سایه سنگین سود بانکی بر بورس
از دو روز پیش حقوقیهای بازار بر حجم عرضه سهام شرکتهای دارای ارزش بازار بالا و موثر بر روند شاخص کل افزودهاند که این روند دیروز شدت گرفت بهطوری که بیش از ۵۰ درصد فروشندگان در ۱۰ نماد بزرگ بازار را حقوقیها تشکیل داده بودند.
این موضوع موجب شد خریداران حقیقی که طبق روال اخیر در صفوف خرید منتظر بودند به قدر کافی سبدهای سهام خود را پر کنند اما با ادامه عرضهها و پیوستن برخی سهامداران حقیقی -که اتفاقا سودهای خوبی هم کسب کرده بودند- به جرگه فروشندگان، موجب شد صفوف خریدی که تا مدتها رنگ عرضه را نمیدید با موج عرضه مواجه شوند به این ترتیب حتی مالکان سهام پرپتانسیل بازار هم در بازه زمانی کوتاهی برای فروش و شناسایی سود اقدام کردند. همچنین دیروز پس از آنکه ارزش بازاری بسیاری از نمادها به بالاترین سطح، از نظر ارزشهای قابل برآورد، طبق روشهای ارزشگذاری؛ از جمله ارزش جایگزینی (حتی با لحاظ ارزش داراییهای نامشهود) رسید؛ برخی معاملهگران به عرضه برخی سهام در اختیار خود متمایل شدند.
از سوی دیگر ریزش سهام برخی شرکتها در گروههایی مانند لاستیک و تایر، سیمان، کانیهای غیرفلزی، غذایی و بسیاری از شرکتهایی که ارزش بازار کمتری دارند؛ حرفهایها را به شیفت کردن از سهام شرکتهای بزرگ به سهام شرکتهای کوچک ترغیب کرد. البته به باور فعالان بازار دلایلی مانند افزایش نرخ بهره بانکی و هشدار برخی کارشناسان مبنی بر لزوم جلوگیری از رشد بیرویه شاخص نیز در نزول دیروز شاخص کل بورس بیتاثیر نبود.
ضمن اینکه نزدیک شدن به روزهای آخر فصل مجامع که به توقف نماد بسیاری از شرکتهای بزرگ منجر خواهد شد سهامدارانی را که قصد شرکت در مجامع را نداشتند به صف عرضهکنندگان اضافه کرد.