استارت عملیات بازار باز برای نخستین بار
افسانه اروجی با اشاره به اینکه امروز برای نخستین بار عملیات بازار باز آغاز شد که این معاملات از درگاه بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران رقم میخورد، گفت: امروز (شنبه)معامله تعداد ۱۰ هزار برگه اسناد خزانه اسلامی در این بازار بین بانکمرکزی جمهوری اسلامی ایران و یکی از بانکهای دارای مجوز به منظور تامین کمبود نقدینگی این بانک انجام شد. اروجی در مورد سازوکار عملیات بازار باز توضیح داد: هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار به بانکمرکزی مجوز معاملهگری مستقل در عملیات بازار باز داده است که این عملیات از طریق اوراق قابل معامله و درج شده در فرابورس ایران و روی اوراق مالی اسلامی که دولت منتشر میکند، انجام میگیرد.
معاون بازار فرابورس از مهمترین اهداف بانکمرکزی را اجرای سیاستهای پولی بازارمحور عنوان کرد و افزود: بانکمرکزی در راستای اعمال سیاستهای خود، اگر قصد تزریق پول در اقتصاد را داشته باشد، اقدام به خرید اوراق مالی اسلامی و اگر بخواهد پول را جمعآوری کند، اقدام به فروش این اوراق در سطح بانکها میکند. وی با اشاره به اینکه بانکها نیز به منظور تامین کسری وجوه یا مصرف مازاد وجوه خود از این اوراق استفاده میکنند و به نسبتی که برای ایجاد توازن در نقدینگی پایان روز خود احتیاج دارند از این بازار استفاده خواهند کرد، گفت: مشتریان معاملهگر مستقل بانکمرکزی، تمامی بانکهای دارای مجوز از بانکمرکزی هستند. به گفته اروجی در جریان عملیات بازار باز، بانکها سفارشهایشان را به معاملهگر مستقل بانکمرکزی ارائه میکنند که در گام بعدی، معاملهگر مستقل این سفارشها را وارد سامانه میکند و معامله انجام میشود.
معاون بازار فرابورس ایران درباره نحوه معاملات این اوراق تاکید کرد که تسویه این معاملات بهصورت T+۰ است و در پایان هر روز معاملاتی، تسویه معاملات همان روز صورت میگیرد. وی در مورد فرآیند جابهجایی اوراق و در نهایت تسویه معاملات توضیح داد: برای تسویه و پایاپای، شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، جابهجایی اوراق را بین بانکها انجام میدهد و برای انتقال پولی که ناشی از خریدوفروش این اوراق است، اطلاعات معامله را به سامانه ساتنای بانکمرکزی ارسال میکند که در همان روز انجام معامله، پول میان خریدار و فروشنده از طریق ساتنا جابهجا میشود. طبق بند ۲ قسمت م تبصره ۵ قانون بودجه سال ۱۳۹۸ به دولت اجازه داده شده است تا در صورت اجرای عملیات بازار باز و وثیقهگذاری اوراق مالی اسلامی دولتی از بانکها توسط بانکمرکزی، بخشی از بدهیهای قطعی و حسابرسیشده خود به بانکها را تا سقف ۲۰۰ هزار میلیارد ریال بهادارسازی کند که معاملات این اوراق بهعنوان دارایی بانکها در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران انجام خواهد شد.