بهبود تقاضای فلزات رنگی
سحر نمایشی: افزایش روند تقاضا در روزهای پایانی سال جاری فضای معاملاتی بازار فلزات پایه داخلی را بهبود بخشید، این در حالی است که بازار جهانی این محصولات به تبعیت از نوسانات بهای نفت با افت و خیزهای متعددی روبهرو بوده است. البته قلع در میان فلزات پایه جهانی تنها فلزی بوده که محدوده قیمتی خود را حفظ کرده است. از طرفی روند قیمتها در بازار داخلی نشان میدهد اغلب فلزات پایه همچون آلومینیوم، مس، سرب، روی و نیکل با وجود آنکه طی این مدت با نوسانهای زیادی روبهرو بوده، اما به دلیل تقویت تقاضا وضعیت خوبی را تجربه کردهاند.
سحر نمایشی: افزایش روند تقاضا در روزهای پایانی سال جاری فضای معاملاتی بازار فلزات پایه داخلی را بهبود بخشید، این در حالی است که بازار جهانی این محصولات به تبعیت از نوسانات بهای نفت با افت و خیزهای متعددی روبهرو بوده است. البته قلع در میان فلزات پایه جهانی تنها فلزی بوده که محدوده قیمتی خود را حفظ کرده است. از طرفی روند قیمتها در بازار داخلی نشان میدهد اغلب فلزات پایه همچون آلومینیوم، مس، سرب، روی و نیکل با وجود آنکه طی این مدت با نوسانهای زیادی روبهرو بوده، اما به دلیل تقویت تقاضا وضعیت خوبی را تجربه کردهاند. پیشبینی کارشناسان حاکی از آن است که روند مثبت قیمتها متعادل و آرام ادامه داشته باشد. همچنین کارشناسان بازار فلزات پایه داخلی پیشبینی کردهاند روند صعودی قیمتها هرچند آرام اما تنها تا پایان سال جاری دوام خواهد داشت. در سال جاری نیز بعید به نظر میرسد به دلیل نوسان قیمتها در بازارهای جهانی و افت مجدد تقاضا رشد قیمت این محصولات را شاهد باشیم، بر این اساس در فصل تولید با کمبود تولیدات در بازار داخلی و در نهایت افزایش غیرمنطقی قیمتها مواجه خواهیم بود، بهطوری که کاهش قیمتها به رکود معاملات بیش از گذشته دامن خواهد زد. به این ترتیب بیرونقی بازارهای داخلی با توجه به پارامترهای تاثیرگذار و افت و خیز اندک نرخ ارز در سال آتی ادامهدار بهنظر میرسد و نمیتوان انتظار داشت که همانند سالهای اخیر بهطور ناگهانی تغییر مسیر دهد؛ چراکه نرخ ارز دیگر تقریبا ثابت است و قیمتها بازی نمیکنند. از سوی دیگر به اعتقاد فعالان آگاه روند افت قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی نیز ادامه خواهد داشت. از طرفی انتظار نمیرود که حتی میزان افزایش تقاضا برای فلزات پایه در این فصل به قوت سالهای گذشته باشد که این امر در کنار رشد عرضه معدنی این محصول میتواند روند قیمت را در ماههای پیشرو به شدت تحتتاثیر منفی قرار دهد، بنابراین برای حل مشکلات موجود، ابتدا باید به افزایش تقاضا کمک کرد. از سوی دیگر برخی صاحبنظران افزایش قیمتهای جهانی را ناشی از عوامل بنیادین اقتصادی میدانند، البته واقعیت این است که اقتصادهای نوظهور، بهویژه چین، هندوستان و برزیل یا تا حدود زیادی از گزند بحران جهانی اقتصاد در امان ماندند یا به سرعت بحران را پشتسر گذاشته و طی یک سال گذشته از نرخهای رشد سریعی برخوردار بودهاند. به این ترتیب رشد سریع اقتصادی چه در بازارهای داخلی و چه در بازارهای جهانی به معنای افزایش تقاضا برای فلزات پایه است و افزایش تقاضا، با توجه به کشش قیمتی پایین عرضه برای اغلب این کالاها، افزایش نرخ آنها را در پی داشته است. البته در این میان صاحبان سرمایه خوشبینی نیز پیدا میشوند که نظریههای متفاوتی در مورد عوامل رشد قیمتها داشته باشند، چراکه در شرایطی که اقتصاد رونقی ندارد و سرمایهگذاریهای مطمئن کمیاب هستند و بازده ناچیزی هم دارند، نرخ بهره اوراق قرضه هم پایین میآید و به دلیل افزایش نقدینگی زمان مناسبی برای خرید این محصولات محسوب میشود.
از سوی دیگر نیز به گفته برخی دیگر از کارشناسان حوزه فلزات پایه با نگاهی به وضعیت بازار فلزات پایه در یک سال گذشته بهخصوص در ۶ ماه دوم سال جاری در مقایسه با ۶ ماه ابتدایی آن میبینیم که بازار ۲روند متفاوت را پشتسر گذاشته است، بهطوری که در وضعیت اول بازار فلزات پایه از رونق معاملات در ۶ ماه دوم سال جاری وارد فاز رکودی شده، اما درعینحال تالار فلزات غیر آهنی در بورس کالا وضعیت مناسبتری نسبت به بازار آزاد دارد که دلیل اصلی این اتفاق ۲ عامل است که یکی اختلاف قیمت بورس کالا و بازار است که مشوق اصلی خرید متقاضیان بوده و همین عامل باعث شده تقاضا در بورس کالا از تقاضا در بازار آزاد بیشتر باشد. عامل دوم آن است که همواره سطح عرضهها در بورس کالا ثابت و نسبتا بهبود یافته، به ویژه برای فلزاتی همچون مس و آلومینیوم که البته از طرفی نیز با توجه به بحث اختلاف قیمت که به آن اشاره شد، تقاضاها بیپاسخ باقی میماند که همین عامل در افزایش قیمت فلزات پایه در بورس کالا و تبع آن در بازار آزاد به ویژه در روزهای پایانی سال جاری تاثیر گذاشته است. اما در وضعیت دوم، شاهد ادامه روند رکود بازار فلزات پایه با یک اختلاف بودیم و آن تفاوت، کاهش سطح تقاضا حتی در بورس کالا است، بهطوری که طی این مدت شاهد رقابتی بین معاملهگران نبودهایم که این وضعیت میتواند به تثبیت یا حتی کاهش قیمتها در بورس کالا منتهی شود. همچنین به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه قیمت داخلی انواع فلزات مانند شمش خالص آلومینیوم ۵ تا ۷ درصد و انواع مس (کاتد و مفتول) حدود ۵ درصد در یک سال اخیر با افت شدید قیمت و همچنین کاهش تقاضا روبهرو بوده است. این کارشناس در ادامه افزود: با ادامه تحریمها در بخش آلومینیوم قیمت داخلی تفاوت چندانی با قیمتهای جهانی نداشته است. افت محصولات فلزی به دلایلی چون فصل رکود ساختوساز در زمینه مسکن، عدم تخصیص بودجه به پروژهای عمرانی در سال ۹۳، کاهش قیمت دلار از عوامل داخلی و ریزش قیمت جهانی از عوامل بیرونی محسوب میشوند. وی تصریح کرد: کاهش رشد اقتصاد جهانی کشورهایی همچون چین، هند و برزیل در این زمینه بیتاثیر نبوده است؛ البته پیشبینی میشود در سال پیشرو مس در سطح جهانی رشد خوبی داشته باشد. از طرفی این فعال آگاه معتقد است روند کلی معاملات چه در بازارهای داخلی و چه در بازارهای جهانی نشان میدهد سطح قیمتها نسبت به سال گذشته افت کرده و شرایط اقتصادی به ویژه در کشورهای نوظهور اقتصادی همچون چین که عمدهترین مصرفکننده فلزات پایه است بر این شرایط بیتاثیر نبوده است به ویژه اینکه کارشناسان کومرز بانک معتقدند اگر دولت چین تدابیر اقتصادی و پولی را برای افزایش رشد اقتصادی به اجرا گذارد قیمت فلزات پایه نیز افزایش خواهد یافت در غیر این صورت نباید انتظاری از رونق معاملات داشت.
ارسال نظر