رکورد ۳۵ ماهه بهای روی
سیدعلی رئیسزاده معاون مالی و سرمایهگذاری شرکت توسعه معادن روی ایران بهای فلز روی به بالاترین حد خود طی ۳۵ ماه اخیر رسیده و همچنین سرب نیز بالاترین قیمتهای سال ۲۰۱۴ را تجربه میکند که این امر تحت تاثیر بهبود شاخصهای اقتصادی، بسته شدن برخی معادن بزرگ سرب و روی در جهان و همچنین افزایش تقاضای صنعتی برای این فلز قرار دارد. براساس اطلاعات گروه مطالعات سرب و روی در سال جاری میلادی مصرف جهانی فلز روی با افزایش ۵/۴ درصدی به میزان ۵۸/۱۳ میلیون تن خواهد رسید که مصرف کل فلز روی در چین به تنهایی ۸۰/۵ درصد رشد همراه خواهد شد.
سیدعلی رئیسزاده معاون مالی و سرمایهگذاری شرکت توسعه معادن روی ایران بهای فلز روی به بالاترین حد خود طی ۳۵ ماه اخیر رسیده و همچنین سرب نیز بالاترین قیمتهای سال ۲۰۱۴ را تجربه میکند که این امر تحت تاثیر بهبود شاخصهای اقتصادی، بسته شدن برخی معادن بزرگ سرب و روی در جهان و همچنین افزایش تقاضای صنعتی برای این فلز قرار دارد. براساس اطلاعات گروه مطالعات سرب و روی در سال جاری میلادی مصرف جهانی فلز روی با افزایش ۵/۴ درصدی به میزان ۵۸/۱۳ میلیون تن خواهد رسید که مصرف کل فلز روی در چین به تنهایی ۸۰/۵ درصد رشد همراه خواهد شد. البته تولید معدنی فلز روی در سال ۲۰۱۴ نیز با ۶/۲ درصد افزایش پیشبینی شده است که بیشترین تولید نیز متعلق به چین است. اما آنچه به نظر میرسد سبقت گرفتن تقاضای جهانی نسبت به عرضه در نیمهدوم سال ۲۰۱۴ و در آغاز سال ۲۰۱۵ میلادی باشد. چرا که روند کاهش موجودی انبارهای بورس فلزات لندن از ابتدای سال ۲۰۱۴ میلادی شدت گرفته است تا جایی که در سال جاری میلادی با کاهش حدود ۳۰ درصدی نسبت به ابتدای سال از ۹۳۰ به ۶۵۴ هزار تن رسیده که از دسامبر ۲۰۱۰ بیسابقه بوده و این در حالی است که در ابتدای سال ۲۰۱۳ میزان موجودی انبارها معادل ۲/۱ میلیون تن بوده است. این کاهش شدید طی حدود یک سال و نیم به احتمال زیاد منجر به کاهش موجودیهای بورس فلزات لندن به ۵۰۰ هزار تن در پایان سال ۲۰۱۴ میشود و همانطور که گلدمن ساکس پیشبینی کرده در صورت ادامه این روند بازار فلز روی در سال ۲۰۱۵ با کسری ۱۵۴ هزارتنی مواجه خواهد شد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که روند کاهش موجودی با این شیب تند میتواند منجر به تحریک طرف عرضه شود و در نتیجه عرضه موجودیهای پنهان بهخصوص از سوی چین آغاز شود. ذکر این نکته ضروری است که در کنار افزایش تقاضا برای این فلز نباید منکر بهبود شاخصهای اقتصاد جهانی طی ماههای اخیر شد که علاوه بر فلز روی بر سایر فلزات اساسی نیز تاثیرگذار بوده است به طور مثال شاخص مدیران خرید چین (PMI) به عدد قابل قبول ۵۲ در ماه جولای رسیده که این عدد در ۱۸ ماه اخیر بالاترین عدد برای این شاخص بوده است. در سوی دیگر نیز با افزایش تقاضا برای این فلز و کاهش موجودیها، پرمیوم فروش شمش روی در اروپا به محدوده ۱۶۰ دلار افزایش یافته است که این امر نشاندهنده انتظارات افزایشی برای قیمت روی طی ماههای آتی است و شرکتها شمش خود را عملا با سود بیشتری به فروش میرسانند چنانکه در روز ۲۵ جولای یعنی آخرین روز معاملاتی هفته گذشته نیز پرمیوم روی در انبار روتردام هلند در محدوده
۱۴۰ تا ۱۶۰ دلار در نوسان بوده است. درخصوص قیمتهای جهانی با توجه به شرایط موجود در بازار فلزات پایه برخی منابع معتبر محدوده قیمتهای ۲.۴۰۰ دلار را برای سه ماهه سوم ۲۰۱۴ و محدوده ۲.۵۰۰ دلار را برای سه ماهه چهارم پیشبینی کردهاند. لذا بر این اساس اکثر تحلیلگران روند افزایشی را برای فلزات اساسی به خصوص سرب و روی طی چند ماه آتی متصورند اما کماکان با رعایت محافظهکاری باید نگران عرضه موجودیهای بیشتر نیز بود.
ارسال نظر