بورس روی خط صعود

همین مساله منجر به بروز علائم تردید تقاضا و شکل‌گیری نوسانات در روزهای اخیر شده‌است. با توجه به اینکه بخشی از منابعی که اخیرا به بازار جذب شده‌اند صرفا ماهیت کوتاه‌مدت و اعتباری دارند و برای انتفاع از روند کوتاه‌مدت به بورس آمده‌‌‌‌‌‌اند، احتمال اصلاح قیمت‌ها در صورت ازدست‌رفتن اثر اخباردرمانی، قدرت صعودی و عدم‌ثبات عوامل موثر بر سود شرکت‌ها و مخابره شوک‌های نوظهور وجود دارد.

یکی از دلایل بنیادی که ردیاب رونق اخیر بازار سهام نشان می‌دهد، رشد قیمت‌‌‌‌‌‌ ارز نیما همزمان با افزایش نرخ در بازار آزاد بوده‌است. بر این اساس، نرخ آزاد دلار ازابتدای آبان تاکنون رشد ۱۲.۴۷‌درصدی را ثبت کرده‌است. دلار نیما نیز طی همین مدت توانسته بیش از۱۱‌درصد رشد کند و به کانال ۵۴‌هزار‌تومان برسد. این دو متغیر کلیدی همراه با جاماندگی طولانی‌مدت بازار سهام از صعود قیمتی شرایط رشد بورس را فراهم آورده‌است. رشدی که بر اساس اظهارات کارشناسان اقتصادی، ‌‌‌‌‌‌تنها ریسک‌های سیاسی و تنش‌های برون‌مرزی می‌تواند ترمز آن را به‌صورت جدی بکشد. علاوه‌بر این موضوع وضعیت سایر بازارهای موازی و حرکت آنها در مدار صعودی حاکی از آن است که بازارهای ارز و طلای ۱۸عیار می‌توانند بورس را در این مسیر همراهی کنند. نکته حائزاهمیت در این میان آن است که این بازارها یا در حوالی قله تاریخی خود قرار دارند یا قله زنی را ثبت کردند. ورود دلار به سطح تاریخی ۷۳‌هزار‌تومان به روشنی این موضوع را تایید می‌کند. بر اساس اظهارات کارشناسان بازار سرمایه با توجه به روند روبه‌رشد شاخص و شرایط فعلی، انتظار می‌رود که در صورت عدم‌وقوع اخبار منفی، هفته آینده نیز فضایی مثبت برای بازار رقم بخورد. آرامش نسبی در وضعیت سیاسی و اقتصادی می‌تواند به تثبیت این روند کمک کند، همچنین انتشار گزارش‌های کدال و رویدادهای اقتصادی پیش‌رو می‌توانند نقش مهمی در ادامه مسیر بازار ایفا کنند.

 آگاهی معامله‌گران

 روی کاغذ اوضاع به نفع بورس‌بازان است.در همین رابطه فردین آقابزرگی؛ کارشناس بازار سرمایه با اشاره به وضعیت بورس در روزهای آینده اظهار کرد: بعد از عبور از تنش‌های حاکم بر سوریه، بازار سهام مجددا به ریل صعودی بازگشت. حرکت بازار سهام به سمتی است که به‌نظر می‌رسد ریسک‌های سیاسی رو به کاهش است.

با فرض این سناریو می‌توان امید داشت؛ بورس تهران بتواند به‌صورت مستمر در مسیر رشد حرکت کند. تجربه حاکی از آن است که بازار سهام در رویارویی با ریسک‌های سیاسی بعد از نشان‌دادن واکنش کوتاه‌مدت به‌سرعت به محلی برای پول پرقدرت بدل شده‌است. این امر را می‌توان درهفته‌های اخیر به روشنی مشاهده کرد. حتی در هفته‌جاری و بعد از دو روز خروج پول، تالار سهام توانست طی روزهای بعد و به‌طور میانگین ورود مبلغی به میزان ۵۱۴‌میلیارد‌تومان را به نظاره بنشیند.

می‌توان گفت سرمایه‌گذاران در این مقطع به این نتیجه رسیدند که با کمرنگ‌شدن ریسک‌های سیاسی بازار سهام نسبت به بازارهای موازی می‌تواند عملکرد درخشانی را در معرض دید همگان قرار دهد، اگرچه بازارهای موازی نیز برای عقبگرد قیمتی، مقاومت جدی نشان‌داده و روی خط صعود حرکت کرده‌اند اما اشباع قیمتی در این بازارها همراه با جاماندگی بورس تهران، وضعیت را به نفع تالار سهام رقم خواهد زد. وضعیت مذکور حتی می‌تواند حضور تازه‌واردها را با محک جدی از نوع تلاش برای خرید سهام و ورود پول روبه‌رو کند؛ وضعیتی که تبعات آن برای بورس تهران مثبت تلقی می‌شود. این امر سناریوی «کانال‌‌‌‌‌‌شکنی‌‌‌‌‌‌های پی‌‌‌‌‌‌در‌‌‌‌‌‌پی نماگر بازار» را می‌تواند محقق سازد.

عمده کارشناسان معتقدند شاخص سهام تحت‌‌‌‌‌‌تاثیر حمایت عوامل بنیادی (نظیر رشد قیمت دلار و احتمال کاهش نرخ بهره) پتانسیل صعود به سطح ۳‌میلیون‌واحدی را دارد. با این همه هیجانات نیز می‌تواند سطوح بالاتری از این محدوده را رقم بزند؛ امری که ممکن است بازار سهام را در مسیر حبابی‌شدن قرار دهد. به گفته این کارشناس، رشد کنونی قیمت سهام همچنان بر مدار منطق و تحلیل قرار دارد اما این احتمال وجود دارد که در روزهای آینده با شدت کمتری دنبال شود اما همچنان عوامل بنیادی بر هیجانات کاذب غالب است.به‌طور کلی با توجه به آنچه در بازارها رخ‌داده می‌توان گفت؛ انتظار برای رشد بیشتر قیمت‌ها نیز در بازار وجود دارد.