سایه رکود بر بازار آهن

سارا مالکی: رخنه رکود در بازار آهن، روز گذشته قیمت میلگرد و تیرآهن را با ریزشی دیگر همراه کرد. ریزش قیمت‌ها در بازار در حالی رخ داده است که فعالان بازار با توجه به تعطیلات هفته آینده، وضعیت بهتری را برای بازار آهن متصور نیستند.

یک فعال بازار در پیش‌بینی خود از بازار در هفته آینده می‌گوید: با توجه به تعطیلی هفته آینده و نبود تقاضا در بازار، قیمت میلگرد و تیرآهن در هفته پیش رو باز هم نزولی خواهد بود. بر همین اساس روز گذشته قیمت هر کیلوگرم میلگرد ۸ آجدار A۲ با پنج تومان کاهش قیمت همراه شد تا قیمت آن در بازار به هزار و۵۱۰ تومان برسد. میلگرد ۱۰ آجدار A۲ و میلگرد ۱۲ آجدار A۲ نیز با افت قیمتی پنج تومانی به هزار و ۴۵۵ تومان در هر کیلوگرم رسید. میلگرد ۱۴، ۱۶ و ۱۸ آجدار A۳ نیز با کاهشی ۲ تومانی هم‌اکنون قیمتی برابر با هزار و ۴۹۵ تومان دارد. در بازار دیروز تنها میلگرد ۲۰ آجدار A۳ بود که با ۳ تومان افزایش قیمت به هزار و ۵۱۰ تومان رسید. قیمت تیرآهن نیز در روز گذشته در شاخه ۱۴ و ۱۶ نزولی بود و به ترتیب با هزار و دو هزار تومان کاهش قیمت همراه بود. روند نزولی قیمت‌ها در بازار آهن طی روز گذشته در حالی بود که کارشناسان شرایط بازار را تا پایان امسال مشابه روزهای گذشته ارزیابی می‌کنند. از نگاه کارشناسان حتی اگر بازار آهن از رکود عبور کند باز هم با رونق ناگهانی مواجه نخواهد شد و به رونقی بسیار محدود، دست‌کم تا چندماه بسنده خواهد کرد. این پیش‌بینی با کنار هم گذاشتن عواملی مانند قیمت سنگ آهن و روند ساخت و ساز در کشور مطرح می‌شود. بر این اساس از آنجا که روند قیمتی سنگ آهن هنوز هم‌نزولی ارزیابی می‌شود و در کنار آن چشم‌انداز ساخت و ساز نیز مثبت نیست، نمی‌توان از بازار آهن انتظار معجزه داشت.


عرضه‌های ضعیف در بورس کالا

فرو رفتن بازار آهن در رکودی عمیق‌تر در حالی است که در بورس کالا نیز عرضه چشمگیری صورت نگرفت. فولاد خوزستان سه‌شنبه گذشته 49 هزار تن شمش بلوم (150150)5SP را به‌صورت نقدی عرضه کرد تا 48 هزار و 700 تن از این عرضه با قیمت 12.127 ریال معامله شود. بورس کالا روز گذشته نیز شاهد عرضه سبد میلگرد مخلوط و سنگ آهن دانه‌بندی صادراتی بود.


شرکت نورد فولاد صنعتی و ساختمانی یزد به‌عنوان سازنده این محصول، یک هزار و ۱۰۰ تن از این سبد میلگرد را با قیمت پایه ۱۴۶۰ تومان در بورس کالا عرضه کرد که در نهایت هیچ معامله‌ای برای آن رقم نخورد. کارشناسان بورس علت اصلی معامله نشدن عرضه این تولیدکننده بخش خصوصی را قیمت بالای آن می‌دانند که در بازار راکد این روزها غیرمنطقی به نظر می‌رسد. یک کارشناس در این زمینه به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: در حال حاضر ذوب‌آهن اصفهان محموله‌های سنگین را ۱۴۰۰ تومان قیمت‌گذاری می‌کند و کارخانه‌ای مانند فولاد خراسان نیز میلگرد تولیدی‌اش را ۱۳۷۰ تومان عرضه می‌کند، در چنین شرایطی قیمت ۱۴۶۰ توجیهی در بازار نخواهد داشت و برای مشتریان جذاب نیست.


فولاد یزد در حالی قیمت 1460 تومان را برای محصولات خود در نظر گرفته است که با محاسبه 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده و کارمزد، قیمت نهایی آن چیزی حدود 1570 تومان خواهد بود؛ اما با توجه به وضعیت بازار و با توجه به قیمت‌هایی که تولیدکنندگان دیگر برای محصولات خود در نظر گرفته‌اند؛ این تولیدکننده بخش خصوصی چرا چنین قیمتی را برای محصولات خود در نظر گرفته است؟ یک کارشناس بورس در پاسخ به این سوال می‌گوید: انجام چنین کاری می‌تواند توجیهاتی داشته باشد برای مثال برخی الزامات قانونی باعث می‌شوند که تولیدکنندگان صرفا برای اینکه اعلام کنند ما در بورس کالا فعال هستیم محصول خود را حتی با قیمت‌هایی که مشخص است به فروش نمی‌روند در بورس عرضه کنند. به این ترتیب برخی الزامات شامل استفاده از معافیت‌های مالیاتی یا اعلام پایبندی به قوانینی که وزارت صنعت و معدن برای افزایش استقبال از بورس کالا اعلام کرده است، از علت‌های اصلی عرضه‌هایی با قیمت‌های دور از واقعیت‌های بازار است.