دنیای اقتصاد- نسیم نوحه خوان:
تغییر مسیر بهای نفت برنت در بازار جهانی موجب شد تا قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی نیز با تغییر جزئی مواجه شوند و از این رو قیمت نفت کوره سولفور بالا وارد کانال ۶۴دلار به ازای هر بشکه شد. از طرفی رشد ۱.۵درصدی نرخ دلار مبادله نیز موجب شد تا قیمت لوبکات سبک در بازار داخلی صعودی شود و این موضوع باعث عقبنشینی مشتریان این محصول از رینگ رقابتها شد و در آخرین هفته آبانماه سالجاری حجم معاملات ۱/۱درصد کاهش را نسبت به هفته پیش از آن به ثبت رساند.
محمولههای شمش نقره براساس دستورالعمل بورسکالای ایران در حالی در مرحله پذیرش از سوی انبارهای بورسی قرار دارند که بعد از سپری شدن گام اول، راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری نقره در بازار مشتقه، در دستور کار قرار گرفته است. در حالی که هماکنون اولین مرحله از ورود نقره در قالب نمادهای جدید معاملاتی به بورسکالا در حال انجام است، بازار سرمایه بهزودی شاهد راهاندازی صندوقهای سرمایهگذاری مبتنی بر شمش نقره به عنوان گام دوم متنوعسازی بازار مالی بورسکالا خواهد بود.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
بازار جهانی فلزات، دیـروز، سهشـنبه ۱۹نوامبر ۲۰۲۴ در حالی شاهد توقف سقوط اخیر قیمتها بود که بهای فلزات ارزشمند، حتی با خیز مثبت نیز همراه شد. اثر مثبت این صعود قیمتی روز گذشته خود را به شکل ثبت بازدهی مثبت در بازار مالی بورسکالا (صندوقهای طلا و گواهی سپرده سکه) نشان داد. دیروز، سهشنبه، طلا و سکه بورسی در بازار داخل، در قله قیمتی ۱۰روز اخیر قرار گرفتند. صندوقهای طلا و سکه، دیروز، با اثرپذیری از بازار جهانی و سایر مولفههای اثرگذار داخلی بر سطح قیمت داراییهای ارزشمند (ارز، سکه و طلای داخلی)، سطوح قابل قبولی از بازدهی روزانه مثبت را تجربه کردند.
دنیایاقتصاد:
تالار صنعتی بورسکالا در هفته معاملاتی جاری شاهد بازگشت بهای سیمان به اوج قیمت این ماده اولیه ساختمانی بود. تشدید خاموشیها و قطعی گاز کارخانههای تولیدکننده سیمان، مهمترین عامل رشد قیمت این محصول صنعتی است. پیشتر فعالان بازار، بازگشت بهای سیمان به زمان اوج قیمت (میانه تابستان) را در آستانه شروع آذرماه پیشبینی کرده بودند. به گزارش «دنیایاقتصاد»، متوسط قیمت انواع سیمان عرضهشده در رینگ صنعتی بورسکالا در هفته معاملاتی جاری (بازه زمانی ۲۶ تا ۲۹ آبانماه)، با عبور از ۱۵۰۰تومان به ازای هر کیلوگرم، به بالاترین سطح در ۱۴هفته اخیر رسید. ضمن آنکه این سطح قیمتی، بیشترین سطح متوسط بهای سیمان دستکم از ابتدای سالجاری تاکنون است.
دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی:
بهرغم رشد عرضه شمش فولادی در معاملات دیروز رینگ صنعتی بورسکالا، حجم معاملات این محصول بیش از ۲۴درصد نسبت به روز معاملاتی هفته گذشته (دوشنبه، ۲۱ آبانماه)، کاهش یافت. بررسیهای «دنیایاقتصاد» از «نبود نقدینگی برای خرید شمش از سوی کارخانههای تولیدکننده محصولات فولادی» از یکسو و همچنین «اختلاف قیمت محصولات فولادی عرضهشده در رینگ صنعتی با بهای همان محصولات در بازار آزاد»، به عنوان دو عامل مهم کاهش حجم معاملات روز گذشته شمش فولادی خبر میدهد.
دنیای اقتصاد - نسیم نوحه خوان:
قیمت پایه محصولات پتروشیمی روز یکشنبه ۲۷ آبانماه در حالی اعلام شد که ۹۶درصد پلیمریها و ۴۵درصد محصولات شیمیایی تحتتاثیر رشد ۷۸۰تومانی نرخ دلار مبادلهای، افزایشی اعلام شدند. قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافتند که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد دلار بود و نشان میدهد که قیمتهای جهانی این محصولات بدون تغییر باقی ماندهاند یا در کانال کاهشی قرار دارند. این در حالی است که بازارهای جهانی در کانال نزولی قرار دارند.
دنیایاقتصاد:
با پذیرش اولین محمولههای شمش نقره در انبارهای بورسکالا، بهزودی این فلز گرانبها در بازار سرمایه آماده معامله خواهد شد. آنطور که مسوولان بورسکالا اعلام کردهاند، بعد از پذیرش حجم مناسبی از شمشهای نقره، نمادهای معاملاتی گواهی سپرده کالایی این فلز گرانبها مانند نمادهای گواهی سپرده صندوقهای کالایی طلا و سکه که هماکنون از طریق بورسکالای ایران برای سرمایهگذاران قابل معامله هستند، بازگشایی خواهد شد.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
قیمت داراییهای طلایی عرضهشده در بازار مالی بورسکالای ایران، در روز بازدهی مثبت بازارهای فیزیکی، کاهش یافت. دیروز، شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳، طلا و سکه بورسی، مسیر قیمتی خلاف جهت داراییهای طلایی فیزیکی را در پیش گرفتند. قیمت سکه بورسی در روز بازدهی مثبت بازار داراییهای طلایی (طلا و سکه فیزیکی) کاهش یافت. صندوقهای سرمایهگذاری طلا در بورسکالا نیز بهرغم ریزنوسان مثبت قیمت طلا در بازار فیزیکی، افت محسوس قیمت را تجربه کردند. بررسیها نشان میدهد، چشمانداز فعالان بازار سرمایه برای کاهش بهای طلا و سکه در روزهای پیشرو، مهمترین عامل کاهش قیمت طلا و سکه بورسی است که نوعی آلارم بورسی به بازار معاملات داراییهای طلایی فیزیکی نیز محسوب میشود.
دنیایاقتصاد:
پس از آنکه چین اعلام کرد تخفیف مالیاتی را که بیش از ۵میلیون تن صادرات آلومینیوم را پوشش میدهد حذف میکند، قیمت این فلز افزایش یافت. این در حالی است که قیمت فلز نقرهای در روز ۱۴نوامبر در پی خودداری دولت چین از بهکارگیری اقدامات محرک اقتصادی، به کمترین سطح خود طی سهماه اخیر رسیده بود و حذف تخفیفهای مالیاتی مسیر قیمتی آلومینیوم را تغییر داد. پس از اعلام وزارت دارایی چین برای حذف تخفیفهای مالیاتی و در پی آن عدمارائه دلیل برای این تغییر، قیمت آلومینیوم در معاملات آتی لندن تا ۸.۵درصد افزایش یافت.
دنیای اقتصاد- نسیم نوحه خوان:
در پی اعلام رئیس فدرالرزرو مبنیبر اینکه بانکمرکزی برای کاهش نرخ بهره عجله ندارد، دلار آمریکا به رشد خود ادامه داد و بازارها اعتماد خود را نسبت به کاهش نرخ در ماه دسامبر ازدستدادند و باتوجه به این موضوع طلا و شاخص برنت در مدار نزولی قرار گرفتند. از طرفی وزارت دارایی چین از برنامههای مالیاتی خود برای معاملات مسکن و مستغلات رونمایی کرد، اما سرمایهگذاران از این اقدامات حمایتی با هدف تثبیت اقتصاد ناامید هستند و از اینرو همچنان میزان تقاضا برای فلزات اساسی همچون مس و سنگآهن ضعیف است و قیمتها در بازارهای کالایی در سراشیبی ارزش قرار دارند.
به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا بسیاری از معادلات در دنیا را بهویژه در حوزه اقتصادی تغییر دادهاست. حالا بسیاری از دولتها عطف به تجربه دولت نخست رئیسجمهور جدید ایالاتمتحده در حال تعیین استراتژیهای خود هستند. در ایران نیز جدا از مسائل سیاسی طبق آنچه ناظران گفتهاند این تغییر ریل در آمریکا بهنوعی بر اقتصاد و صنعت ایران موثر خواهد بود و باید آمادگیهای خاص خود را داشته باشیم.
هاجر شادمانی:
تشدید قطعی گاز کارخانههای تولیدکننده سیمان، بهای این مادهاولیه ساختمانی را در معاملات هفتهجاری رینگ صنعتی بورسکالا صعودی کرد. متوسط قیمت هر کیلوگرم سیمان عرضهشده در بورسکالا در هفته معاملاتی جاری (شنبه ۱۹ تا سهشنبه ۲۲ آبان)، نسبت به هفته معاملاتی قبل (شنبه ۱۲ تا سهشنبه ۱۵ آبان)، بیش از ۱۵درصد رشد کرد. قیمت پایه عرضه سیمان نیز بهطور میانگین رشد ۱۲.۵درصدی داشت. رشد محسوس تقاضا ناشی از شروع و تشدید قطعی گاز کارخانههای تولیدکننده، مهمترین دلیل این صعود قیمتی است.
دنیای اقتصاد- نسیم نوحه خوان:
با آغاز قطعی گاز در واحدهای فولادی شرایط تولید بیش از پیش دشوار شدهاست و از اینرو تولید و عرضه آهن اسفنجی به حداقل رسیده که این موضوع به سایر حلقههای زنجیره فولاد نیز سرایت کردهاست. کاهش تولید شمش و کمبود نقدینگی در واحدهای نورد موجبشده تا قیمت میلگرد عرضهشده در تالار فیزیکی بورسکالا به نرخ بازار آزاد نزدیک شود و این موضوع موجب ریزش مشتریان بورسی شدهاست که برخی از کارشناسان، ثبتنام در سامانه بهینیاب را بهعنوان یک عامل مدیریت قیمت محصولات فولادی در تالار صنعتی بورسکالا در شرایط فعلی ضروری میدانند.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
بازار سرمایه برای پذیرش دومین فلز گرانبهای بورسکالای ایران فراخوان داد. به گزارش «دنیایاقتصاد»، با اعلام بورسکالا، انبار شمش نقره با نماد CD۱SIB۰۰۰۱ برای پذیرش شمشهای نقره داخلی و خارجی بازگشایی شده است. به این ترتیب، نقره بهعنوان دومین فلز گرانبهای بورسی با نماد جدید، آماده عرضه در بورسکالا خواهد شد. در حال حاضر گواهی سپرده سکه و صندوقهای سرمایهگذاری طلای بورسی در نمادهای مختلف در بورسکالا فعال هستند. با بازگشایی بازار معاملات گواهی سپرده نقره، این فلز گرانبها بهعنوان دومین فلز ارزشمند بورسی برای سرمایهگذاران قابل معامله خواهد شد.
دنیایاقتصاد - نسیم نوحهخوان:
از زمان مشخص شدن آینده سیاسی ایالاتمتحده آمریکا بازارهای کالایی در سرازیری ارزش قرار گرفتند و در این میان اقدامات محرکی که چینیها برای نجات اقتصاد به کار گرفتند نتیجهبخش نبود. با توجه به اینکه چین بزرگترین مصرفکننده فلزات اساسی و بهویژه مس است، هر نوع تغییری در اقتصاد و سیاست این کشور بر روند قیمتی این فلز تاثیر مستقیم دارد. از اینرو قیمت مس روز سهشنبه ۱۲نوامبر به کمترین سطح دوماه اخیر رسید و از طرفی تضعیف دلار آمریکا وضعیت نامطلوب این فلز را تشدید کرده است.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
«رشد تقاضا» ناشی از «تشدید محدودیتهای دسترسی به حاملهای انرژی»، بازار فولاد را در معاملات هفته جاری رینگ صنعتی بورسکالا، وارد کانال جدید قیمتی کرد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد، بازار فولاد در حالی در هفتههای معاملاتی اخیر شاهد رشد قیمت آهن اسفنجی و شمش فولادی بود که در هفته معاملاتی جاری نیز این رشد قیمت ادامه یافت. این در حالی است که عامل این رشد قیمت مربوط به رونق بخش مصرف محصولات فولادی نیست، بلکه در شرایط رکود کامل بازار مصرف محصولات و مصنوعات فولادی، محدودیتهای کارخانهها در دسترسی به برق و گاز به دلیل ورود به فصل سرد، تقاضا را برای خرید آهن اسفنجی و شمش فولادی افزایش داده است. انتظار از بابت رشد قیمت این محصولات در هفتههای بعد در نتیجه تشدید این محدودیتها نیز باعث شده است تا نسبت تقاضا به عرضه در بازار آهن اسفنجی و شمش تا دوبرابر برسد.
مدیرعامل بورس انرژی ایران با اعلام خبر عرضه منظم پساب در این بازار از ایجاد شفافیت در فرآیند فروش آن خبر داد. به گزارش مدیریت ارتباطات بورس انرژی ایران، علی نقوی، از آغاز مجدد عرضه پساب در بورس انرژی ایران خبر داد و گفت: از این پس این بازار به شکل منظم و هفتگی میزبان عرضه پساب خواهد بود. ایجاد شفافیت در تعیین قیمت، توزیع عادلانه آب، کاهش مصرف بیرویه و ایجاد تعادل عرضه و تقاضا از مهمترین مزایای عرضه پساب در بورس انرژی ایران است.
دنیای اقتصاد - نسیم نوحه خوان:
آرامش نسبی در منطقه خاورمیانه و ناامیدی نسبت به سیاستهای محرک اقتصادی چین موجب شد تا شاخص برنت در بازار جهانی از مسیر اوجگیری قیمت عقبنشینی کند و در آخرین روز معاملاتی افت ۲.۳درصدی را به ثبت برساند. از اینرو قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در بازار جهانی تحتتاثیر این موضوع در مدار نزولی قرار گرفتند و بازار داخلی پلیمریها و شیمیاییها نیز همسو با بازار جهانی پیش رفتند و از رشد یکنواخت قیمتهای پایه فاصله گرفتند.
همزمان با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و حضور وی در کاخسفید، بسیاری از معادلات جهانی و به تبع آن معادلات در ایران تغییر خواهد کرد. یکی از این حوزهها که بسیار هم مهم است، موضوع اقتصاد و صنعت است. بسیاری از ناظران و کارشناسان اعتقاد دارند با توجه به پیروزی ترامپ و عطف به تجربههای قبلی باید استراتژی خاصی تعریف و اجرا شود. بیتردید لازمه این موضوع شناخت معادلات جدید پیشروست.
دنیای اقتصاد-هاجر شادمانی:
بازار داراییهای طلایی بورسی، دیروز شاهد ریزش محسوس سطح قیمتها و ثبت بازدهی منفی قابلتوجه نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل بود. گواهی سپرده تمامسکه بورسی، دیروز تا بیش از ۳درصد و صندوقهای سرمایهگذاری با پشتوانه طلا و سکه، تا بیش از ۲.۵درصد افت روزانه بازدهی را به ثبت رساندند. افت روزانه قیمتهای طلا و سکه بورسی در حالی دیروز، شنبه ۱۹ آبانماه ۱۴۰۳، به میزان قابلتوجهی رصد شد که نوسان بهای ارز و طلا در بازار فیزیکی، مثبت اما رشد روزانه قیمت سکه منفی بود. «دنیایاقتصاد» دو عامل مهم را در ریزش روزانه قیمت در بازار مالی بورسکالا شناسایی کرده است.
دنیایاقتصاد:
چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده مس در تلاش است تا استانداردهای این صنعت را افزایش دهد و واردات کنسانتره خود را نیز در این راستا بهبود بخشد. دولت چین حداقل سهمجوز جدید به شرکتهای خصوصی برای فرآوری عیارهای پایینتر در چند ماه گذشته صادر کرده است و پیشبینی میشود وضعیت تقاضا در این کشور طی ماههای آینده بهبود یابد. چین به شرکتهای خصوصی بیشتری اجازه داده است تا کنسانترههای آلاینده بیشتری را در داخل کشور ترکیب کنند.
دنیای اقتصاد -نسیم نوحهخوان:
قیمت لوبکات سبک از ابتدای آبانماه سالجاری در کانال ۲۳هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به ثبات رسیده است؛ این در حالی است که نرخ دلار حواله در بازار مبادله برای بیستودومین هفته متوالی با رشد همراه بود و به کانال ۴۹هزار تومان رسید، اما ثبات قیمت پایه محصولات پتروشیمی و پالایشی در بازارهای جهانی بهعنوان یک سرعتگیر برای قیمتگذاری لوبکات سبک در بازار داخلی عمل کرده است.
دنیایاقتصاد - فاطمه بابالو:
در گردهمایی بزرگ معدن و بخشهای مرتبط در کنفرانس بینالمللی معدن و منابع (IMARC) در سیدنی، توان استرالیا برای باقیماندن در جایگاه رهبری جهان بهعنوان بزرگترین صادرکننده لیتیوم، سنگآهن و مواد معدنی زیر سوال رفت.
دنیای اقتصاد- هاجر شادمانی:
تابلوی معاملاتی بازارهای جهانی در واکنش به انتخاب دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا، قرمزپوش شد. با توقف مسیر صعودی قیمت داراییها در بازار جهانی (طلا، نقره، مس و...)، روز گذشته، ۶نوامبر ۲۰۲۴، این بازارها شاهد ثبت بازدهی منفی روزانه در معاملات بودند. بازار داراییهای جهانی که طی یکهفته اخیر به دنبال تشدید نااطمینانیهای ناشی از نزدیکشدن به زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ۵نوامبر در ایالاتمتحده، در مسیر رشد قیمت حرکت میکردند با مشخص شدن نتایج انتخابات و بهویژه پیروزی ترامپ در رقابت با کامالا هریس، در معاملات روز گذشته، وارد مدار کاهش قیمت شدند.
دنیایاقتصاد:
معاملات دیروز رینگ صنعتی بورسکالای ایران با افت قیمت میلگرد نسبت به معاملات هفته گذشته روبهرو شد. متوسط بهای هر کیلوگرم میلگرد عرضهشده در بورسکالا در روز گذشته، در حالی به سطح ۲۷هزار تومان رسید که این میزان نسبت به متوسط قیمت میلگرد در معاملات چهارشنبه هفته قبل، ۹ آبان، ۱.۶درصد کاهش یافته است. فعالان بازار فولاد از رکود سنگین در بازار مصرف و در نتیجه تقاضای ضعیف میلگرد به عنوان عامل اصلی عقبگرد قیمتی این محصول فولادی خبر میدهند.
دنیای اقتصاد - هاجر شادمانی:
عرضه قابل قبول سیمان تحتتاثیر برطرفشدن محدودیتهای تابستانی دسترسی کارخانهها به برق برای تولید، بهای سیمان را در معاملات هفتهجاری بازار صنعتی بورسکالا نزولی کرد. متوسط قیمت هر کیلوگرم انواع سیمان عرضهشده در هفته معاملاتی جاری تالار سیمان بورسکالا (شنبه ۱۲ تا سهشنبه ۱۵آبان ۱۴۰۲)، به کانال ۱۲۰۰تومانی عقبنشینی کرد و معادل، هزار و ۲۸۷تومان به ثبت رسید. این میزان در مقایسه با متوسط قیمت انواع سیمان معاملهشده در هفته معاملاتی قبل (۵ تا ۸ آبان)، ۹درصد کاهش یافته است. فعالیت کارخانههای تولیدکننده سیمان با حداکثر ظرفیت، ذخایر قابل قبول سیمان در انبارها و عرضه متناسب با حجم تقاضا و نیاز بازار، مهمترین دلایل این کاهش قیمت هستند. ادامه شرایط فعلی اما با توجه به شروع محدودیتهای زمستانی دسترسی به گاز برای کارخانههای تولیدکننده سیمان و همچنین روند کاهشی تحویل سوخت به واحدهای تولیدی، با اما و اگرهایی روبهروست.
دنیایاقتصاد - نسیم نوحهخوان:
فلزات اساسی تحتتاثیر شرایط و نتایج انتخابات ایالاتمتحده آمریکا روند افزایشی را در پیش گرفتند و در این بین قیمت مس به سطح بیش از ۹هزار و ۷۶۸دلار به ازای هر تن رسید. از طرفی سیاستهای محرک اقتصادی چین نیز تا حدودی موجب شده است تا وضعیت این کشور از فاز اقتصادی خارج شود و مصرف انواع فلزات بهویژه مس افزایش یابد. بنابراین با توجه به آینده خوشبینانه اقتصاد چین وضعیت قیمتی فلز سرخ افزایشی پیشبینی میشود.
دنیای اقتصاد -نسیم نوحهخوان:
افزایش قیمت محصولات زنجیره فولاد نشان میدهد که قطعی گاز در این بخش طبق روال سالهای گذشته و زودتر از موعد آغاز و قیمت آهن اسفنجی وارد کانال ۱۴هزار تومانی شده که این روند قیمتی به سایر محصولات این زنجیره سرایت کرده است. شمش ۲۴هزار تومانی موجب شد تا مشتریان به رینگ فیزیکی بورسکالا بازگردند و همه حجم عرضهشده مورد معامله قرار گیرد.
هاجر شادمانی : بازارهای جهانی فلزات در حالی دیروز دوشنبه ۴ نوامبر ۲۰۲۴، بهعنوان اولین روز معاملاتی هفته جاری آغاز به کار کردند که «انتخابات امروز ریاستجمهوری آمریکا»، مهمترین عامل تاثیرگذار بر تحولات بازارها بود.
دنیای اقتصاد-نسیم نوحهخوان:
قیمت پایه محصولات پلیمری و شیمیایی روز ۱۳آبانماه برای بیستودومین هفته متوالی افزایشی اعلام شد و قیمت پایه ۷۳درصد از محصولات پتروشیمی در حالی افزایش یافت که تغییر قیمت این کالاها به میزان رشد نرخ ارز مبادله است که نشان میدهد قیمت جهانی این محصولات بدون تغییر باقی مانده است یا در کانال کاهشی قرار دارند.
هاجر شادمانی:
واکنش بازار داراییهای طلایی بورسی به صعود قیمت طلا و ارز، در شکل سبقت بازدهی روزانه طلا و سکه غیرفیزیکی از رشد قیمت در سایر بازارها، منعکس شد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» درباره وضعیت معاملات روز گذشته صندوقهای طلا و سکه در بازار مالی بورسکالای ایران نشان میدهد، دیروز، یکشنبه ۱۳آبان، داراییهای طلایی بورسی، در واکنش به دو رویداد غیراقتصادی و یک رخداد اقتصادی، بیشترین بازدهی روزانه را نسبت به سایر داراییها (طلا، سکه فیزیکی و دلار)، تجربه کردند. بازدهی روزانه صندوقهای طلا و سکه عرضهشده در بازار مالی بورسکالا، در حالی بهطور متوسط از ۱.۵درصد عبور کرد که در بازار ارز، سکه و طلای فیزیکی، این میزان نوسان بهطور متوسط حدود ۰.۵ تا کمتر از یکدرصد بود.