فارس - ۵ وزارتخانه صنایع، نفت، اقتصاد، ارتباطات و راه در سال جاری باید بیش از ۶۴‌‌میلیارد برگ سهم ۲۱ شرکت اصل ۴۴ و حاضر در جدول گروه دو سازمان خصوصی‌‌سازی را در بورس واگذار کنند‌.

با گروه بندی۷۷۳ شرکت دولتی در سه گروه ۴۰۵ شرکت در گروه اول، ۲۵۲ شرکتی در گروه دوم و ۱۱۶ شرکت دیگر در گروه سوم و تصویب آن در هیات واگذاری، مقرر شده ۴۰۵ شرکت گروه اول و۳۲ شرکت از گروه دوم از طریق بورس و مزایده در سال ۸۸ واگذار شوند و ۲۲۰ شرکت دیگر و حاضر در گروه دوم نیز تا پایان سال ۱۳۹۳ به فروش برسند.

با این شرایط و با تکیه بر فهرست گروه دو شرکت‌های قابل واگذاری سازمان خصوصی سازی، ۵ وزارتخانه صنایع، نفت، اقتصاد، ارتباطات و راه باید در سال جاری بیش از ۶۴‌‌میلیارد سهم ۲۱ شرکت از ۳۲ شرکت دولتی گروه دوم را در بورس واگذار کنند و ۱۱ شرکت دیگر را نیز در خارج از بورس و به صورت مزایده واگذار کنند.

با این اوصاف، سازمان خصوصی‌سازی با گروه‌بندی شرکت‌های مشمول واگذاری در دو گروه یک و دو و لحاظ شدن آن در قانون بودجه ۸۸، سال سختی را در پیش رو خواهد داشت، چرا که باید بتواند ضمن تحقق بودجه دولت، نسبت به عرضه خرد و بلوکی سهام ۲۱ شرکت در بورس آن هم در صورت عادی بودن مسائل درون و برون سازمانی متاثر بر بازار سهام اقدام کند.

این گروه بندی در شرایطی انجام شده که بر اساس ابلاغ اصل ۴۴، دولت تاکنون سهام خرد و عمده ۸ شرکت مشمول صدر اصل ۴۴ ملی مس، فولاد مبارکه، ایرالکو، فولاد خوزستان، پتروشیمی‌‌‌فناوران، پالایش نفت اصفهان، مخابرات و بانک ملت را از بهمن و اسفند ۸۵ تا کنون در بورس واگذار کرده است.

عرضه بلوکی ۳/۲۸‌‌میلیارد سهم توسط سه وزارتخانه

جزئیات این اقدام سخت و سنگین و در صورت موفقیت بسیار مهم، حکایت از آن دارد که سه وزارتخانه ارتباطات، نفت و اقتصاد باید از طریق سازمان خصوصی‌سازی و زیر مجموعه‌‌های خود بلوک‌های ۵۱ درصدی سهام مخابرات (بیش از ۶/۲۲‌‌میلیارد سهم)، ۵/۲۹ درصدی پالایش نفت اصفهان (۲/۱‌‌میلیارد سهم) و ۳۵ درصدی بانک ملت (۵/۴‌‌میلیارد سهم) را عرضه کنند‌. به گفته مهدی عقدایی، معاون سازمان خصوصی‌سازی، سهام بلوکی این سه شرکت تا پایان خرداد ماه در بورس عرضه خواهند شد.

میزبانی بورس از ۱۸ شرکت جدید

عرضه و فروش ۳/۲۸‌‌میلیارد سهم این سه شرکت بزرگ حاضر در بورس در شرایطی با هیجان و حساسیت و موفقیت و یا شاید شکست قابل توجهی همراه خواهد شد که از طرف دیگر بورس طی سال جاری همزمان باید میزبان عرضه ۷/۳۵‌‌میلیارد سهم جدید دیگر ۱۸ شرکت دولتی حاضر در جدول گروه دو سازمان خصوصی‌‌سازی باشد.

واگذاری ۷ شرکت توسط وزارت اقتصاد

بر پایه این گزارش، طی ۱۱ ماه باقی مانده سال جاری، وزارت اقتصاد باید ۳/۶۴‌‌میلیون سهم بیمه دانا (معادل ۶۱ درصد)، ۲۰‌‌میلیون و ۸۰۰ هزار سهم بیمه البرز (معادل ۸۰ درصد)، ۳۶۴‌‌میلیون سهم بیمه آسیا (معادل ۸۰ درصد)، بیش از ۱۰‌‌میلیارد سهم بانک صادرات (معادل ۶۰ درصد)، ۹/۵۴‌‌میلیون سهم بانک رفاه(معادل ۱/۶ درصد)، ۲/۶‌‌میلیارد سهم بانک تجارت (معادل ۶۰ درصد) و ۲۴۳‌‌میلیون سهم پست بانک (معادل ۷۵ درصد) را در بازار سهام کشور عرضه کند.

این برنامه در حالی اعلام شده که سال گذشته قرار بود سهام بانک‌های تجارت، صادرات و رفاه در بورس عرضه شود اما به دلیل عدم درج نام این بانک‌‌ها در بورس و عدم رعایت شروط تعیین شده هیات پذیرش اوراق بهادار توسط این بنگاه‌ها،چنین قول و وعده‌ای عمل نشد. حال باید سازمان خصوصی‌سازی در سال ۸۸ چه تعداد سهم چند شرکت وابسته به وزارت اقتصاد را به فروش خواهد رساند.

واگذاری ۹ شرکت وزارت نفت

وزارت نفت نیز که از بین چندین شرکت مشمول واگذاری تاکنون سهام دو شرکت پتروشیمی‌‌‌فناورآن و پالایش نفت اصفهان را وارد بورس کرده در سال جدید علاوه بر عرضه عمده و ۵/۲۹ درصدی پالایش نفت اصفهان، باید سهام ۹ شرکت پالایشگاهی دیگر را در بورس عرضه کند.

بدین ترتیب وزارت نفت از طریق شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی باید بیش از ۹۷۱‌‌میلیون سهم پالایشگاه تبریز (معادل ۵۰ درصد)، ۶۶/۹‌‌میلیارد سهم پالایشگاه بندرعباس (معادل ۷۰ درصد)، بیش از ۸۰۰‌‌میلیون سهم پالایشگاه لاوان (معادل ۷۰ درصد)، ۴۲‌‌میلیون و ۸۵۴ هزار سهم پالایشگاه تهران (معادل ۷۰ درصد)، ۷۱۹‌‌میلیون و ۲۸۳هزار سهم پالایشگاه شیراز (معادل ۷۰ درصد)، ۹۴‌‌میلیون و ۴۱۵ هزار سهم پالایشگاه نفت کرمانشاه (معادل ۷۰ درصد)، ۹میلیون و ۱۵۴ هزار سهم پالایشگاه آبادان (معادل ۷۰ درصد) و ۴۱۷‌‌میلیون، ۲۳۰‌‌میلیون پالایشگاه شازند اراک و همچنین یک‌‌میلیون و ۹۲۱ هزار و ۴۱ سهم ( معادل ۵۱ درصد) گاز استان همدان را با ارایه وکالت به سازمان خصوصی‌سازی واگذار کند.

بر اساس این گزارش، واگذاری برخی از این شرکت‌های حاضر در گروه دو نیز در حالی باید سال گذشته در بورس انجام می‌شد که به دلیل واریز درآمد حاصل از فروش شرکت‌ها به حساب خزانه و مخالفت مدیرعامل وقت شرکت ملی پالایش و پخش هیچ سهمی‌‌‌از شرکت‌های یاد شده در بورس عرضه نشد که باید دید واگذاری این ۹ شرکت‌ چه سرنوشتی در سال ۸۸ خواهند داشت.

واگذاری دو شرکت توسط دو وزارتخانه دیگر

در برابر برنامه‌ واگذاری این شرکت‌ها، وزارتخانه‌های راه و صنایع و معادن دو شرکت هما و ذوب آهن را باید به فروش برسانند.

بر این اساس، بیش از ۹/۳‌‌میلیارد سهم هما (معادل ۱۰۰ درصد) و ۷/۶‌‌میلیارد ذوب آهن (معادل ۱۰۰ درصد) باید در سال جاری عرضه شوند. این در حالی است که به گفته ایرج اکبریه مشاور واگذاری وزیر صنایع سهام ذوب آهن در نیمه اول سال عرضه نخواهد شد و وضعیت واگذاری هما با توجه به زیانده بودن آن بعید به نظر می‌رسد.

واگذاری دیگر شرکت‌‌های جدول گروه یک

بر اساس این گزارش، ۶۴‌‌میلیارد سهم خرد و عمده این ۲۱ شرکت مشمول اصل ۴۴ در شرایطی باید در سال ۸۸ در بورس عرضه شوند که این شرکت‌ها مربوط به جدول گروه دو سازمان خصوصی‌‌سازی بوده و این سازمان از میان فهرست ۳۵۷ شرکتی حاضر در جدول گروه یک باید چندین شرکت از جمله حفاری شمال را در بورس عرضه کند.