گروه بورس کالا: دومین روز نشست اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی موسوم به IEU روز گذشته و با برگزاری کنفرانس خبری مشترک پایان یافت. در این کنفرانس پناهیان مدیرعامل بورس کالای ایران، گریگور واردیکیان رئیس اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی و رئیس بورس کالای ارمنستان و سرگی پوپودرنکو رئیس بورس کالای بلاروس به پرسش‌های مطرح شده پاسخ گفتند. در انتهای این نشست شاهد صحبت‌های سفیر ارمنستان بودیم که به زبان فارسی ایراد شد. حضور ۵ کشور و ۷ بورس کالایی در اتحادیه و معامله ۳۰۰۰ کالای مختلف را می‌توان مهم‌ترین نقطه قوت اعضای این گروه دانست که ورود ایران به این اتحادیه گام بسیار بزرگی برای بهبود فرآیند معامله و تحویل کالاهای مورد نیاز کشور و همچنین کسب سهم بیشتری از بازارهای صادراتی است.

هم‌اکنون مهم‌ترین کشور و بورس عضو در این اتحادیه را می‌توان بورس بلاروس دانست که با توجه به قرابت‌های ذاتی، اقلیمی و فرهنگی با کشورمان، این بورس را می‌توان مدل و الگویی موفق برای توسعه بورس کالای ایران انتخاب کرد. هم اکنون ۱۴ هزار شرکت از ۵۷ کشور دنیا با بورس کالای بلاروس در ارتباط هستند و به‌صورت مستمر در این بورس معامله می‌کنند که این حجم نشان دهنده اهمیت بورس کالای بلاروس در سطح بین‌المللی است. توضیح بیشتر درخصوص اتحادیه بین‌بورسی IEU و ویژگی‌های آن، چگونگی مبادلات بین‌بورسی، ویژگی‌های بورس‌های کالایی دیگر کشورها، نحوه پرداخت و تسویه معاملات و همچنین تاثیر تحریم‌ها بر قراردادهای بین‌بورسی، پتانسیل‌های مبادله بین کشورهای عضو، دورنمای این روابط و... مهم‌ترین‌ موارد مطرح شده در پرسش و پاسخ‌های صورت گرفته بود.

مدیرعامل بورس کالا در ابتدای این نشست ضمن عرض

خوشامدگویی به حضار درخصوص چگونگی عضویت بورس کالا در اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی گفت: اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی در سال ۲۰۱۳ با عضویت ۵ کشور و ۷ بورس کالایی تاسیس شد. عضویت بورس کالا در اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی اولین قدم از هزاران قدمی است که باید برداشته شود که پس از تحقق این کار، به شناسایی پتانسیل‌های نهفته کشور برای آغاز مبادلات کالاهای مختلف با ۵ کشور عضو اتحادیه می‌پردازیم. رئیس اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی و رئیس بورس کالای ارمنستان نیز در ادامه این نشست خبری درخصوص اعمال تحریم‌ها علیه ایران، گفت: در کشور ما سیاست‌های نادرست از سوی فردی حمایت نمی‌شود و همچنین اعضای IEU هیچ مشکلی برای مبادله‌ کالاهای مختلف با ایران ندارند به این ترتیب هیچ شخص یا دولتی نمی‌تواند مانع از انعقاد قراردادهای چندجانبه میان ایران و بورس‌های کالایی شود.فعالیت کردن در این اتحادیه یعنی متصل شدن به بازار‌های جهانی و نکته مهم این است که اعضای اتحادیه بین‌بورسی هیچ تفاوتی در قوانین و عملکرد ندارند.

نایب رئیس بورس کالای بلاروس نیز در ادامه این کنفرانس خبری گفت: براساس بررسی‌های ما، پتانسیل بازار کالایی ایران بسیار بالا بوده و عضویت ایران در اتحادیه الکترونیکی بین‌بورسی می‌تواند فرصت ویژه‌ای را برای اعضا فراهم کند.

وی با اشاره به قوانین بورس بلاروس، افزود: در بورس بلاروس در هر ۵ دقیقه امکان ۷ معامله وجود دارد که نماینده کشورهای مختلف در این بورس حضور دارند و در بازار فیزیکی بورس بلاروس ارزش حجم معاملات تا ۳ میلیارد دلار در سال می‌رسد. تعداد انبارها یکی از مهم‌ترین نکته‌های معاملات بورسی است که ما از این نظر کاملا فعال هستیم و بورس کالای بلاروس دارای چندین انبار است و در این زمینه نیز ۹ شرکت حمل‌و‌نقل با بورس کالای بلاروس همکاری دارند که ارائه خدمات این شرکت‌های خدماتی در سطح جهان است.