از درخواست انتشار صورتهای مالی تا چرایی ریزش بورس
اما در مقابل افرادی هم بودند که ریزش بازار را بهدلار و فضای مبهم مذاکرات بینالمللی برجام گره میزدند و اینطور در صفحههایشان مینوشتند که تا زمان نامعلوم بودن سرانجام برجام، بازار چنین واکنشهایی نشان خواهد داد. در همین بحث برخی از افراد هم دلیل ریزش بازار را پایان تابستان و صورتهای مالی شرکتها معرفی میکردند و این اتفاق را طبیعی میخواندند. اما بحث دیگری هم در رابطه با ریزش بازار در توییتر فارسی بهوجود آمد و آن هم فروش اوراق بود. در همین رابطه حسین صبوریکارخانه، پژوهشگر اقتصاد، در صفحه خود در توییتر نوشت: «شنیدهها از فشار بهبیمه ها، تامین سرمایهها و صندوقها برای خرید اوراق بدهی دولت حکایت دارد! خرید بیش از ۱۵ همت (هزار میلیارد تومان) اوراق از مجموع ۲۵ همت اوراق بهفروش رسیده طی دو هفته گذشته، این موضوع را تایید میکند.»
در گلایه از وضعیت بازار، مهدی رباطی، رئیس هیاتمدیره کارگزاری بورس بیمه ایران در صفحه شخصی خود با مخاطب قراردادن وزیر اقتصاد دولت سیزدهم نوشت: «وضعیت هیجانی و صفنشینی، ریشه در ساختارهای ناکارآمد بازار سرمایه دارد. ساختارهایی عجیب، اشتباه و من درآوردی که دهههاست سایه آن بر سر توسعه بورس سنگینی میکند. یکی از این بدعتهای غلط در کنار ایرادات متعدد دیگر دامنه نوسان و ریزش فرسایشی بازار و امکان خروج پول است.» در همین فضا، خبر برگشت خوردن مصوبه واردات خودرو بهمجلس شورای اسلامی و مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام با این مصوبه، موضوع دیگری بود که در فضای توییتر فارسی درباره آن صحبت میشد. این اتفاق باعث شد که کاربران شبکهاجتماعی توییتر از تعدد نهادهای تصمیمگیرنده در حوزه اقتصاد گلایه کنند و اعمال سلیقه و منافع افراد را به رد کردن یا موافقت کردن با مصوبهها و قانونگذاریها مرتبط بدانند. کاربران توییتر فارسی با گلایه از رد این مصوبه در صفحههایشان و بهحال درد دل مینوشتند که تا میآیند امیدی بهآینده، بهبود اوضاع و پایینآمدن قیمتها و در نهایت یک زندگی ساده دلخوش کنند، امیدهایشان نقش بر آب میشود و دوباره روز از نو و روزی از نو برایشان میشود.موضوع دیگری که در جمع توییتری بورسیها درباره آن صحبت میشد و تبدیل بهیکی از سوژههای اصلی کاربران این حوزه شده است، انتشار صورتهای مالی یکی از بانکهای کشور است. دو روز پیش محمد فاضلی، عضو هیاتعلمی دانشگاه شهیدبهشتی در توییتر خود نوشت: « اگر انتشار صورتهای مالی بانک ملی با دستور اخیر وزیر اقتصاد، در همه سالهای گذشته، شفاف انجام میشد و پیش چشم مردم، رسانهها و متخصصان قرار میگرفت، آیا بازهم این حجم از زیان انباشته و وضعیت نامناسب بانک فرصت بروز مییافت؟ آیا فشاری برای اصلاح عملکرد شکل نمیگرفت؟» عباس عبدی، پژوهشگر اجتماعی هم در همین روز در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت که «انتشار صورتهای مالی بانک ملی و زیان انباشته ۶۷هزارمیلیاردتومانی آن بدون انجام سه گام بیفایده است؛ -ارائه گزارشی دقیق از چرایی این زیان بسیار بزرگ. -چه سیاستی برای جلوگیری از ادامه زیاندهی گرفته میشود؟ -معرفی و محاکمه مسببان آن.» در ادامه این بحث اما دیروز همت قلیزاده، کارشناس مسائل اقتصادی در صفحه خود با مخاطب قرار دادن احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد دولت سیزدهم و تشکر از او در رابطه با انتشار صورتهای مالی این بانک نوشت: «خواهشمندیم که همین دستور را برای انتشار صورتهای مالی شرکت ملی نفت، ملی گاز، ملی پالایش وپخش، ملی پخش، توانیر و سازمان ملی زمین ومسکن نیزصادر نمایند.» اما درخواستها برای انتشار صورتهای مالی دیگر سازمانها بههمین جا خلاصه نشد و برخی از افراد هم بهانتشار عملکرد چند سال گذشته سازمان بورس پرداختند. افرادی با این محور و خطاب قرار دادن وزیر اقتصاد، اینطور مینوشتند که صورتهای مالی بانکها و شرکتهای دولتی باید بهصورت شفاف و بدون هیچ سانسوری منتشر شود، تا همه با شاهکار اقتصادی مدیران گذشته آشنا شوند. این دسته از کاربران این موضوع را مطالبهای از دولت سیزدهم و ابراهیم رئیسی معرفی میکردند که مدافع شفافیت و عدالت است و بر این اساس از این دولت در نوشتههایشان میخواستند که کارنامه مدیران گذشته در حوزههای مختلف که پول مردم در دستشان بوده است، بررسی شود.
امیر سیدی
فعال بازار سرمایه
فلسفه وجود بازار، امکان حراج تک قیمتی هست، چون امکان کنترل همه نیروها وانگیزهها از حضور در یک بازار ممکن نیست، حراج سبب میشود این نیروها با یکدیگر برخورد کنند و سریع بهتعادل برسند، حجم مبنا و دامنه نوسان بزرگترین مانع این اتفاق هستند، پیشگشایش و پایانی بهترین زمان انجام حراج.
مهدی حق باعلی
فعال حوزه اقتصاد و مترجم
چرا اهالی بورس نسبت به رئیس بانک مرکزی و آینده نرخ بهره حساس هستند؟حساسیت ارزش سهام نسبت بهتغییرات نرخ بهره بسیار بالا است.با قیمت گذاریهای فعلی، اگر نرخ بهره ۲درصد واحد افزایش پیدا کند (مثلا ریسک فری از ۲۲ بهدرصد۲۴ برسد) نسبت P/D بازار بیش از ۵ واحد افت میکند؛ ارزش سهام ۳۳درصد افت میکند!