در مقابل با قدرت‌نمایی فروشندگان در سهام کوچک‌تر شاهد روند نزولی در شاخص کل هموزن بودیم. این شاخص بورسی با پایان یافتن معاملات دیروز با افت ۲/ ۰ درصدی در مرز ۴۲۰ هزار واحد متوقف شد. در فرابورس نیز به‌رغم افزایش عرضه‌ها به ویژه سهام شرکت‌های کوچک‌تر و بازار پایه، شاخص کل در این بازار با افزایش ۲/ ۰ درصدی (۴۰ واحدی) سبزپوش ماند. نماد «آریا» با رشد ۳۰ واحدی بیشترین سهم را در مثبت ماندن این شاخص دارا بود.

در جریان معاملات دوشنبه سهام گروه «فلزات اساسی» بیشترین میزان رشد قیمت را داشتند، به‌طوری که شاخص این صنعت رشد ۳/ ۸ درصدی را تجربه کرد. در مقابل شاخص گروه «محصولات چوبی» با افت ۴/ ۱۷ درصدی، بیشترین افت را در میان صنایع بورسی داشت.

دیروز سهامداران حقوقی در ظاهر خریدار تحرکات مثبتی داشتند و با خالص خرید ۵۵۲ میلیارد تومانی نقش فعالی در سبزپوشی شاخص کل ایفا کردند. بیشترین خرید این دسته از سهامداران در گروه «خودرو و ساخت قطعات» رقمی حدود ۱۴۰ میلیارد تومان بود. در مقابل سهامداران حقیقی به سهام گروه «سیمان» گرایش بیشتری داشتند و حدود ۶۸ هزار میلیارد تومان خالص خرید توسط این دسته از سهامداران ثبت شد.

در این روز ارزش معاملات خرد بورس با افزایش قابل توجه نسبت به روز معاملاتی یکشنبه، ۹ هزار و ۱۹۲ میلیارد تومان رقم خورد. در مقابل این روند در معاملات فرابورس معکوس بود و شاهد افت ۲۵ درصدی ارزش معاملات خرد در این بازار بودیم. ارزش معاملات خرد فرابورس دیروز ۲ هزار و ۶۱۷ میلیارد تومان بود.

از شنبه ۲۵ بهمن ماه مطابق مصوبه جدید شورای عالی بورس دامنه نوسان به مثبت ۶ و منفی ۲ درصد تغییر خواهد کرد. بسیاری خروج پول حقیقی از گردونه معاملات روز گذشته را به تغییرات در دامنه نوسان نسبت دادند. این در حالی است که رئیس جدید سازمان بورس دیروز در مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که امکان تغییر یا حتی حذف دامنه نوسان درآینده نزدیک وجود دارد. او همچنین گفت دستورالعمل بازارگردانی در بورس اصلاح خواهد شد و تمامی نواقص آن بررسی می‌شود تا کارآ شود.

صف خرید در صندوق‌های ETF

از جمله نکات قابل تامل روز گذشته معاملات دو صندوق ETFدولتی «پالایش» و «دارایکم» بود. این دو صندوق که در معاملات دیروز با نوسان قیمتی همراه بودند، در پایان معاملات صف خرید تشکیل دادند. در این میان «پالایش» با قیمت پایانی ۸،۷۲۸ تومان و «دارا یکم» با قیمت پایانی ۱۵،۰۷۱ به ترتیب ۳۰ و ۲۰ درصد بالاتر از NAV معامله شدند. این امر نمایانگر حباب قیمتی این دو صندوق دولتی است. لازم به ذکر است این دو صندوق ETF در مجموع با ارزش معاملات حدود ۲ هزار و ۳۴۳ میلیارد تومان بیشترین میزان ارزش دادوستدهای بورسی روز گذشته را داشتند.

همچنین روز دوشنبه محمد رضوانی‌فر، مدیر عامل شستا در توییتر اعلام کرد که افزایش سرمایه شستا به انجام خواهد رسید و مجوز افزایش سرمایه ۷۸ درصدی سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی از محل اندوخته‌های سرمایه‌ای صادر شد. به این ترتیب، سرمایه شستا از ۸ هزار میلیارد تومان به ۲/ ۱۴ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

بازارهای جهانی نیز دیروز شروع مطلوبی داشتند. در این بین شاهد عبور نفت برنت از مرز ۶۰ دلار بودیم. شب یکشنبه مصاحبه‌ای از بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا منتشر شد که در آن به صراحت اعلام کرد آمریکا تحریم‌ها را برای کشاندن ایران به میز مذاکره رفع نمی‌کند. هر چند این مصاحبه مربوط به روز جمعه بود اما منجر به رشد ۲ درصدی نرخ دلار در بازار آزاد شد. البته گرچه دلار با رشد ۵۰۰ تومانی در قیمت ۲۴،۷۵۰ تومان (تا ساعت ۱۵:۳۰) در بازار آزاد معامله شد اما بسیاری با برداشت از صحبت‌های رئیس‌جمهور آمریکا در کنار سایر اخبار از احتمالات برجامی انتظار رشد بیشتر را برای دلار متصور بودند.

معاملات از دریچه آمار

در معاملات بورسی دیروز از ۳۴۳ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۳/ ۴۴ درصد نمادها مثبت و ۶/ ۵۱ درصد نمادها منفی بود. ۶۷ نماد (۵/ ۱۹ درصد) صف خرید به ارزش ۴۸۹ میلیارد تومان و ۷۶ نماد (۱/ ۲۲ درصد) صف فروش به ارزش ۵۶۹ میلیارد تومان تشکیل دادند. در معاملات بازار اصلی فرابورس، از ۱۲۸ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۵/ ۴۴ درصد از نمادها مثبت و ۶/ ۵۴ درصد از نمادها منفی بود. ۳۱ نماد (۲/ ۲۴ درصد) صف خرید به ارزش ۷۰۴ میلیارد تومان و ۳۰ نماد (۴/ ۲۳ درصد) صف فروش به ارزش ۳۰۵ میلیارد تومان داشتند.

در بازار پایه فرابورس از ۱۱۶ نماد معامله شده، قیمت پایانی ۷/ ۳۸ درصد از نمادها مثبت و ۶/ ۵۸ درصد از نمادها منفی بود. ۳۹ نماد (۶/ ۳۳ درصد) صف خرید به ارزش ۱۶۲ میلیارد تومان و ۵۱ نماد (۹/ ۴۳ درصد) صف فروش به ارزش ۶۲۰ میلیارد تومان داشتند.