دنیای اقتصاد- در شرایطی که بورس تهران در سال گذشته با ثبت بازدهی 2/11 درصدی نتوانست کارنامه قابل‌قبولی را از خود بر جای بگذارد، بررسی عملکرد این بازار در نخستین ماه سال از ثبت بازدهی 2/5 درصدی حکایت دارد، اتفاقی که روایتگر رکوردشکنی بورس در کنار بازارهای رقیبی همچون سکه، طلا، ارز و مسکن است. سال گذشته بورس بعد از طی فروردین رویایی توام با بازدهی 7/13 درصدی، در خلال حوادث مختلف سیاسی و اقتصادی از بازارهای رقیب خود عقب افتاده بود، اما مقایسه آماری وضعیت بورس با این بازارها نشان می‌دهد که بورس تهران تنها بازار مثبت نخستین ماه سال بوده است و به تعبیری واضح‌تر فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران با تغییر ذائقه 180 درجه‌ای، سال 91 را با تمرکز بر بازار سهام آغاز کردند. اما در نهایت برای این روند صعودی بورس تردیدهایی در میان کارشناسان وجود دارد و تداوم روند موجود از دیدگاه غالب تا حدودی به نوسانات بازارهای موازی نسبت داده می‌شود. افزون‌بر این، بررسی عملکرد بورس تهران در فروردین‌ماه از پیشتازی گروه کانه‌های فلزی، شیمیایی‌ها و فلزات اساسی در این ماه حکایت دارد، گروه‌هایی که به ترتیب 1/14 درصد، 6/13 درصد و 2/9 درصد سود عاید سرمایه‌گذاران خود کرده‌اند، در شرایطی که گروه قندی که در سال 90 با ثبت بازدهی 311 درصدی پربازده‌ترین گروه بازار بود، در رده‌بندی جدید با ثبت بازدهی 9/10- درصدی در قعر جدول قرار دارد.

گروه کانه‌های فلزی، شیمیایی و فلزات اساسی پربازده‌ترین گروه‌های بورس در فروردین بودند
«بورس» پربازده‌ترین بازار فروردین 91 شناخته شد
گروه بورس- علیرضا باغانی: «چرخش ۱۸۰ درجه‌ای بورس در سال ۹۱» این اتفاقی است که این روزها فعالان بازار سرمایه ایران با یکدیگر زمزمه می‌کنند تا بدین ترتیب بتوانند در لابه‌لای گپ و گفت‌های روزانه دلایلی متقن برای صعودی شدن بازار سرمایه در سال جاری و ادامه این روند پررونق پیدا کنند.
بورس تهران نخستین ماه سال جاری را در شرایطی سپری کرد که ریسک‌های سیستماتیک دست‌بردار این بازار نبود و از همان روزهای آغازین سال انتشار خبر آغاز قریب‌الوقوع فاز دوم هدفمندی، در کنار انتظارها برای برگزاری نشست با 1+5 و همچنین کشاکش دولت و مجلس بر سر ریاست صندوق تامین اجتماعی، شاخص‌های بازار سرمایه ایران را تحت تاثیر قرار داد. اما با این حال بورس توانست در ماه گذشته و در واقع نخستین ماه سال 91، پیش‌روی سرمایه‌گذاران خود، رو سفید باشد.
تا جایی که هرچند تا این لحظه گزارش رسمی از اوضاع بورس در فروردین ۹۱ منتشر نشده، اما بررسی‌های دنیای اقتصاد حاکی از ثبت بازدهی ۲/۵ درصدی این بازار در این ماه است و این اتفاق از چرخش ۱۸۰ درجه‌ای اوضاع بورس در فروردین‌ماه نسبت به کل سال ۹۰ حکایت دارد.
این گزارش حاکی از آن است که شاخص بورس از آخر سال 90 که در ارتفاع 25 هزار و 906 سیر می‌کرده توانسته در آخر فروردین 91 با 22/5 درصد رشد به سطح 27 هزار و 260 واحدی برسد.
فروردین همه چیز صعودی بود
هرچند شاخص بورس به دلیل آنکه دربرگیرنده سود تقسیمی شرکت‌ها در مجامع است، نمی‌تواند ملاکی متقن برای تشخیص شرایط بازار باشد، اما در حال حاضر تنها ملاک موجود برای بررسی روند کلی بازار به شمار می‌رود.
اما با این حال شاخص بورس در فروردین‌ماه هزار و ۳۵۴ واحد رشد را تجربه نموده است.
افزون بر این، بالاترین رشد شاخص مربوط است به روز 27 فروردین‌ماه سال جاری که دماسنج بورس توانسته صعود تاریخی به ارتفاع 27 هزار و 281 واحدی را تجربه کند، روزی که 384 واحد رشد یعنی 5/1 درصد صعود برای دماسنج بورس ثبت شد.
همچنین در فروردین‌ماه ارزش بازار بورس با ۷ هزار میلیارد تومان رشد یعنی معادل ۵ درصد توانسته از ۱۲۸ هزار میلیارد تومان به ۱۳۵ هزار میلیارد تومان برسد. اما ارزش معاملات این ماه پررونق در ۱۸ روز کاری هزار و ۱۲۵ میلیارد تومان بوده، در حالی که در اسفندماه و در ۲۰ روز کاری ارزش معاملاتی معادل ۲ هزار و ۹۰۲ میلیارد تومان برای بورس تهران ثبت شده است.
معرفی برترین‌های فروردین
اما در ادامه این بررسی به سراغ گروه‌های برتر و پیش‌روی بازار می‌رویم. بررسی آخرین وضعیت گروه‌های برتر و همچنین کم‌بازده بورس در این مدت حاکی از آن است که گروه کانه‌های فلزی توانسته با ۱/۱۴ درصد رشد رکوردشکن بورس ۹۱ بوده و پربازده‌ترین گروه بورس نوروزی لقب بگیرد. بعد از آن پتروشیمی‌ها رکوردشکن بوده‌اند و ۶/۱۳ درصد بازدهی عاید سرمایه‌گذاران کرده‌‌اند و مقام سوم پربازده‌ترین گروه‌های بازار به فلزات اساسی اختصاص دارد که شاخص این گروه حاکی از رشد ۲/۹ درصدی است.
اما گروه فرآورده‌های نفتی که شرکت‌های پالایش نفت و نفتی را در دل خود جای داده است، توانسته 1/8 درصد سود عاید معامله‌گران خود کرده و گروه چند رشته‌ای‌های پرطرفدار هم با 5/6 درصدی بازدهی پنجمین گروه پرطرفدار فروردین 91 بورس شناخته شده است.


قندی‌ها این بار از آخر، اول شدند
اما رکوردهای منفی بازار فروردین نیز حاکی از چرخش رویکرد معامله‌گران نسبت به سهام کوچک است، تا جایی که قندی‌هایی که سال گذشته با ثبت ۳۱۱ درصد بازدهی پربازده‌ترین گروه بازار شناخته شده بودند، در فروردین ۹۱ در قعر جدول بازدهی بورس قرار گرفته‌اند. در واقع سهامداران این گروه در فروردین ماه نه تنها سودی عایدشان نشده، بلکه ۹/۱۰ درصد هم زیان شناسایی کرده‌اند.
در همین حال، گروه کوچک کاشی و سرامیک هم با افت 4/7- درصدی بازدهی، دومین گروه منفی بازار شناخته شده و گروه بیمه هم با 9/2- درصد بازدهی در سکوی سومین گروه منفی فروردین 91 بورس خودنمایی می‌کند.افزون بر این، بررسی عملکرد بورس در مقایسه با بازارهای موازی هم حاکی از بازگشت رونق به بازار سرمایه در مقایسه با دیگر بازارهای رقیب است.
بورس تهران روسفید شد
بر این اساس، بورس تنها بازار مثبت فروردین 91 شناخته شده است و بازار سکه که در سال 90 بازدهی 100 درصدی را به ثبت رسانده بود، در فروردین ماه افت 4/8 درصدی را نسبت به پایان 90 نشان می‌دهد.
افزون بر این، دلار به عنوان ملاک بازدهی بازار ارز افت ۴/۳ درصدی را در فروردین ۹۱ نسبت به پایان اسفند ۹۰ نشان می‌دهد، این در حالی است که دلار در سال ۹۰ حدود ۷۲ درصد رشد قیمت داشت. در این حال طلای ۱۸ عیار ایرانی هم که در سال ۹۰ حدود ۱۰۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرده بود، در فروردین ۹۱ با افت ۲/۶ درصدی مواجه شده است.
در این بین ظاهرا اونس جهانی طلا از همه خوش‌شانس‌تر بوده و تنها یک درصد افت قیمت را در فروردین 91 نسبت به پایان سال 90 تجربه کرده است. ضمن اینکه بازار مسکن هم که هنوز آمار رسمی و شفافی در مورد آن وجود دارد، در فروردین ماه شاهد رکود در معاملات خرید و فروش بوده، اما در سال 90 تنها یک آمار رشد 17 درصدی از قیمت مسکن آن هم در 10 ماهه منتهی به پایان دی‌ماه منتشر شده است، ضمن اینکه این آمار رشد 17 درصدی قیمت مسکن تنها مربوط به پایتخت است.
با این وصف بورس در نخستین ماه
سال 91 توانسته با ثبت 2/5 درصد بازدهی به حدود نیمی از بازدهی 2/11 درصدی کل سال گذشته خود دست یابد، در حالی که این عملکرد به نظر خوب در مقایسه با بازدهی 7/13 درصدی بورس در فروردین گذشته، از تفاوت قابل توجه عملکرد بورس نسبت به روند تاریخی خود حکایت دارد.