واکنش پکن به تهدید تعرفهای ترامپ؛
جنگ تعرفهای میان چین و آمریکا بالا گرفت؛ صادرات عناصر کمیاب به آمریکا ممنوع شد
به گزارش خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده آمریکا تهدید به وضع تعرفه ۶۰ درصدی بر واردات کالا از چین کرده که این تهدید، با واکنشی شدید از سوی دولت پکن مواجه شده است.
بلومبرگ اکونومیکس در گزارشی نسبت به بروز دومین جنگ تجاری میان آمریکا و چین در دور دوم
ریاست جمهوری ترامپ واکنش نشان داد و عنوان کرد، این مرتبه چینیها ساکت نخواهند ماند و با استفاده از محدودیت صادراتی، به جنگ تجاری ترامپ پاسخ خواهند داد.
در هفته ابتدایی ماه دسامبر دولت پکن چند ممنوعیت بر صادرات خاکهای کمیاب به آمریکا وضع کرد؛ به نظر میرسد که این ممنوعیتهای صادراتی اقدامی تلافیجویانه نسبت به تهدیدهای ترامپ و افزایش اصطکاک تجاری با واشنگتن است.
کاخ سفید روز دوشنبه هفته جاری اعلام کرد که فروش تراشههای حافظه پیشرفته ساخت شرکتهای آمریکایی و خارجی به چین را محدود کرده است.
همچنین دولت بایدن از اقدامات هدفمند برای کند کردن توسعه نیمه هادیهای پیشرفته و سیستمهای هوش مصنوعی در چین استفاده می کند؛ دولت بایدن معتقد است که این کالاها به تقویت ارتش چین کمک میکند و آنها ممنوعیت صادراتی هوشمندی را بر چین وضع کردهاند
با این حال، دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب، به برقراری تعرفه واردات تا ۶۰ درصد برای همه کالاهای چینی تهدید کرده است، اقدامی که واکنش شدید پکن را در پی خواهد داشت.
بررسیها حاکی از آن است که چین برای تحت فشار قراردادن آمریکا علاوه بر ممنوعیت در صادرات خاکهای کمیاب میتواند به سراغ وضع ممنوعیتهایی در زمینه تنگستن، مولیبدن، تیتانیوم، قلع، ایندیوم، کروم، تانتالم، نیوبیوم و سزیوم برود.
چین همچنین در تولید محصولاتی مانند آرسنیک که کاربردهای گستردهای از جمله تولید آفتکشهای کشاورزی تا کارکردهای گسترده مخابراتی دارد نیز سلطه جهانی دارد.
بر اساس گزارش سازمان زمین شناسی ایالات متحده، در سال های اخیر، ایالات متحده برای ۶۰ درصد از عرضه فلزات خود به چین متکی بوده است.
عناصر کمیاب در جنگ تجاری چین و آمریکا مورد مناقشه بوده است؛ سال قبل دولت چین بر صادرات طیف وسعی از فناوریهای مرتبط با پردازش این عناصر ممنوعیت صادرات وضع کرد و به این ترتیب دسترسی آمریکا و متحدانش به تولید این عناصر را دشوار کرد.
در پی ممنوعیت صادراتی پکن، بر ارزش شرکتهای استخراجکننده و تولیدکننده این مواد ضروری افزوده شد. ارزش شرکت صنعتی Yunnan Lincang Xinyuan Germanium حدود ۱۰ درصد و ارزش شرکت Yunnan Chihong Zinc & Germanium برابر ۷.۸ درصد افزوده شد.
اگرچه ممنوعیت صادرات مواد خام از چین به آمریکا تولید این کشور را تحت الشعاع قرار میدهد؛ اما این رویه باعث تلاش بیشتر ایالات متحده و متحدانش برای دستیابی به تکنولوژیهای تولید این محصولات و همچنین دستیابی به منابع جدید برای تامین این منابع میشود.
به عنوان مثال، هنگامی که چین برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ کنترلهای صادراتی ژرمانیوم و گالیوم را تشدید کرد، به خریداران نشان داد که نیاز به تنوع بخشیدن به منابع تامین خود دارند؛ در حالی که صادرات این دو ماده معدنی از چین به آمریکا در سال جاری به صفر رسید، صنایع آمریکایی به سراغ منابع جدیدی برای تامین این محصولات رفتند.