سازمان بورس و آینده فناوری بلاک‌چین و رمزارزها در بازار سرمایه کشور

 ۱- ‌اظهارات ریاست محترم سازمان بورس و اوراق‌بهادار

توکن‌سازی دارایی‌ها

سازمان بورس به‌دنبال فراهم‌کردن امکان توکن‌‌‌‌‌سازی دارایی‌های فیزیکی مانند املاک و کالاهاست. این دارایی‌ها پس از تبدیل به توکن، قابلیت خرید و فروش در بازارهای مالی را پیدا می‌کنند. البته، دسترسی کشور ما به سرمایه‌های بین‌المللی تا زمانی‌که تحریم‌ها پابرجا هستند، حتی در بستر فناوری غیرمتمرکز بلاک‌چین، امکان‌پذیر نخواهد بود.

ایجاد صندوق‌های رمزارزها

برنامه‌‌‌‌‌ریزی برای ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر رمزارزها به‌منظور جذب سرمایه‌های جدید و گسترش بازار مالی، در دست انجام است؛ بااین‌حال این اقدام نیازمند تعیین‌تکلیف وضعیت تحریم‌های بین‌المللی است، چراکه سرمایه‌گذاری در رمزارزها ذاتا بین‌المللی است. هرچند این موضوع با سرمایه‌گذاری در بخش حقیقی و همچنین توکن‌‌‌‌‌سازی دارایی‌ها که مزایای بلاک‌چین نظیر دسترسی لحظه‌‌‌‌‌ای و نقدشوندگی دارایی‌های غیرنقدشونده (مانند املاک) را فراهم می‌آورد، منافاتی ندارد.

ارزش‌گذاری دارایی‌های دیجیتال

سازمان بورس در حال پذیرش رمزارزها به‌عنوان یک طبقه دارایی رسمی است. این اقدام نیازمند ایجاد روش‌های شفاف برای ارزش‌گذاری این دارایی‌های دیجیتال است. هدف از این اقدام، کمک به سرمایه‌گذاران و تحلیلگران برای برآورد ارزش منصفانه دارایی‌های دیجیتال است، با این‌حال هنوز در بازارهای توسعه‌‌‌‌‌یافته نیز به دلیل ماهیت استارت‌آپی این اکوسیستم نوظهور، درخصوص ارزش‌گذاری اجماع کاملی وجود ندارد.

۲-نیازهای آینده و چشم‌‌‌‌‌انداز آن در بازار سرمایه کشور

رشد تقاضا برای کارشناسان سرمایه‌گذاری

با گسترش فعالیت‌های نهادی در بازار سرمایه کشور، تقاضا برای کارشناسان حوزه بلاک‌چین و رمزارزها افزایش خواهد یافت، نظیر تحلیلگر بازار رمزارز، معامله‌‌‌‌‌گر بازار رمزارز، کارشناس ارزش‌گذاری توکن‌‌‌‌‌ها و رمزارزها و کارشناس اقتصادی بلاک‌چین.

انتظار رشد مالی غیرمتمرکز

گرچه دسترسی به سرمایه‌های بین‌المللی برای توکن‌‌‌‌‌سازی دارایی‌های کشور و تاسیس صندوق‌های بورسی رمزارزها تا زمان تعیین‌تکلیف تحریم‌های بین‌المللی به‌نظر می‌رسد امکان‌پذیر نباشد، اما انتظار می‌رود فعالیت‌های مالی غیرمتمرکز شرکتی (توکن‌‌‌‌‌سازی دارایی‌ها) و سرمایه‌گذاری در رمزارزها (به‌‌‌‌‌صورت سرمایه‌گذاری خصوصی) با ورود تحلیلگران حرفه‌‌‌‌‌ای در کشور توسعه یابد.