آمادگی بورس کالا برای تامین مالی صنعت سیمان
رئیس اداره مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران با بیان اینکه قراردادهای سلف موازی استاندارد از ابزارهای نوین مالی است که تاکنون در بورس کالای ایران روی پی وی سی و سنگآهن راهاندازی شده است، گفت: بورس کالای ایران با عرضه اوراق پی وی سی مجتمع پتروشیمی آبادان در سال جاری، ۵۰۰ میلیارد ریال تامین مالی برای این شرکت انجام داد و برای مجتمعهای سنگآهن گل گهر و چادرملو نیز به ترتیب بیش از ۸۳۰ و ۸۰۰ میلیارد ریال از این طریق تامین مالی داشته است. وی افزود: برنامههایی نیز برای راهاندازی اوراق سلف موازی استاندارد روی داراییهای پایه کنسانتره سنگآهن شرکت معدنی و صنعتی گلگهر و مس کاتد شرکت ملی مس وجود دارد. «فلاح» مهمترین ویژگیهای قراردادهای سلف موازی استاندارد را تشکیل بازار ثانویه برای معاملات قراردادهای سلف، استفاده از نقدینگی موجود در بازار و توان سرمایهگذاران مالی، تسهیل تامین مالی بلندمدت طرحهای توسعهای، تسهیل تامین مالی سرمایه در گردش، معافیت مالیاتی و امکان برنامهریزی بلندمدت تولید مناسبتر برشمرد.
گواهی سپرده کالایی برای جلوگیری از فروش اجباری
رئیس اداره مطالعات اقتصادی و سنجش ریسک بورس کالای ایران در ادامه به روش تامین مالی دیگر در بورس کالا یعنی گواهی سپرده کالایی اشاره کرد و توضیح داد: تبدیل کردن کالای موجود در انبار به ورقه بهادار از جمله خدماتی است که بورسهای کالایی معتبر در کشورهای در حال توسعه انجام میدهند. بر این اساس قبض انباری که برای کالای موجود در انبار صادر شده است، تبدیل به ورقه بهادار قابل معامله در بازار ثانویه میشود. به این ترتیب امکان استفاده از پشتوانه گواهی سپرده کالایی به منظور تامین مالی و جلوگیری از فروش اجباری در اثر تنگناهای مالی برای تولیدکنندگان فراهم شده و هزینههای تامین مالی کاهش یافته و نقدشوندگی کالا برای تولیدکنندگان حاصل میشود. فلاح افزود: این ورقه بهادار همانند سایر اوراق قابلیت ارائه به شبکه بانکی بهعنوان تضمین را خواهد داشت. همچنین فرآیند تحویل کالا در بورس و بازارهای خارج از بورس را تسهیل کرده و میتوان فروش محصولات ایرانی در بازارهای بینالمللی را با پشتوانه گواهی سپرده کالایی توسعه و افزایش داد.
فورفیتینگ حامی توسعه صادرات
خرید دین و فورفیتینگ از دیگر ابزارهای مالی است که صنعتگران میتوانند در بورس کالای ایران از مزایای آن بهرهمند شوند. فورفیتینگ نوع خاصی از خرید دین است که در دنیا مورد استفاده قرار میگیرد. در این روش تامین مالی صادرات بدون حق رجوع به ذینفع است. رئیس اداره مطالعات و سنجش ریسک بورس کالای ایران در این خصوص گفت: فورفیتینگ اصولا برای تامین مالی میانمدت سه تا پنج ساله است ولی از ۶ ماه تا ۱۰ سال نیز امکانپذیر است. نرخ بهره فورفیتینگ میتواند ثابت یا شناور باشد. به تعبیری دیگر تنزیل اسناد مالی یا تجاری مربوط به دیون سررسیددار بدون حق رجوع به صادرکننده یا ظهرنویس را فورفیتینگ گویند؛ به عبارت سادهتر زمانی که یک صادرکننده میخواهد کالایی را نسیه به فروش رساند ولی پول آن را نقد دریافت کند به فورفیتر مراجعه میکند و از وی میخواهد با یک نرخ بهره مشخص طلب وی از واردکننده را تنزیل و نقدا پول را از فورفیتر دریافت کند. این روش که یک روش تامین مالی برای صادرکنندگان است، در راستای حمایت از توسعه صادرات کاربرد دارد.
ارسال نظر