهم گذشت. اما اعتضاد غدیر در گروه بهمن با جمعآوری ۱۱ میلیون سهم مانع از ادامه صف فروش شد. صباتامین تنها در چند نماد دارویی خریدهای کمحجمی داشت. اما غدیر و سمند همچنان عرضهکننده بودند و به ترتیب ۱۹ میلیون «خودرو» و ۲ میلیون گروه بهمن فروختند. در این میان، سرمایهگذاری رنا ۸۸ میلیون سهم ایرانخودرو را در قالب یک بلوک خرید و مهرآفرینان دوران ۳/۱ میلیون سهم بانک پارسیان را به پرتفولیوی خود افزود.
در دیگر تحرکات حقوقیها در بازار روز سهشنبه سرمایهگذاری فرهنگیان خریدار «فاراک» بود و سرمایهگذاری توسعه و بانک سامان به ترتیب در نمادهای بانک انصار و بیمه سامان فعال بودند. در مجموع هفته جاری را میتوان دورهای توام با تعدیل شتاب رشد قیمتها دانست که طی آن معاملهگران به انتظار انتشار گزارشهای شش ماهه نشستهاند؛ عاملی که نتایج آن همزمان با اعلام عملکرد شرکتهای بورسی در دو هفته آتی مشخص خواهد شد.
ارسال نظر