در کنار این باید به نقش مثبت گزارش‌های ماهانه شرکت‌های فرابورسی در بهبود قیمت‌ها اشاره کرد. همزمان، کاهش دمای ریسک را می‌توان در افت قیمت اوراق خزانه و ارتقای بازدهی در این بازار هم مشاهده کرد. دیروز متوسط نرخ سود موثر ۲۳ مرحله از اوراق خزانه با رشد یک‌دهم واحد درصد به رقم ۲۲ درصد افزایش یافت.

پالس‌های امیدبخش بازار جهانی

در شرایطی که معاملات فرابورس در تعطیلی پایان هفته به سر می‌برد، شاخص‌های جهانی سهام از جمله شاخص‌های بورس آمریکا جهش‌های تاریخی را تجربه کردند. داو جونز به‌عنوان یکی از شاخص‌های اصلی بورس نیویورک در روز چهارشنبه بیشترین رشد تاریخی خود را از حیث مقدار بازدهی ثبت کرد. همزمان بهای نفت نیز جهش حدود ۱۰ درصدی را به نمایش گذاشت. تاثیر جهش قیمت در بازارهای را می‌توان در معاملات سهام فرابورسی دید. دیروز تمام نمادهای زیرمجموعه گروه پالایشی فرابورس رشد قیمت سهم را تجربه کردند. همان‌طور که افت بهای نفت در روزهای ماقبل عامل فشار عرضه در سهام این گروه شده بود، با جهش دوباره بهای نفت، سهام این گروه نیز ضمن تقویت تقاضا غالبا رشد حداکثری قیمت سهم را طی روز گذشته تجربه کردند. در این بین قوی‌ترین تقاضا در سهام پالایش نفت لاوان به ثبت رسید که با تجربه صف خرید تا پایان معاملات ۵ درصد بر ارزش سهام خود افزود. چنان‌که انتظار می‌رفت سهام زیرمجموعه گروه پتروشیمی و فلزی-معدنی هم طی روز گذشته با رشد قیمت به کار خود پایان دادند. اگرچه قدرت خرید در عموم سهم‌ها افزایش پیدا کرد اما گزارش عملکرد شرکت‌ها برای ماه آذر مسیر سهام را تا حدودی از هم جدا کرد.

عبور و مرور از پل عملکرد

بهبود شاخص جهانی سهام و نفت باعث شد که گزارش عملکرد شرکت‌ها در آذر‌ماه نیز نقش موثری در معاملات دیروز ایفا کند. در جریان دادوستدهای دیروز نمادشرکت‌هایی که گزارش ماهانه مورد انتظاری را طی این این روزها راهی کدال کردند با تقاضای قدرتمند‌‌تری مواجه شدند. برای مثال می‌توان به نماد پتروشیمی زاگرس اشاره کرد که پس از افت‌های شدید طی هفته‌های اخیر و به سطوحی حمایتی قابل اتکایی برای سرمایه‌گذاران دست یافت و با وجود عدم تغییر قابل ملاحظه در قیمت جهانی متانول، در پی گزارش عملکرد مورد انتظار آذر با استقبال سرمایه‌گذاران فرابورسی مواجه شد. دیروز این نماد ضمن کسب رتبه دوم نقدینگی در بین سهام فرابورس، بیشترین اثر مثبت را بر نماگر فرابورس بر جای گذاشت. از رشد ۲۹ واحدی شاخص کل در روز گذشته ۵/ ۸ واحدش را باید به پای نماد پتروشیمی زاگرس نوشت که معاملات دیروز را با صف خرید به پایان برد.

مروری بر فهرست نمادهای موثر بر شاخص کل نشان می‌دهد که علاوه بر حمایت دو نماد بزرگ گروه پتروشیمی، یعنی پتروشیمی زاگرس و مارون، نمادهای زنجیره فلزات فرابورس-به جز نماد ذوب‌آهن- نقش مثبتی در رشد شاخص داشتند. فولاد هرمزگان جنوب دیروز جایگاه دومین نماد موثر بر شاخص کل را کسب کرد. آهن و فولاد ارفع و سنگ‌آهن گهرزمین نیز جزو نمادهایی بودند که در حمایت از شاخص سهم بسزایی داشتند. در مجموع رشد قیمت در سهام زنجیره فلزات بیش از ۹ واحد در شاخص کل فرابورس اثر مثبت گذاشت. در نقطه مقابل باید به اثر منفی پرمعامله‌ترین سهم دیروز، یعنی ذوب‌آهن اصفهان هم اشاره کرد که در پایان معاملات ۴/ ۲ واحد از ارتفاع شاخص کل کاست.

استقبال سرمایه‌گذاران خرد از سهام فرابورسی طی روز گذشته نیز مهر تاییدی بر کاهش دمای ریسک در بازار است. معامله‌گران خرد بازارهای اول و دوم در معاملات دیروز بیشتر خریدار سهام بودند تا فروشنده. برآیند این دادوستدها به جابه‌جایی ۴۰۰ میلیون تومان سهم از پرتفوی اشخاص حقوقی به سبد دارایی سهامداران حقیقی بازار انجامید. حضور پررنگ سهامداران خرد در سمت خرید سهام نشان‌دهنده تخفیف ریسک‌های محیطی حاکم بر سهام است.

 البته نقش مثبت گزارش‌های ماهانه در جذب سرمایه‌های خرد طی روز گذشته را هم نمی‌توان نادیده گرفت. در این روز، بیشترین خالص خرید سهامداران حقیقی در روز گذشته در سهام شرکت‌های پتروشیمی زاگرس رقم خورد. سهامداران حقیقی در مجموع حدود ۴۰۰ میلیون تومان از سهام پتروشیمی زاگرس را طی روز گذشته به سبد سهام خود افزودند. همچنین می‌توان به خالص خرید مثبت سهامداران حقیقی در نماد شرکت‌های تبرک و تولید نیرومای برق دماوند اشاره کرد. سهامداران خرد در نقطه مقابل بیشترین خالص فروش خود را در سهام شرکت‌های خراسان، بانک دی و مادیرا انجام دادند. نماد بانک دی در روزهای قبل با شکل‌گیری موج مثبت در سهام گروه بانکی ضمن تجربه صف طولانی خرید حجم قابل توجهی از سرمایه‌های خرد را جذب کرد که طی روز گذشته در جریانی معکوس شاهد خروج معامله‌گران خرد از این سهم بودیم.

نوسان «اخزاها» حول مرز روانی

حدود نیمی از جریان کل نقدینگی فرابورس در روز گذشته حاصل جابه‌جایی اوراق با درآمد ثابت بود که ۹۰ میلیارد تومان آن در دادوستدهای اسناد خزانه به گردش در آمد. در این روز متوسط نرخ سود موثر ۲۳ سررسید از اوراق خزانه به ۲۲ درصد رسید. این نرخ در پایان آخرین روز هفته قبل ۹/ ۲۱ درصد رقم خورده بود. طی یک هفته اخیر شاهد نوسان نرخ بازده اوراق خزانه حول مرز مقاومتی ۲۲ درصد هستیم. تعادل نسبی حاکم بر بازدهی بازار بدهی را باید در نرخ سود در بازار پول و همچنین دمای ریسک در محیط اقتصادی جست‌وجو کرد. نرخ بازدهی در بازار بدهی طی چند روز اخیر همبستگی خود را با شاخص سهام حفظ کرده است. انتقال منحنی بازده سررسیدهای زیر یک سال به زیر مرز ۲۲ درصد هم حاکی از کاهش بازدهی مورد انتظار فعالان بازارهاست.