تحلیل تکنیکال «دنیایاقتصاد» نشان میدهد
امید «شاخص» به صعود
بازار سهام طی یک ماه اخیر توانسته است از محدوده یکمیلیون و ۲۴۰هزارواحدی که کف سال۱۴۰۱ بهشمار میرود، رشد بیش از ۱۳درصدی را تا پایان معاملات روز سهشنبه بهثبت برساند. بررسیها نشان میدهد که هر روند صعودی قدرتمند پس از مدتی وارد مرحله اصلاح میشود. این مرحله میتواند شامل چند روز معاملاتی با روند خنثی باشد که مانند یک استراحت برای ادامه روند بهحساب میآید. این روند خنثی میتواند نشانههایی از خود بر جای گذارد که به تحلیلگران کمک میکند آینده بازار را برآورد کنند. همچنین در این چند روزی که نماگر اصلی بورس اقدام به اصلاح روند کردهاست، سهشنبه دومین روزی بهشمار میرود که خالص ورود پول افراد حقیقی به چشم میخورد. حال باید صبر کرد و دید که با توجه به اوضاع امیدوارکننده شاخص بورس در روزهای آتی این بازار میتواند صعود بیشتری را به نظاره بنشیند یا در ادامه این اوضاع معاملات بازار سهام بهنحوی دیگر رقم خواهد خورد.
بررسی آمار بورس
بازار سهام در روز سهشنبه، با وجود شروع منفی توانست در انتهای ساعات معاملاتی، کمی رنگ و بوی مثبت به خود بگیرد، بنابراین در ابتدا و اواسط معاملات روز گذشته، شاخصکل حتی تا منفی ۱۴/ ۰درصد افت را نیز تجربه کرد. یکی از دلایل این اتفاق ناشی از روند اصلاحی بورس است. با توجه به اینکه در یک ماه اخیر بازار سهام از رشد خوبی برخوردار شدهاست، بنابراین باید انتظار اصلاح چند روزه را نیز داشت. در پایان روز معاملاتی اخیر، شاخصکل تنها ۹۳۹ واحد معادل ۰۷/ ۰درصد افت را بهثبت رساند، اما در این میان شاخص هموزن رشد ۱۰۱۵واحدیبرابر با ۲۵/ ۰درصد که بازدهی نسبتا مناسبی تلقی میشود را برای سهامداران بهارمغان آورد. بررسیها نشان میدهد که این واگرایی میان دو نماگر اصلی بازار بیانگر وضعیت مناسبتر سهمهای کوچکتر نسبت به نمادهای شاخصساز در بازار روز گذشته است.
بررسی وضعیت صنایع در روز سهشنبه نشان میدهد که ۵ صنعت خودرو و قطعات، غذایی بهجز قند و شکر، شیمیایی، فلزات اساسی و فرآوردههای نفتی از بیشترین ارزش معاملات برخوردار بودهاند. در صنعت خودرو و قطعات که مورد بیشترین استقبال توسط فعالان بازار قرار گرفت، اکثر نمادهای معاملهشده با رشد قیمت بهکار خود پایان دادند. همچنین از نمادهای باقیمانده بیشتر آنها در حوالی صفر تابلو در حال نوسان بودند. صنعت غذایی بهجز قند و شکر نیز مانند خودرو و قطعات توانست رونق خوبی داشته باشد و اکثر نمادهای آن در محدوده مثبت در حال معامله بودند، اما در سه صنعت با ارزش دیگر، استقبال کمی کمتر بود، زیرا اکثر نمادهای موجود در این سه صنعت در محدوده صفر تابلو در حال نوسان بودند.
یکی از آمارهایی که با استفاده از آن میتوان به میزان استقبال سرمایهگذاران از بورس پی برد، ارزش معاملات است. بررسی این آمار نشان میدهد که در روز سهشنبه ارزش معاملات خرد (سهام و حقتقدم) برابر با ۲۰۵۹میلیاردتومان بودهاست. برای داشتن سنجش بهتر نسبت به این ارقام باید به مقایسه آن با میانگین روزانه ماههای قبل بپردازیم. بررسیها نشان میدهد که میانگین روزانه ارزش معاملات خرد در مهر ماه برابر با ۱۲۶۰میلیاردتومان بوده و این میانگین در دومین ماه پاییز به بیش از ۲۱۷۹میلیاردتومان رسید. علت اصلی این رشد ۷۲درصدی ارزش معاملات خرد، ناشی از بازگشت استقبال سرمایهگذاران به بورس تهران بود. همچنین میتوان گفت که این رونق، بیتاثیر از حمایتهای انجامشده در اوایل پاییز نبوده و تصمیمات اخذشده سبب رشد شاخصکل و هموزن طی یک ماه اخیر شدهاست، اما مقایسه ارزش معاملات خرد در روز گذشته با میانگین آن در ماههای مهر و آبان، بیانگر رشد ۶۳درصدی نسبت به مهر ماه و افت ۵/ ۵درصدی نسبت به آبان است، در نتیجه سهشنبه در مجموع روز نسبتا خوبی از نظر ارزش معاملات خرد برشمرده میشود.
از دیگر آمارهای مهم، میزان خالص ورود یا خروج پول افراد حقیقی به بازار سهام است. این آمار خبر از میزان استقبال افراد حقیقی از بورس میدهد که میتواند بیانگر اعتماد یا عدماعتماد این فعالان به بازار باشد. در بازار روز گذشته خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برابر با ۱۶میلیاردتومان بودهاست. با توجه به این موضوع که در چند ماه اخیر در اکثر روزهای معاملاتی، بازار سرمایه شاهد خالص خروج پول افراد حقیقی بوده، بنابراین روزی که با ورود پول افراد حقیقی همراه باشد کمیاب تلقی میشود. بررسیها نشان میدهد که طی آبان ماه تنها ۳ روز خالص ورود پول افراد حقیقی در آمار بهدست آمده از تارنمای شرکت مدیریت فناوری بورس تهران بهچشم میخورد.
مقایسه خالص ورود پول در روز گذشته با میانگین ۳ روز ورود پول آبان نشان میدهد که این مقدار در روز سهشنبه ناچیز بودهاست، زیرا میانگین ورود پولهای ماه گذشته برابر با ۳۴۰میلیاردتومان بوده که نشاندهنده افت ۹۵درصدی نسبت به میانگین ماه گذشته است. در روز سهشنبه از میان ۶۱۷نماد مورد معامله ۳۳۶نماد در محدوده مثبت، ۲۶۰نماد افت قیمت و ۲۱نماد بادرصد تغییرات صفر کار خود را به اتمام رساندند، بنابراین بیش از ۵۴درصد از نمادهای معاملهشده مثبت، ۴۲درصد منفی و در حدود ۴درصد از نمادها در صفر تابلو در حال نوسان بودند.
درمیان این نمادها، تاثیرگذارترین سهمها بر شاخص عبارتند از: فولاد، شپنا، خساپا و شتران. نمادهای پر تراکنش بورس شامل ۵نماد خودرو، خگستر، خساپا، شستا و خبهمن بودند که هرکدام به ترتیب ارزش معاملاتی برابر با ۲۰۸میلیارد تومان، ۱۸۵میلیارد تومان، ۲۲۰میلیارد تومان، ۲۱میلیاردتومان و۶۰میلیاردتومان را بهثبت رساندند، بنابراین میتوان نتیجه گرفت که صنعت خودرو بیشتر از هر صنعتی روز گذشته، موردتوجه فعالان بازار قرار گرفت. همچنین در میان نمادهای پر تراکنش فرابورس ۵نماد دی، گدنا، مادیران، کرمان و بکهنوج قرار دارند که هرکدام به ترتیب ارزش معاملاتی معادل ۱۷میلیارد تومان، ۴۹میلیارد تومان، ۲۵میلیارد تومان، ۱۰میلیاردتومان و ۱۹میلیاردتومان را دربر داشتند.
تحلیلی از شاخصکل
بررسی نمودار شاخصکل میتواند به تحلیلگران دید خوبی نسبت به آینده این نماگر اصلی بازار دهد. این شاخص با طیکردن روند صعودی توانسته است بیش از ۱۴درصد رشد را تجربه کند و به محدوده یکمیلیون و ۴۲۰هزار واحدی برسد. حالا پس از رسیدن به این نقطه و مواجهشدن شاخص با مقاومتهای پیشرو، نماگر مذکور وارد روند اصلاحی شدهاست. بررسیها نشان میدهد که پیشروی این نماگر دو سطح مقاومتی قابلتوجه برای گذر کردن قرار دارد که مهمترین آنها محدوده یکمیلیون و ۴۲۷هزار واحد است که در حدود ۵۰درصد اصلاحی فیبوناچی از سقف بیست و هفتم اردیبهشت ماه تا کف چهارمین روز آبان رسم شدهاست. با این اوصاف اگر شاخص از محدوده مذکور بگذرد، نقطه بعدی پیشروی آن محدوده یکمیلیون و ۴۶۷ هزارتا یکمیلیون و ۴۷۱هزارواحدی خواهد بود.
این محدوده پیشتر بهعنوان حمایت شاخصکل عمل کردهاست که تاریخ آن روز نخست مردادماه و روز ۲۲ همین ماه بودهاست، از اینرو میتواند محدودهای مهم برای نماگر اصلی بازار سهام باشد، در صورتیکه شاخصکل با موفقیت از این محدوده بگذرد، اصلا بعید نیست که در ادامه شاهد اصابت میانگین وزنی قیمتها به محدوده یکمیلیون و ۶۰۶هزار واحدی ثبتشده در تاریخ ۲۷اردیبهشت باشیم، با اینحال در صورت عدمتابآوری شاخصکل در صعود بیشتر، بعید نیست که این نماگر تا محدوده یکمیلیون و ۳۸۰هزار واحدی که حمایت ۳۸درصدی فیبوناچی از کف و سقف پیشتر طرح شدهاست، عقبگرد داشته باشد.