بهبود حجم معامله پتروشیمیها در بورس کالا کلید خواهد خورد؟
کژ دار و مریز قیمت پلیمرها
محمدحسین بابالو: چندین روز است که قیمت محصولات پلیمری شرایط با ثباتی نداشته و برخی از آنها با افزایش و برخی دیگر با کاهش نرخ همراه شدهاند. به نظر میرسد پایین بودن موجودی انبارها دلیل اصلی این وضعیت شکننده آن هم در عقبنشینی خریداران باشد. البته رونق نسبی معاملات روز گذشته در بورس کالا را نیز میتوان دادهای مبنی بر پایین بودن موجودی انبارها دانست که ممکن است به بهبود بازار کمک کند.
در بورس کالای ایران طی روز گذشته شاهد بازگشت آرام خریداران بودیم، ولی هنوز نمیتوان گفت که کل بازار با رونق رو به رو شده است ولی در هر حال توجه خریداران بیش از انتظار بود. پایین بودن موجودی انبارها، رشد محدود قیمت مواد اولیه در محصولات پتروشیمی در بازارهای جهانی، انتظار برای بهبود بازار و البته رشد آرام قیمتها را میتوان از دلایل این وضعیت برشمرد. کاهش جذابیت پلیاتیلن سنگین اکستروژن EX۳ به نسبت هفتههای قبل، توجه به گریدهای OFF همچون گذشته، جذابیت بالای پلیاتیلن سبک خطی AA ۰۲۰۹ پتروشیمی شازند، پلیپروپیلن شیمیایی MR۲۳۰C و پلیپروپیلن نساجی C۳۰S پتروشیمی مارون و توجه بازار به پلیپروپیلن نساجی SF۰۶۰ پلینار را میتوان مهمترین ویژگیهای رینگ محصولات پتروشیمی در روز اخیر دانست. به نظر میرسد این شرایط رو به رشد با بهبود حجم معاملات ادامه یابد.
پس از اعلام کاهشی قیمتهای پایه و افت بسیاری از نرخها در بازار داخلی، شاهد آن هستیم که گروه گستردهای از انواع پلیمرها رشد نرخ و برخی دیگر کاهش قیمت پیدا کنند که البته در گذشته این احتمال بررسی شده بود. به نظر میرسد ضعف نسبی عرضه به بازار داخلی با محوریت معاملات بورس کالا بیش از پیش در حال خودنمایی است؛ زیرا در شرایط فعلی و ضعف شدید نقدینگی و عقب نشینی نسبی خریداران، نوسان قیمتها نمیتواند دلیلی جز کاهش موجودی انبارها و عقب نشینی عرضه در بازار داخلی داشته باشد، بنابراین ممکن است این شرایط کژ دار و مریز باز هم ادامه یابد. از سویی مخابره بسیاری از خبرها از نوسان قیمتهای جهانی یا صعود و سقوط قیمت دلار نیز دادههایی است که میتواند بر کل بازار موثر باشد. در هر حال تا اعلام قیمتهای پایه جدید انتظار نداریم تغییر شدیدی در بازار تجربه شود، ولی در هر حال پایین بودن نسبی حجم معامله در بورس کالا در هفتههای پیش و تثبیت آن در سطوحی کمتر از ۴۰ هزار تن، نشان میدهد که خرید تنها به میزان تولید خریدار صورت گرفته و نمیتوان تزریق به بازار را بهصورت قدرتمند متصور شد. این موارد باعث میشود که وضعیت کلی در بازار داخلی به سمتی متمایل شود که شرایط سخت فعلی باز هم ادامه دار جلوه کند، زیرا دلیل قدرتمندی برای کاهش قیمتها در بازار وجود ندارد. از سویی افزایش ادامه دار حجم صادرات محصولات پتروشیمی نیز یک واقعیت است که میتواند جذابیت عرضه به بازار داخلی را محدود سازد، اما نوسان قیمتهای جهانی هم چنین انتظاری را محدود میسازد.
از سویی عرضهها بهصورت کلی در بورس کالا بالا است ولی عدم جذابیت خرید در هفتههای گذشته مطلب مهمی است که اجازه نداده تاکنون تغذیه به بازار داخلی با قدرت صورت بگیرد. در هر حال هم اکنون جذابیت خرید و حتی جذابیت واسطه گری در بورس کالا بسیار پایین است چرا که وضعیت نقدینگی در بازار چندان جالب نیست و توجه مجدد خریداران را میتوان به دلیل پایین بودن موجودی انبارها دانست. در هر حال وضعیت فعلی به گونهای جایگیری شده که میتوان به افزایش حجم معامله در هفته جاری امیدوار بود.
از سویی در بازارهای جهانی هم شرایط ایدهآلی حاکم نیست و نرخها حالت چندگانه دارند. بهعنوان مثال قیمت مواد اولیه صنعت پتروشیمی همچون الفینها در بازارهای آسیایی کاهش داشته اما قیمت نفت به نسبت هفتههای پیش در سطوح پایینی قرار داشته و ممکن است این روند کاهشی باز هم ادامه یابد. البته ضعف مبرم تقاضا مخصوصا برای پلیاتیلنها مطلبی است که اجازه نمیدهد قیمت محصولات پتروشیمی به سرعت افزایشی شود، اما باز هم میتواند در میان مدت موثر باشد.
مهمترین رخدادهای موثر بر بازار محصولات پتروشیمی
با وجود نوسان زیگزاگی قیمتها که برخی گریدها افزایش و برخی دیگر کاهش نرخ را تجربه میکنند؛ اما جهتگیری عمومی قیمتها هنوز مشخص نیست.
ادامه شرایط سخت نقدینگی در بازار که حتی جذابیت واسطهگری را نیز کاهش داده است.
پایین بودن موجودی انبارها در بازار داخلی.
کاهش چراغ خاموش حجم و تنوع عرضهها در بازار.
کاهش جذابیت خرید و پایین بودن نسبی حجم تولید در صنایع پاییندستی.
نزدیک بودن به ماه مبارک رمضان که حجم تولید را باز هم کاهش میدهد.
خودنمایی شدید رشد تقاضا در اعیاد شعبانیه که میتواند به مناسبتهای ماه رمضان نیز تسری پیدا کند.
احتمال کاهش تقاضا برای محصولات نهایی با کاربردهای صنعتی یا کشاورزی در ایران و کشورهای اسلامی منطقه در ماه رمضان.
بالابودن نسبی حجم عرضهها در بورس کالا که با ضعف تقاضا روبهرو است.
کاهش نسبی تزریق محصولات پتروشیمی از بورس به بازار.
کاهش جذابیت EX3 به نسبت هفتههای پیش و توجه به گریدهای OFF همچون گذشته.
بهبود نسبی و آرام شرایط معامله در بورس کالای ایران.
افزایش قیمت مواد اولیه صنعت پتروشیمی در بازارهای جهانی.
افزایش نسبی بهای نفت.
عقبنشینی بسیاری از خریداران در بازارهای جهانی که احتمال افزایش قیمتها را محدود میسازد.
ارسال نظر