کاهش قیمت آتی پس از صعود پایان روز سهشنبه
گروه بورس کالا: بازار آتی روز چهارشنبه با کاهش قیمتها آغاز شد که دلایل آن کاهش ۶ دلاری قیمت جهانی طلا و کاهش نسبتا کم نرخ دلار نسبت به پایان جلسه معاملاتی قبل بود. تابلوی معاملات آتی همچون روزهای گذشته از نوسانات اندک این بازار حکایت دارد که این امر با کاهش شدید حجم معاملات همراه شد و تا لحظه تهیه این گزارش در مجموع چهار سررسید فعال، تنها ۱۲۱۷ معامله انجام گرفت که سررسید اسفند ماه بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد. موقعیت باز مشتریان نیز در تمامی سررسیدها افزایش یافت. عصر دیروز همزمان با شروع بهکار بازار نیویورک با اعلام شاخص بهای مصرفکننده (کاهش ۲/۰درصدی)، افزایش خانههای موجود برای فروش در آمریکا و از سوی دیگر کاهش قیمت نفت، هر اونس طلا با افزایش قیمت همراه شد و تا ۱۳۱۴ دلار بالا رفت که این امر افزایش هیجانی قیمت در بازار آتی را نیز به همراه داشت.
گروه بورس کالا: بازار آتی روز چهارشنبه با کاهش قیمتها آغاز شد که دلایل آن کاهش ۶ دلاری قیمت جهانی طلا و کاهش نسبتا کم نرخ دلار نسبت به پایان جلسه معاملاتی قبل بود. تابلوی معاملات آتی همچون روزهای گذشته از نوسانات اندک این بازار حکایت دارد که این امر با کاهش شدید حجم معاملات همراه شد و تا لحظه تهیه این گزارش در مجموع چهار سررسید فعال، تنها ۱۲۱۷ معامله انجام گرفت که سررسید اسفند ماه بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد. موقعیت باز مشتریان نیز در تمامی سررسیدها افزایش یافت. عصر دیروز همزمان با شروع بهکار بازار نیویورک با اعلام شاخص بهای مصرفکننده (کاهش ۲/۰درصدی)، افزایش خانههای موجود برای فروش در آمریکا و از سوی دیگر کاهش قیمت نفت، هر اونس طلا با افزایش قیمت همراه شد و تا ۱۳۱۴ دلار بالا رفت که این امر افزایش هیجانی قیمت در بازار آتی را نیز به همراه داشت. ولی ساعتی بعد اونس با برخورد به مقاومت ۱۳۱۶ دلاری نتوانست در این سطح باقی بماند و مجددا کاهش یافت و به ۱۳۰۶ دلار رسید.
بازگشت هیجان به بازار آتی در انتهای روز سهشنبه
اما برخلاف نوسان جزئی قیمتها در بازار آتی روز چهارشنبه، بازار روز سهشنبه داغتر بود. بهدلیل اعلام شاخص CPI (تورم برای مصرفکننده) آمریکا در ساعت ۱۷:۰۰ روز سهشنبه، ساعات پایانی این روز برای معاملهگران آتی اهمیت بیشتری داشت. تا یک ساعت قبل از اعلام شاخص، قیمت جهانی طلا حدود ۶ دلار کاهش یافت ولی واکنش بازار آتی نسبت به کاهش قیمت جهانی طلا اندک بود به طوری که طی این مدت قیمت معاملات در سررسید آخر تنها ۲.۵۰۰ تومان کاهش یافت. شاخص Core CPI که نشاندهنده قیمت خرید کالا و خدمات (منهای غذا و انرژی) برای مشتری است، ماه گذشته به میزان ۲/۰درصد کاهش داشته که خبر خوبی برای اقتصاد آمریکا نیست.
بانک مرکزی آمریکا نگران پایین بودن نرخ تورم در این کشور است تا دچار رکود اقتصادی نشود. با این حال حرکت صعودی اونس با حدود پنج دقیقه تاخیر نسبت به زمان اعلام شاخص و پس از رسیدن به کف قیمت ۱۳۰۰ دلار شروع شد. قیمت جهانی طلا طی پنج دقیقه ۱۳ دلار افزایش یافت و به دنبال آن قیمتهای سررسید دی ماه و اسفندماه تنها در مدت پنج دقیقه به ترتیب به میزان ۵.۵۰۰ و ۶ هزار تومان افزایش یافتند. از دیگر رویدادهای روز سهشنبه قطعی سیستم معاملات آتی به مدت ۱۲ دقیقه در نیم ساعت پایانی جلسه معاملات بود که بیشتر به این موضوع پرداخته میشود.
قطعی سیستم معاملات آتی به مدت ۱۲ دقیقه
روز سهشنبه سیستم معاملات آتی و تابلوی معاملات به مدت ۱۲ دقیقه از ساعت ۱۷:۳۰ الی ۱۷:۴۲ قطع شد. عدم انتشار بیانیه در این خصوص از سوی بورس کالای ایران باعث سردرگمی فعالان این بازار در مدت زمان مذکور شد. بورس کالای ایران بازاری نوپا است و مشکلات فنی سیستم جزء جداییناپذیر این بازار است که تلاش برای به حداقل رساندن آن ادامه دارد.چنین مشکلاتی نادر بوده ولی دور از انتظار نیست.این مورد در بند ۷ فرم اقرارنامه و بیانیه ریسک معاملات قراردادهای آتی دیده شده و مشتری با امضای آن از این مشکلات مطلع میشود و ریسک مربوطه را میپذیرد: البته مشکل روز سهشنبه خوشبختانه به سرعت رفع شد و مانند رویداد ۲۸ اردیبهشت شرایط استرسزایی برای مشتریان ایجاد نکرد. بازار معاملات آتی در سال جاری شاهد رویدادهای بدتر از این نیز بوده است.مشکلات سامانه معاملات آتی در ۲۸ اردیبهشت ماه امسال همزمان با راهاندازی قراردادهای آتی زیره سبز، یکی از سختترین روزها را برای فعالان بازار آتی، مشتریان و کارگزاران رقم زد. اعمال نشدن محدودیت وجه تضمین از سوی سیستم بهطور اتوماتیک و انتشار بیانیه نسبتا دیرهنگام شرکت بورس کالا در خصوص این امر باعث ایجاد استرس زیاد برای کارگزاران آتی شد؛ چرا که ضریب خطای انسانی را افزایش میداد.
ارسال نظر