کاهش 51 درصدی حجم عرضه در رینگ فولاد

حدیث موسوی: روز گذشته در پایان معاملات هفتگی فولاد در بازار رسمی در شرایطی که اغلب فولادسازان از حضور در تالار صنعتی طی این روز امتناع ورزیدند، شرکت فولاد خوزستان تنها عرضه‌کننده‌ای بود که با دو معامله سلف شمش در معاملات این روز بورس کالا شرکت کرد. حدیث موسوی: روز گذشته در پایان معاملات هفتگی فولاد در بازار رسمی در شرایطی که اغلب فولادسازان از حضور در تالار صنعتی طی این روز امتناع ورزیدند، شرکت فولاد خوزستان تنها عرضه‌کننده‌ای بود که با دو معامله سلف شمش در معاملات این روز بورس کالا شرکت کرد.

چهارشنبه فولاد خوزستان ۱۰ هزار تن سلف شمش را با قیمت ۱۵۲۹ تومان در هر کیلو با شرایط بازپرداخت ۹۰ روزه وجه کالا با سود ماهانه ۲ درصد به تابلو عرضه آورد که تا پایان زمان معاملات ۶ هزار تن آن خریداری شد. این شرکت همچنین ۱۵ هزار و ۴۰۰ تن شمش را نیز با همین قیمت ارائه کرد که تنها گروه ملی صنعتی فولاد ایران و فولاد آذربایجان مجاز به خرید آن بودند که در حجم عرضه شده کل این میزان شمش توسط دو شرکت مذکور مورد مبادله قرار گرفت. به این ترتیب پس از کاهش ۲۷ تومانی قیمت پایه شمش فولاد خوزستان در بورس کالا در تاریخ ۷ مهرماه، این شرکت در سه عرضه متوالی طی دو هفته اخیر بالغ بر ۹۰ هزار و ۴۰۰ تن شمش را در تالار صنعتی به فروش رسانده است.

هم‌اکنون در شرایطی که قیمت آهن قراضه در بازار آزاد با روند رو به رشدی همراه شده و به علت کمبود گندله صحبت‌هایی مبنی بر سهمیه‌بندی شدن این محصول برای برخی واحدهای تولیدی مخابره می‌شود، به نظر می‌رسد انتظار کاهش قیمت شمش تولیدکنندگان خصوصی (نه تولیدکنندگان بزرگ) در بازار آزاد انتظار بجایی تحت این شرایط نیست. این مساله در حالی است که مهم‌ترین‌ عرضه‌کنندگان شمش بورس کالا یعنی ذوب‌آهن اصفهان و فولاد خوزستان طی روزهای گذشته قیمت پایه شمش تولیدی خود را در بورس تا حداکثر ۲۷ تومان به ازای هر کیلو کاهش داده و به این ترتیب علاوه بر آماده کردن مقدمات تنزل قیمت سایر مقاطعی که در بورس عرضه می‌شوند، شمش فولاد را به میزانی بیشتر از زمانی که قیمت را کاهش نداده بودند در رینگ فولاد به فروش رساندند.

به هر‌ ترتیب طی هفته جاری در رینگ فولاد بالغ بر ۹۳ هزار و ۳۰۰ تن فولاد عرضه و حجم معامله رقم ۱۹۹ هزار و ۸۲۰ تن به ثبت رسید. این در حالی است که از حجم معامله مذکور رقمی در حدود ۱۱۰ هزار تن به ثبت معاملات خارج از بورس انواع ورق فولاد مبارکه اختصاص داشت و در واقع در خود تالار صنعتی معامله‌ای صورت نگرفته بود. دو هفته پیش نیز در فاصله روزهای ۱۲ تا ۱۶ مهر ماه حجم عرضه رقم ۱۸۹ هزار و ۶۴۰ تن و حجم معامله ۹۷ هزار و ۹۵۰ تن بود که به این ترتیب شاهد افت ۵۱ درصدی عرضه‌های فولادی و رشد ۱۰۴ درصدی حجم معامله این محصولات طی هفته جاری در بورس کالا بودیم. نکته قابل تامل درخصوص عرضه‌های این هفته رینگ فولاد نیز آنکه در فاصله روزهای ۱۹ تا ۲۳ مهرماه در تالار صنعتی و معدنی تنها مواد اولیه یعنی تختال و شمش آن هم از سوی فولاد خوزستان در بورس کالا عرضه شد و میلگرد و تیرآهن تولید ذوب‌آهن یا سایر فولادسازان خصوصی به تابلو معاملات نیامد که این مساله نشان می‌دهد عرضه‌کننده‌ها با علم به بی‌رونقی معاملات مقاطع در بازار آزاد و بورس کالا علاقه‌ای به حضور در بورس طی این هفته نداشته‌اند.

رشد قیمت تیرآهن پس از چند روز کاهش

روز گذشته در بازار آزاد نیز به دلیل پایداری عوامل تشدید‌کننده رکود معاملات فولاد، نوسانات کاهشی قیمت برای برخی مقاطع ساختمانی مانند میلگرد که با مازاد عرضه گسترده‌ای روبه‌رو است تکرار شد در حالی که بعضی دیگر از آهن‌آلات ساختمانی نظیر شاخه‌های سبک و سنگین تیرآهن ذوبی تا سقف ۲ درصد در بازار آزاد افزایش قیمت را تجربه کرد. رشد قیمت تیرآهن در این روز در حالی است که طی روزهای گذشته شاهد روند کاهشی قیمت‌ها در بازار این محصول بودیم.

به گفته یکی از فعالان بازار با توجه به اینکه آهن‌آلات ساختمانی را می‌توان سریعا به پول تبدیل کرد -به خصوص تیرآهن که در بازار به‌صورت نقدی مبادله می‌شود- و در واقع جایگزینی برای پول به شمار می‌رود، یکسری افراد با فروش زیرقیمت تیرآهن جهت رفع مشکلات نقدینگی خود، موجب کاهش قیمت این محصول در بازار آزاد شده بودند که روز گذشته با اطلاع یافتن سایر تجار از این اقدام، تیرآهن از روند نزولی روزهای قبل فاصله گرفت و قیمت آن مثبت شد.