بورس گرام
بورس و کابینه دولت سیزدهم
بازنشر صحبتهای ابراهیم رئیسی در نشست خبری خود در فضای توییتر فارسی همچنان ادامهدار است. در کنار این بازنشرها، اکثر افراد نظرات و پیشبینیهای خود را در رابطه با صحبتهای مطرح شده از سمت او، مخصوصا در حوزه بورس و حمایت از سهامداران مینوشتند. عدهای این صحبتها را شروعی برای بازگشت بورس به روزهای اوج خود میدانستند و عدهای دیگر آنها را در عمل دخالت و دستور در بورس میدانستند که نتیجه عکس میدهد. یکی از موضوعات جذاب که در روزهای گذشته بازهم در این ستون به آن پرداختیم، اعضای کابینه دولت سیزدهم است. موضوعی که فعالان بازار سرمایه، معتقدند روی عملکرد بورس و دیگر بازارهای سرمایه تاثیرگذار است و نباید از آن غافل شد. در چنین فضایی، هر از گاهی بازار شایعه داغ میشود و صحبت از این میشود که برخی از چهرهها در کابینه دولت سیزدهم قرار است حضور داشته باشند یا لیستهایی در فضای مجازی منتشر میشود و همین موضوع آغازی برای شروع انتقاد و پیشنهاد و گمانهزنی است. در همین رابطه دیروز پدرام سلطانی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: «لیستهایی که از ترکیب احتمالی کابینه آقای رئیسی درآمده، دود از کله بلند میکند. رتبه ایران از حیث تابآوری در میان ۱۳۰ کشور جهان، ۱۲۸ است. افت سرمایه اجتماعی دولت در انتخابات۱۴۰۰ اگر اینچنین با افت سرمایه مدیریتی کابینه سیزدهم همراه شود، تلنگری کافی است تا این کمتاب بیتاب شود...»
گمانهزنی درباره تاثیر همسویی قوا در بهبود بورس
صحبتهای محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی مبنی بر اینکه «بورس» و تورم را با همدلی بین سه قوه سامان میدهیم، از دیگر موضوعاتی بود که در شبکه اجتماعی توییتر، توجه کاربران را به خود جلب کرده بود. نگاهی که این روزها قابلتوجه است، از این قرار است که چون حالا قوههای مقننه و مجریه همسو با یکدیگر و از یک جناح هستند، سنگاندازی و رقابت دیگر در مسائل اقتصادی وجود ندارد و از طرف دیگر این جناح برای اینکه نشان بدهد که میتواند بهتر از جناح رقیب از پس مشکلات اقتصادی که گریبانگیر مردم شده است، بر بیاید، با تمام جدیت و تلاش خود در این حوزه عمل میکند. البته مشخص شدن رئیس قوهقضائیه هم مساله دیگری است که درباره آن صحبت میشود و بر فرض هم سو بودن این شخص با دو رئیس قوه مجریه و مقننه، برنامههای مسوولان در حوزه بورس و دیگر مسائل اقتصادی با سرعت و توانایی بالاتری میتواند پیش برود. اما در سوی دیگر این نگاهها، نباید از نگاه منتقد هم غافل شویم. در این نگاه که افراد کمی آن را در فضای مجازی مطرح میکنند و کم و بیش در گروههای تلگرام با اعضای کم مطرح میشود، صحبت از بورس را فقط یک صحبت معرفی میکنند که در عمل کاری از پیش نمیبرد. علت هم این است که تا زمانی که دستور و دخالت در بازار سرمایه وجود دارد، واکنشها برعکس است و هیچ کاری آنطور که مسوولان امر میخواهند پیش نمیرود.
علی سعدوندی
فعال حوزه اقتصاد
آمریکا پول چاپ میکند، اشتغال بالا میرود، ایران پول چاپ میکند، میشود تورم. تفاوت در چیست؟ اقتصاددان ایرانی تصور میکند مشکل در کسری بودجه بالای ایران است. ولی کسری در آمریکا هم بالاست. تفاوت در انتظارات تورمی است. وقتی انتظارات تورمی لنگر شده، پول خنثی نیست اما در ایران پول تورمی است.