سوال: با توجه به تداوم ریزش قیمت‌ها در بازار‌های ارز و طلا اگر سرمایه خود را وارد بازار سهام کنیم آیا ممکن است دوباره اتفاقی که در مرداد ماه رخ داد تکرار شود. در آن زمان بسیاری از کارشناسان بورسی در مورد اصلاح قیمت ‌ها هشدار داده بودند اما کسی فکرش را نمی‌کرد برخی نماد‌ها تا ۷۰ درصد اصلاح بخورند. آیا ضمانتی وجود دارد که چنین اتفاقاتی در بورس تهران رخ ندهد؟

پاسخ از کارشناس: بازار سرمایه از اواسط سال گذشته با موجی از سهامداران تازه وارد رو به رو شد. سهامدارانی که تجربه و دانش کافی برای سرمایه‌گذاری در این بازار نداشتند از این‌رو بسیاری از معاملاتی که توسط این دسته از سرمایه‌گذاران انجام شد صرفا بر اساس هیجانات کاذب و به‌صورت توده وار صورت گرفت به‌طوری که بخشی از ریزش قیمت‌ها را می‌توانیم به عملکرد سرمایه گذاران و نحوه انجام معاملات آنها نسبت دهیم.در آن مقطع بارها به صاحبان نقدینگی هشدار داده بودیم که سراغ سهم‌های کوچک و بی پشتوانه نروند اما صفوف خرید سهام شرکت‌هایی که بازدهی و عملکرد مناسبی نداشتند توسط افراد بی تجربه طولانی تر از همیشه بود.

اگرچه در این میان مسوولان بورسی و سیاست گذاران بازار سرمایه با برخی تصمیمات ناگهانی و خلق الساعه شوک‌های پی‌در پی به بازار دادند و بازار را به چالش کشیدند. عرضه آبشاری سهام عدالت و اظهارات ضد و نقیض برخی مسوولان در مورد زمان عرضه پالایشی یکم در تابستان که منجر به اصلاح شدید قیمت سهام و ریزش غیر قابل پیش بینی شاخص شد بسیاری از سهامداران را به سمت درهای خروج هدایت کرد.

به‌طوری که تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بسیاری از کارشناسان، خروج سهامداران از این بازار را قطعی می‌دانستند اما انتخاب بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا و به دنبال آن ریزش قیمت دلار،طلا، مسکن و خودرو باعث شده تا بسیاری از سهامدارانی که قصد خارج شدن از بازار را داشتند دوباره به بازار برگردند.

اما اینکه آیا اتفاقات مرداد ماه باز هم تکرار می‌شود یا نه موضوعی است که کاملا به خود سهامداران باز می‌گردد. پیش تر نیز در مورد خرید سهام به مردم هشدار داده شده بود بر همین اساس نکته‌ای که باید سرمایه گذاران به آن توجه کنند این است که برای وارد شدن به بورس، اقدام به فروش دارایی‌هایی از قبیل خانه، خودرو و طلا نکنند و سراغ سهم‌هایی بروند که از پشتوانه مالی مناسبی برخوردارند.

رفتار دولت نیز می تواند در ادامه روند معاملات بازار سرمایه نقش تعیین کننده ای داشته باشد. عدم هماهنگی مسوولان دربرخی سیاست گذاری ها منجربه سلب اعتماد سهامداران می‌شود به طوری که ممکن است دارایی خود را دربازارهای ارز و طلا سرمایه گذاری کنند و انتظارات تورمی جدیدی را به وجود بیاورند .