شاخص‌کل بورس در طول هفته ۵.۴‌درصد، شاخص هموزن ۱.۴۲‌درصد و شاخص‌کل فرابورس نیز ۲.۲۲‌درصد رشد کرده‌است. میانگین ارزش معاملات هفته بیش از ۱۰‌همت است که نسبت به هفته گذشته ۱۴‌درصد رشد‌کرده و ارزش معاملات هفته نیز نسبت به‌روز گذشته با افت حدودا ۱۰درصدی، به ۹‌هزار و ۱۱۹‌میلیارد‌تومان و آخرین روز معاملاتی هفته همراه با ۶۰۷‌میلیارد‌تومان خروج پول به پایان رسید.

همچنین روز دوشنبه بورس تهران تصمیم به تغییر زمان معاملات صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اوراق‌بهادار با درآمد ثابت پرداخت و زمان پیش‌‌‌‌‌‌گشایش این صندوق‌ها ۸:۲۵ تا ۸:۳۰ اعلام‌شده و از ۸:۳۰  تا ۱۵، به حراج پیوسته اختصاص‌داده شده‌است. در این گزارش به نحوه تاثیر این تصمیم بر بازار سهام خواهیم پرداخت.

شاخص‌کل بورس به کدام‌سو می‌رود؟

  مهدی محرابی copy

مهدی محرابی، کارشناس بازار سرمایه و استاد دانشگاه به تحلیل شاخص‌کل بورس در بازه‌های متفاوت پرداخت و گفت: با نگاه و بررسی تکنیکال شاخص‌کل بازار می‌توان به چند نکته مهم اشاره کرد: اول اینکه شاخص‌کل بازار سرمایه از تابستان 1398 تاکنون در یک کانال صعودی با شیب کم در حال نوسان است و این شاخص از آبان 1401 تا اواسط اردیبهشت 1402 بیش از 100‌درصد رشد را از خود نشان‌داده‌است، همچنین در سال‌جاری رشد قوی بازار از آبان 1403 شروع شده و با توجه به رشد 110‌درصدی آبان 1401 و در صورت فرض تکرار همان سناریو، می‌توانیم انتظار رشد شاخص‌کل را تا مرز  3 میلیون و 950هزار واحد تا اواخر اردیبهشت 1404 داشته باشیم.

محرابی، نکات بااهمیت شاخص‌کل را خاطرنشان کرد و گفت: نکته بسیار مهم دیگر که باید درنظر داشت این است که یک حرکت اصلاحی بازار سرمایه در یک ماهه بهمن 1401 وجود داشته‌است که در این اصلاح، بازار حدود 10‌درصد کاهش داشته و حرکت صعودی قبل از اصلاح بهمن 1401 در حدود 36‌درصد بوده‌است و با توجه به تکمیل همین میزان رشد در محدوده 2 میلیون و 700 هزار واحد  شاخص‌کل، می‌توان انتظار ورود به فاز‌اصلاح 10‌درصدی را داشت که پس از آن تا محدوده 2 میلیون و 420 هزار واحد قابل‌اصلاح است. کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: بعد از این اصلاح در بهمن 1403 می‌توان به رشد شاخص تا محدوده 3 میلیون و 950هزار واحد تا اواسط اردیبهشت 1404 ابراز امیدواری کرد.

 تغییر معاملات صندوق‌های درآمد ثابت بازار سهام  

علی خوش طینت copy

علی خوش‌‌‌‌‌‌طینت، کارشناس بازار سرمایه ارزیابی خود را در رابطه با بازار روز چهارشنبه بیان کرد و گفت: چهارشنبه، آخرین روز معاملاتی سه‌ماهه سوم سال‌1403 بود و نوسانات دو روز اخیر به پایان‌سالی مالی برخی شرکت‌ها ارتباط داشت که علت آن شناسایی سود توسط برخی از حقوقی‌‌‌‌‌‌ها و صندوق‌های بازارگردانی بود.

آنچه که مشاهده می‌شود، تداوم ورود پول حقیقی به بازار سهام است و با توجه به اصلاحی که بازار سرمایه در هفته داشته، این تداوم ورود پول قطع نشده‌است. وی افزود: بازار روز سه‌شنبه و چهارشنبه رنج‌‌‌‌‌‌های منفی و هیجان‌‌‌‌‌‌زده را از سمت اشخاص حقوقی شاهد بود که منجر به نگرانی تکرار اتفاقات اردیبهشت 1402 شد، اما در پایان معاملات فصل پاییز، متوجه شدیم که با شرایط آن زمان، فاصله زیادی وجود دارد. این فاصله معنی‌‌‌‌‌‌دار را می‌توان در انتظارات مثبت نسبت به آینده، اظهارات مقام‌‌‌‌‌‌های اقتصادی کشور درخصوص حمایت از بازار و اقتصاد کشور و استمرار جریان پول حقیقی به بازار سرمایه جست‌وجو کرد.

کارشناس بازار سرمایه در ادامه گفت: کماکان مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار در بازار سرمایه، نرخ ارز است که ماهیت آن از حالت دستوری و نیمایی خارج و به سمت توافقی‌شدن حرکت کرد و با توجه به سیاست‌ها و تصمیماتی که بازارساز در بازار نرخ ارز اتخاذ کرده، برای سرمایه‌گذاران و فعالان مسجل شده که دولت و تیم اقتصادی به وعده‌‌‌‌‌‌های خود مبنی‌بر حذف ارز نیمایی ایستاده و عمل کرده‌است.

متغیر دوم که می‌تواند بر روند بازار تا پایان سال‌تاثیرگذار باشد، نرخ بهره است. با توجه به نزدیک‌شدن به پایان تاریخ اوراق گواهی‌سپرده با نرخ 30‌درصد، مساله مدیریت نرخ بهره از اهمیت برخوردار می‌شود و باید رفتار بانک‌مرکزی در این‌خصوص را تحت‌نظر قرارداد.

البته شواهد بر کاهش این نرخ حکایت می‌کنند اما احتمال تثبیت نرخ بهره گذشته با هدف کنترل تورم هم وجود دارد. خوش‌‌‌‌‌‌طینت خاطرنشان کرد؛ سیاست بانک‌مرکزی مبنی‌بر افزایش نرخ به هدف خود مبنی‌بر کاهش نرخ بهره اصابت نکرده‌است و این تداوم نرخ بهره 30‌درصدی می‌تواند مانند یک مانع و ترمز در سه‌‌‌‌‌‌ماه پایانی سال‌عمل کند.

وی افزود: آنچه که از جریان معاملات، جریان پول حقیقی به بازار و صندوق‌های اهرمی می‌توان برداشت کرد، این است که امید به تداوم رشد بورس وجود دارد. فعالان بازار سرمایه نباید گزارش‌های ماهانه دی‌‌‌‌‌‌ماه کدال را نادیده بگیرند، چرا که این گزارش‌ها می‌توانند روند سه‌‌‌‌‌‌ماهه بازار تا پایان سال‌را با توجه به وضعیت ناترازی انرژی و تعطیلی صنایع، برای بسیاری از عموم مشخص کنند. موارد مذکور از جمله مسائلی است که می‌تواند مسیر بازار در سه‌‌‌‌‌‌ماه پایانی سال را ‌تعیین کند.

ارزش معاملات و سایر شاخص‌های عملکردی بازار سرمایه در روزهای آغازین هفته آینده حداکثر در سطح نیمه نخست هفته‌جاری پیش‌بینی می‌شود و ممکن است که تقاضای خرید از سمت حقوقی‌‌‌‌‌‌ها به شکل‌گیری صف‌‌‌‌‌‌های خرید در نمادهای بزرگ منجر شود.

کارشناس بازار سرمایه به ارزیابی تصمیم‌سازمان بورس و اوراق‌بهادار به تغییر ساعت معاملات صندوق‌های درآمد ثابت پرداخت و گفت: این مساله به دلیل ایجاد وحدت میان صندوق‌های قابل‌معامله بورسی و فرابورسی، مثبت ارزیابی می‌شود.

اکنون ثبت‌سفارش از ساعت 8:30 آغاز می‌شود و در گذشته این زمان، 8:45 بود که در ادامه باعث ایجاد ثبات در رویه بازار خواهدشد. به‌نظر می‌رسد نتیجه این تصمیم به نفع بازار سهام خواهد بود؛ چراکه افراد علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در بازار سهام که صندوق‌های درآمد ثابت را نگه داشته‌‌‌‌‌‌اند، زمان مناسبی را برای نقد‌کردن این صندوق‌ها دارند و در زمان مچینگ می‌توانند سرمایه خود را به دارایی‌ها منتخب منتقل کنند.

به عبارت دیگر، این تصمیم به نقدشونده‌‌‌‌‌‌تر‌شدن بازار سرمایه کمک خواهد کرد. هماهنگ‌شدن ساعت ثبت‌سفارش در صندوق‌های درآمد ثابت و صندوق‌های فرابورسی و ساعت ثبت‌سفارش در بازار سهام به سرمایه‌گذار این امکان را می‌دهد که در ساعات ابتدایی بازار، نسبت به‌ثبت‌سفارش اقدام کند، چراکه صندوق درآمد ثابت در طول زمان معاملات با نوسان قیمت مواجه نیست و تفاوتی در زمان ثبت‌سفارش از نظر قیمت وجود ندارد. پس این اقدام به نقدشونده‌‌‌‌‌‌تر‌شدن بازار سهام، تجمیع سرمایه جهت ورود به سهام و ایجاد وحدت‌رویه در بازار کمک می‌کند.