موانع حرکتی بورس به سمت صعود
مباحث ایجادشده پیرامون قیمت گاز صنایع و همچنین افت قیمت دلار در بازار آزاد و به دنبال آن سیگنال منفی روند کاهشی قیمتها در سایر بازارها برخی از سهامداران را به سمت فروش و پیشی گرفتن فروش در تقابل با عرضه سهام هدایت کرد. این روند موجب قوت گرفتن سناریوی ریزش شاخص تا کانال ۸/ ۱میلیون واحد شد؛ سیگنالی که در یک ماه گذشته بهکرات از سوی تحلیلگران مورد بررسی قرار گرفته و در مورد آن هشدار داده شده است. این موضوع از آن حیث برای بازار سهام حایز اهمیت است که کانال ۲میلیون واحد از منظر روانی یکی از سطوح مهم محسوب میشود و عقبگرد از آن به منزله ورود به فاز اصلاح فرسایشی و رفتار هیجانی سهامداران خواهد بود؛ به ویژه آنکه در سالهای گذشته معاملهگران بازار سهام نشان دادند در مواجهه با اخبار منفی تا چه میزان اثرپذیر و شکننده ظاهر خواهند شد.
اگرچه در هفته گذشته و در اغلب روزها بازارهای موازی با شیب کاهشی قیمت مواجه بودند اما بازار سهام به دلیل حواشیای که با آنها دست به گریبان است به طور معمول با تاخیر به روند تعادلی باز میگردد. از اواسط هفته قبل نیز پس از ورود دلار آزاد به سطوح بالاتر و مواضع جدید مجلس در خصوص پیگیری قیمت گاز صنایع، رفتهرفته بازار سهام از جو منفی حاکم بر معاملات فاصله گرفت. از سوی دیگر جهش قیمت جهانی نفت و برخی خوشبینیها نسبت به تداوم این وضعیت باعث متعادل شدن شاخص به سمت حوالی مرز روانی دومیلیون واحد شد. این عوامل سبب شد گمانهزنیها از نزول بیشتر شاخص به طور موقت متوقف شود. از این رو به نظر میرسد در هفته جاری بازار با نوسانات کمتری دستوپنجه نرم کند. کاهش مجدد P/ E شرکتها به محدودههای جذاب اجازه اصلاح عمیق را به بازار مذکور نخواهد داد.
البته این سناریو در حالی میتواند به صورت جدی محقق شود که تغییر جدی در وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بازار مذکور رخ ندهد. بازار سرمایه به طور معمول با تغییر مسیر بازارهای موازی وارد فاز جدیدی خواهد شد. به همین دلیل نباید از نقش پررنگ بازارهای رقیب بر روند بازار سهام بهراحتی عبورکرد. برخی شواهد نشان میدهد تا حدودی میتوان پایان روند اصلاحی در این بازار را نزدیک دانست. اگر به دلیل وضعیت مبهم برخی از سیاستگذاریها همچنان نمیتوان نسبت به اقدامات مجلس در خصوص تغییر قیمت گاز در کوتاهمدت خوشبین بود، اما اگر طی روزهای آینده با سیاستگذاریهای جدیدی مبتنی بر کاهش سود شرکتهای بورسی مواجه نباشیم، میتوان به ورود پول حقیقی امیدوار بود. یکی از عوامل موثر بر ورود پول به بازار در روزهای آینده ورود دلار به کانال ۵۰هزار تومان و جهش قیمتهای جهانی است که در روزهای گذشته صعودی بوده است.