۱۰هزار واحد تولیدی و صنفی، مصرفکننده محصولات تولیدکنندگان اصلی آلومینیوم هستند
تامین مواد اولیه؛ بزرگترین دغدغه تولیدکنندگان محصولات آلومینیومی
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: کمبود مواد اولیه در بازار فلزات پایه و مشکلات تولید، تولیدکنندگان را مجبور به واردات این محصولات از کشورهای رقیب کرده و این در حالی است که عدهای از کارشناسان معتقدند در سالهای اخیر واردات بیرویه برخی محصولات نهایی باعث کاهش توجیه اقتصادی تولید و بیانگیزگی تولیدکنندگان داخلی شده است. اگرچه محدودیتهای بین المللی و هزینههای بالای حملونقل دردسرهای زیادی را برای تولیدکنندگان در پی داشته اما مشکلات داخلی چارهای جز این را برای آنها نگذاشته است. از طرفی نیز عدهای از تولید کنندگان به دلالان روی آوردهاند.
گروه بورس کالا- سحر نمایشی: کمبود مواد اولیه در بازار فلزات پایه و مشکلات تولید، تولیدکنندگان را مجبور به واردات این محصولات از کشورهای رقیب کرده و این در حالی است که عدهای از کارشناسان معتقدند در سالهای اخیر واردات بیرویه برخی محصولات نهایی باعث کاهش توجیه اقتصادی تولید و بیانگیزگی تولیدکنندگان داخلی شده است. اگرچه محدودیتهای بین المللی و هزینههای بالای حملونقل دردسرهای زیادی را برای تولیدکنندگان در پی داشته اما مشکلات داخلی چارهای جز این را برای آنها نگذاشته است. از طرفی نیز عدهای از تولید کنندگان به دلالان روی آوردهاند. به این ترتیب این روزها بزرگترین دغدغه تولیدکنندگان تامین مواد اولیه برای تولید است. یکی از تولیدکنندگان آلومینیوم در این رابطه به «دنیایاقتصاد» گفت: اکنون حدود یک سال و نیم است که با کمبود مواد اولیه در بازار دست و پنجه نرم میکنیم. به گفته وی از اواسط سال گذشته به دلیل افزایش قیمتها و کاهش تقاضا در مضیقه قرار گرفته ایم و اکنون نیز به دلیل نزولی شدن قیمتها و نبود مواد اولیه صنایع تولیدیمان با رکود دست به گریبان شدهاند و صدها کارگر را خانهنشین کرده است.
رستم اسدی، مدیرعامل شرکت رسا خطوط در مورد مشکلات صنایع پایین دستی و راهکارهایی برای بهبود فرآیند تولید داخلی در این صنایع اظهار کرد: از آنجا که صنایع پاییندستی آلومینیوم در کشور گستردگی بسیار زیادی دارند و حجم اشتغال آنها با کارخانههای بالادستی قابل مقایسه نیست، در نتیجه هر رکودی در این بازار میتواند موجب کساد بازارهای دیگر شود. به طور مثال حدود ۱۰هزار واحد تولیدی و صنفی، محصولات ایرالکو، المهدی و هرمزال را تبدیل به کابلهای برق و کالاهای به کار رفته در ساختمانها میکنند، به جز این واحدها، صدها کارگاه و کارخانه دیگر هستند که وابسته به این صنایعاند و میبینید که متاسفانه با بروز این مشکلات، فعالان بسیاری با چالشهای رکود بازار دست و پنجه نرم میکنند. از طرفی نیز شرکتهای تولیدکننده مادر به دلیل همین محدودیتها دیگر توانایی این را ندارند که به صورت اعتباری به ما مواد اولیه بفروشند. البته نا گفته نماند که تولیدکنندهای همچون ایرالکو تا حد ممکن به صنعت ما یاری رسانده و اگر محدودیتهای بینالمللی این بار سنگین را بر دوش این تولیدکننده نمیگذاشت قطعا کمک بیشتری به این صنایع میرساند.
وی در ادامه در مورد نحوه تامین مواد اولیه در بخشهای پایین دستی افزود: همانطور که اشاره کردم در حد امکان شرکت ایرالکو به صورت اعتباری مواد اولیه در اختیارمان میگذارد، اما از آنجا که این تحویل دیر به دیر انجام میگیرد برای ادامه چرخه تولید در کارخانه مجبور هستیم محصول مورد نیازمان را از بازار آزاد با قیمت بالاتری تهیه کنیم. در غیر این صورت مجبور هستیم از طریق دلالان محصول مورد نیاز خود را تهیه کنیم.
اسدی تاکید کرد: مشکل اساسی اینجا است که ما به هر زحمتی که هست مواد اولیه تولید را فراهم میکنیم و با تمام هزینههای سنگین محصول نهایی را نیز تولید میکنیم، اما متضاضیان ما که بیشتر از بخش دولتی هستند به دلیل انحصاری بودن این بازار، در زمان خرید پولی به ما پرداخت نمیکنند حتی ممکن است ۲ الی ۳ سال این باز پرداخت به طول بینجامد. به همین دلیل دست ما به عنوان تولیدکننده برای تولید دوباره محصول خالی است. از طرفی بانکها نیز به دلیل بدهکاریهای قبلی دیگر حاضر به دادن اعتبار به بخش تولیدی ما نیستند.
وی در مورد بورس کالا و نحوه معاملات این شرکت با صنایع پایین دستی گفت: بورس کالا مکان خوبی برای مبادلات اینگونه محصولات است و تاکنون نیز خدمات خوبی در این زمینه انجام داده است؛ البته اگر تدابیری بیندیشد که مواد اولیه داخلی را گرانتر از بازارهای جهانی به فروش نرساند میتوان امیدوار بود که دیگر مشکل صادرات در این زمینه نخواهیم داشت و میتوانیم با کشوری همچون ترکیه که رقیب اصلی ما در زمینه تولیدات فلزی محسوب میشود بهراحتی رقابت کنیم. همچنین اگر قیمتها بر مبنای قیمتهای بینالمللی تعیین شود، این بخش میتواند با افزایش روز افزون تقاضا موفقیتهای بیشتری نیز کسب کند. مشکل اصلی ما در بورس با خود تولیدکننده است که عرضه محصول را کاهش میدهد تا تقاضا برای آن افزایش یابد و معاملات رقابتی شوند؛ در صورتی که میتوانند با عرضه بیشتر محصولات را با قیمت منصفانهتری به فروش برسانند؛ آن هم در این شرایط که با کمبود مواد اولیه به شدت درگیر هستیم.
از طرفی رستم اسدی در مورد اختلاف قیمت آلومینیوم در بازار آزاد و بورس اظهار کرد: به عنوان مثال روز چهارشنبه گذشته آلومینیوم در بورس کالا با قیمت تمام شده ۶ هزار و ۷۰۹ تومان در هر کیلو (همراه با عوارض) عرضه شد اما این در حالی است که این فلز در بازار آزاد با قیمت ۶ هزار و ۶۴۰ تومان به فروش میرسد. این در حالی است که در گذشته، بر عکس این قضیه اتفاق میافتاد و قیمت محصولات در بازار آزاد بیشتر از بورس بود. در کل به همین دلیل است که تقاضا در بورس کاهش یافته، چراکه تولیدکننده میتواند با قیمت کمتری این محصول را از بازار آزاد بدون هیچ مشکلی فراهم کند. به این ترتیب بهتر است بورس کالا همراه با بازار حرکت کند و این اختلاف قیمتی را تا جایی کاهش دهد که موجب افزایش تقاضا در این بازار کالایی شود.
وی در پایان افزود: وعدههای دولت مبنی بر کمک مستقیم و غیرمستقیم طی این مدت بحرانی به تولیدکننده محقق نشد. نیاز آلومینیومکاران به مواد اولیه بسیار بالا است و تولید شرکتهای داخلی جوابگوی نیاز دهها هزار واحد آلومینیومکار کشور نیست. به همین دلیل بهتر است تا به صنایع فعال پایین دستی نیز توجه شود و دولت سر وقت بدهیهای خود را پرداخت کند تا دست تولیدکننده برای خرید مجدد و تولیدات تازه باز باشد. از طرفی بانکها دست تولیدکننده را بگیرند و در این شرایط سخت به صنعت ما پشت نکنند؛ چرا که ما در زمان مشکلات به این اعتبارها نیاز داریم، نه زمانی که از نظر مالی تامین هستیم. همچنین وزارت صنعت و معدن و تجارت نیز با ارزیابی و شناسایی صنایعی که فعال هستند کمک و راهکارهای ویژهای برای این صنایع در نظر بگیرد.
نقش اشتغال این بخش هرگز نباید دستکم گرفته شود، به ویژه نقش اشتغال اصناف که در ابعاد بسیار گستردهای در سراسر شهرهای ایران گسترده شدهاند. این بخش در این سالها هرگز باری بر روی دوش دولت نبوده و بیمنت اشتغال و رونق را به اقتصاد آورده و حال که نیاز به یاری دارد بیانصافی است که دولت از این صنایع فعال روی برگرداند.
ارسال نظر