پس از تصویب راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی در شورای عالی بورس، مسوولان بازار سرمایه بر راه‌اندازی بازار مشتقات همچون قراردادهای آتی ارز تاکید داشته‌اند که معاون ارزی بانک مرکزی نیز از موافقت بانک مرکزی به‌عنوان متولی بازار ارز کشور با راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی خبر داد.


به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، معاون ارزی بانک مرکزی دیروز در جمع خبرنگاران با اعلام سیاست‌های جدید بازار ارز، گفت: در حال تهیه برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز هستیم، ضمن اینکه با راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی موافقت کردیم، نه بورس ارز. غلامعلی کامیاب در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا بانک‌های خارجی درخواستی برای همکاری با نظام بانکی ایران در پساتحریم داشته‌اند یا خیر؟ گفت: تعداد درخواست‌های همکاری خارجیان بسیار زیاد است که عمدتا از سوی بانک‌های بزرگ کشورهای اروپایی و تعدادی هم از طرف کشورهای آسیایی بوده است. برخی از این تقاضاها برای ایجاد شعبه در کشورمان بوده است. معاون ارزی بانک مرکزی افزود: در مجموع ایجاد روابط بانکی مد‌نظر آنها است، همچنین افتتاح حساب، ایجاد روابط کارگزاری، انجام عملیات بانکی، گشایش اعتبار اسنادی، ضمانت‌نامه، حواله و... نیز در دستور کار است، اما در نهایت با ایجاد روابط کارگزاری تمامی این مراحل و پرداخت‌ها امکانپذیر می‌شود.


موافقت با راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی

وی درخصوص راه‌اندازی بورس ارز عنوان کرد: بانک مرکزی با راه‌اندازی بازار مشتقات ارزی موافقت کرده است نه بورس ارز؛ اما اطلاعی درباره زمان راه‌اندازی این بورس ندارم و باید بورس برنامه آن را راه‌اندازی و آماده کند که البته طول می‌کشد ولی بانک مرکزی برنامه آن را آماده کرده است. کامیاب در مورد پیمان‌های پولی دو جانبه با کشورهایی همچون روسیه، ترکیه و عراق گفت: پیمان‌های پولی دو‌جانبه را کماکان ادامه می‌دهیم. وی در پاسخ به این مطلب که شنیده شده است در سفر اخیر پوتین یکسری مسائل در این زمینه مطرح شده و مشکلاتی در این خصوص وجود دارد، آیا این موضوع صحت دارد؟ عنوان کرد: قراردادی با روسیه در این زمینه منعقد کرده‌ایم و موضوع نهایی شده و به‌زودی این برنامه را عملیاتی خواهیم کرد و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.


برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز در حال تدوین

معاون ارزی بانک مرکزی در پاسخ به سوال‌ خبرگزاری مهر درباره برنامه بانک مرکزی برای یکسان‌سازی نرخ ارز گفت: در حال حاضر بانک مرکزی در حال تهیه برنامه یکسان‌سازی نرخ ارز است. وی در پاسخ به این پرسش که ارز تک‌نرخی حول و حوش چه نرخی خواهد بود وآیا این نرخ به قیمت ارز مبادله‌ای نزدیک است یا به نرخ بازار آزاد؟ گفت: حالا نمی‌توانم به این سوال‌ پاسخ دهم و بهتر است که پاسخی به آن ندهم. وی در ادامه درباره وضعیت بازار ارز و گرانی دلار و در پاسخ به اینکه آیا بانک مرکزی برای تعادل بخشی به قیمت‌ها تزریق ارز را افزایش داده است یا برنامه خاصی برای بازار ارز دارد، بیان کرد: بانک مرکزی روی بازار ارز کار می‌کند. این مقام مسوول در بانک مرکزی درباره داستان جمع‌آوری ضربتی حدود ۴۰ تا ۵۰ دلال ارزی از بازار ظرف چند ساعت و اینکه آیا این همان گام چهارم بانک مرکزی و دیگر دستگاه‌های ذی‌ربط در بازار ارز است؟ ادامه داد: بانک مرکزی مقررات ناظر بر عملیات ارزی را سال گذشته ابلاغ کرده و این اقدام اخیر در بازار ارز در جهت اجرای این مقررات ارزی بوده است. وی درباره اینکه آیا این دلالان از قبل شناسایی شده بودند؟ نسبت به این موضوع اظهار بی‌اطلاعی کرد و ادامه داد: بانک مرکزی تک‌تک به دنبال این افراد نبوده است. ما آیین‌نامه‌ای را ابلاغ کردیم و باید مقررات آن اجرایی شود و اگر کسی آن را اجرا نکرد باید با آن برخورد شود.


معاملات ارزی فردایی مورد تایید نیست

کامیاب در مورد معاملات فردایی و اینکه تعدادی از دلالان در فضای مجازی معاملات فردایی انجام می‌دهند و بانک مرکزی با آنها برخوردی خواهد داشت یا خیر؟ عنوان کرد: معاملات فردایی مورد تایید بانک مرکزی نیست و تا آنجا که بتوانیم، جلوی آن را می‌گیریم و برخورد می‌کنیم. معاون ارزی بانک مرکزی در پاسخ به این مطلب که آیا بخشی از افزایش قیمت ارز به معاملات فردایی مربوط می‌شود؟ گفت: معاملات فردایی عمدتا معاملات صوری برای متاثر کردن بازار و برای سوء‌استفاده سفته‌بازان است. معاون ارزی بانک مرکزی نسبت به اینکه پیشنهاد بانک مرکزی برای نرخ ارز در لایحه بودجه سال ۹۵ چه رقمی است؟ اظهار بی‌اطلاعی کرد و افزود که در جریان نیستم.