نگاه درآمدی دولت به صادرات سنگآهن
بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم، تغییراتی در فضای اقتصادی کشور به وجود آمد و اتفاقا تولیدکنندگان از فضای به وجود آمده به شدت استقبال کردند. بعد از امضای تفاهمنامه ژنو، تولیدکنندگان امضای این تفاهمنامه را به فال نیک گرفتند و امیدوار بودند تا برخلاف فضای بسته دو سال اخیر کشور در این بخش گشایشی حاصل شود. در این میان اما مسوولان بخش معدن وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت تصمیمی گرفتند که به مذاق صادرکنندگان سنگآهن کشور خوش نیامد و آن تعیین عوارض صادرات سنگآهن بود. این در حالی است که مسوولان بخش اقتصادی کشور در دولت یازدهم بعد از روی کار آمدن، همواره بر این نکته تاکید داشتهاند که باید بخشنامهها در بخش اقتصادی کشور به گونهای تنظیم شوند که در شرایطی که اقتصاد با مشکلات ناشی از تحریم دست و پنچه نرم میکند به سمتی برویم که این بخشنامهها به بخش تولید کمک کند تا این موانع به راحتی پشت سر گذاشته شود، نه اینکه خود این بخش نامهها سنگی شوند و راه را بیشتر بر روی بخش تولید در کشور ببندند.
بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم، تغییراتی در فضای اقتصادی کشور به وجود آمد و اتفاقا تولیدکنندگان از فضای به وجود آمده به شدت استقبال کردند. بعد از امضای تفاهمنامه ژنو، تولیدکنندگان امضای این تفاهمنامه را به فال نیک گرفتند و امیدوار بودند تا برخلاف فضای بسته دو سال اخیر کشور در این بخش گشایشی حاصل شود.
در این میان اما مسوولان بخش معدن وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت تصمیمی گرفتند که به مذاق صادرکنندگان سنگآهن کشور خوش نیامد و آن تعیین عوارض صادرات سنگآهن بود. این در حالی است که مسوولان بخش اقتصادی کشور در دولت یازدهم بعد از روی کار آمدن، همواره بر این نکته تاکید داشتهاند که باید بخشنامهها در بخش اقتصادی کشور به گونهای تنظیم شوند که در شرایطی که اقتصاد با مشکلات ناشی از تحریم دست و پنچه نرم میکند به سمتی برویم که این بخشنامهها به بخش تولید کمک کند تا این موانع به راحتی پشت سر گذاشته شود، نه اینکه خود این بخش نامهها سنگی شوند و راه را بیشتر بر روی بخش تولید در کشور ببندند.
از افق ۱۴۰۴ در بخش تولید فولاد عقب هستیم
در این راستا رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران میگوید: بهتر است وزارت صنعت، معدن و تجارت پیش از آنکه این تصمیم خود را عملیاتی کند، بر روی این مساله کار کارشناسی بیشتری انجام دهد.
محمدرضا بهرامن ادامه داد: معادن سنگآهن در نقاط مختلف کشور وجود دارند و این معادن چه به لحاظ هزینه اکتشاف، چه میزان سنگآهن و چه به لحاظ عیار با هم متفاوت هستند. اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت بخواهد از تمام این معادن که در حال حاضر مشغول صادرات سنگآهن هستند، به یک میزان عوارض صادرات بگیرد، به هیچ وجه اقدامی منطقی و معقول نیست.
وی در پاسخ به این سوال که چرا سنگآهن کشورمان تنها به بازار چین صادر میشود، افزود: در حال حاضر تنها بازار موجود در عرصه بین المللی برای سنگآهن ایران، بازار چین است. دلیل این امر هم بر میگردد به سیاستهایی که چینیها در بخش فولاد خود دنبال میکنند. به گفته وی چینیها از تمام دنیا سنگآهن وارد میکنند، البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که صادرات ایران به چین در بخش سنگآهن در مقایسه با میزان وارداتی که کشور چین دارد ناچیز است. بنابراین اگر روزی چینیها سیاست خود را در بخش واردات سنگآهن تغییر دهند، پیدا کردن یک مشتری جدید در بازار بین المللی سنگآهن برای ایران سخت خواهد بود.
در این بین سوال دیگر آن است که با این احتمال که اگر چینیها سیاستهای خود را در بخش واردات سنگآهن تغییر دهند، معدنکاران ایران برای پیدا کردن بازارهای جدید صادراتی سنگآهن به مشکل برمیخورند، آیا بهتر نیست مسوولان و متولیان بخش صنعت و معدن کشور به سمتی حرکت کنند که زیرساختهای جذب بازار داخلی به جای صادرات فراهم شود؟ بهرامن در پاسخ به این سوال میگوید: متاسفانه در کشور شاهد هستیم که ضعف در برنامهریزی در این بخش وجود دارد. در حالی که کشور ما دارای معادن سنگآهن است، اما به دلیل سرمایهگذاری ناکافی در بخش تولید گندله برای بخش تولید فولاد، سالانه حدود ۴ الی ۵ میلیون تن گندله از خارج وارد میشود. به عقیده وی بیتردید چنانچه در بخش تولید گندله سرمایهگذاری خوبی صورت بگیرد، این امکان وجود خواهد داشت تا سنگآهن استخراج شده در کشور در داخل تبدیل به گندله شود و در اختیار تولیدکنندگان فولاد قرار بگیرد.
رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران در پاسخ به این سوال که چه راهکارهایی را به مسوولان بخش معدن کشور در این زمینه پیشنهاد میدهید، گفت: مشخصا اولین پیشنهادی که به مسوولان این بخش دارم این است که در زمینه تعیین عوارض برای صادرات سنگآهن کار کارشناسی بیشتری انجام دهند. باید سیاستهای تشویقی جای سیاستهای تنبیهی را در این بخش بگیرد. بحث معدن این مزیت را در مقابل سایر بخشهای تولیدی در کشور دارد که در هر مرحله از کار ایجاد ارزش افزوده میکند. باید به سمتی حرکت کنیم که بتوانیم هر چه بیشتر این ارزش افزوده را در داخل ایجاد کنیم و از منافع آن منتفع شویم. وی خاطر نشان کرد: چنانچه بخواهیم به تولید ۵۵ میلیون تن که در افق ۱۴۰۴ برای بخش فولاد کشور پیشبینی شده دست یابیم باید سرمایهگذاری مشخصتر و مدونتری در بخش تولید گندله انجام دهیم.
دولت در تنگنای کسب درآمد
کمالالدین پیرموذن از اعضای کمیسیون صنایع مجلس نهم میگوید: دولت در بودجه سال آینده به بخش درآمدهای مالیاتی و گمرکی نگاهی ویژه داشته است. وی ادامه میدهد: دولت به درآمدهای مالیاتی و گمرکی در سال آینده با عینک خوشبینی نگاه کرده، بنابراین تمام بخشها، علی الخصوص وزارت صنعت، معدن و تجارت، تمام تلاش خود را خواهند کرد تا این درآمدها در بخش گمرکی محقق شود.
نماینده اردبیل در خانه ملت، در توجیه اقتصادی این اقدام دولتمردان و مسوولان بخش صنعت و معدن، گفت: باید این مساله هم مورد توجه قرار گیرد که کشور به لحاظ اقتصادی با مشکلاتی روبهرو است و دولتمردان تلاش میکنند تا به طرق مختلف درآمدهای کشور را افزایش دهند، البته باید در این مسیر به گونهای عمل کنند تا به تولیدکنندگان در بخشهای مختلف فشاری وارد نیاید. وی درباره اینکه آیا نمایندگان مجلس در جریان اعتراض تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگآهن درباره وضع عوارض صادراتی قرار گرفته اند یا نه، گفت: نمایندگان بهخصوص اعضای کمیسیون صنایع مجلس در جریان این اعتراضها قرار دارند و من امیدوارم تا این بحث در هنگام بررسی لایحه بودجه در کمیسیون تلفیق مورد توجه قرار بگیرد.
منبع: خبرگزاری خبرآنلاین
ارسال نظر