گروه بورس کالا- حدیث موسوی: کاهش‌های روانی نرخ ارز و تاثیرات مقطعی آن بر بازار آهن مدتی است چاره‌ای به جز کاهش اجباری قیمت، برای تولیدکننده‌های فولاد و فعالان بازار نگذاشته است. محمد‌کاظم مشکواتی از کارشناسان صنعت فولاد، پیرامون وضعیت فعلی بازار ارز و متاثر شدن قیمت آهن‌آلات از این نوسانات می‌گوید: به‌رغم آنکه برخی، صحبت‌های اخیر رییس کل بانک مرکزی مبنی بر اعلام نرخ کف دلار را عجولانه می‌پندارند، اما واقعیت این است که این گفته در بازار ارز تعادل ایجاد کرده و از نوسانات مقطعی آن جلوگیری می‌کند. کاهش‌های مقطعی نرخ ارز این فرصت سوداگرانه را برای خریداران به وجود می‌آورد که در زمان انتشار اخبار مثبت ‌و تاثیرات روانی آن در بازار، خریدهای ارزانتری انجام دهند و در هنگام تغییر جهت نرخ ارز و افزایش قیمت آن، ارزهای خود را با اختلاف زیاد نسبت به قیمت خرید وارد بازار ملتهب کنند و به افزایش قیمت‌ها بیشتر دامن بزنند. وی ادامه داد: در این شرایط بازار آهن نیز به شدت تاثیرات منفی و مضری از این‌گونه نوسانات دریافت می‌کند؛ چراکه کمبود تقاضا از یک‌سو و کاهش نرخ دلار از سوی دیگر فشارهایی به منظور کاهش بیشتر نرخ آهن‌آلات برای واحدهای فروش و تولیدکننده‌ها ایجاد می‌کند حال آنکه اگر نرخ ارز به ثبات و تعادل لازم برسد نه تنها این فرصت سوادگرانه از بازار ارز حذف می‌شود بلکه تثبیت نرخ نیز نصیب بازار آهن می‌شود.

مشکواتی خاطر نشان کرد: در واقع منطق حاکم بر این مساله این است، هنگامی که نرخ‌های جهانی بالاتر از نرخ‌های داخلی است و در حالی‌که قیمت شمش فولاد به عنوان مثال ۱۷۵۰ تومان برای کارخانه‌ها تمام می‌شود یک تولیدکننده نباید به دلیل کاهش‌های مقطعی نرخ ارز، مجبور شود مقاطع تولیدی خود را با قیمتی که حاشیه سود ناچیز یا نزدیک به صفر دارد در بازار به فروش برساند. این کارشناس فولاد پیرامون رکود تقاضای مصرفی در بازار آهن نیز گفت: با توجه به اینکه در فصل ساخت‌و‌سازهای مسکونی تقاضای لازم وارد بازار فولاد نشد، بنابراین تغییر فصل و رسیدن به پاییز و زمستان نیز تاثیر چندانی بر کاهش‌ بیشتر مصرف فولاد نخواهد داشت. وی تلاش‌ها برای آزادسازی صادرات و دریافت مجوزهای لازم به این منظور را اقدام مثبتی قلمداد کرد و افزود: رقمی در حدود ۱۰ درصد از حجم تولیدات کارخانه‌های فولادی به علت کاهش بی‌اندازه تقاضای مصرفی کاسته شده است ولی صادرات فولاد و آزادسازی آن -به این علت که در حال حاضر واحدهای تولیدی مجبور هستند یا کالاها را در انبار کارخانه‌ها دپو کنند یا زیر نرخ جهانی در بازار داخلی بفروشند- فرصت مناسبی است تا بر بخشی از مشکلات چند ماهه نقدینگی خود و کاهش اجباری حجم تولید غلبه کنند. مشکواتی تصریح کرد: صادرات محصولات فولادی حرکت مثبتی در جهت کمک به تولید‌کننده‌ها، عرضه‌کننده‌ها و در نهایت مصرف‌کنندگان فولاد در بلندمدت است و از سوی دیگر کمک می‌کند در آینده که بازار داخل از رکود خارج می‌شود با انفجار قیمتی مواجه نشویم. وی گفت: هنگامی که صادرات فولاد آزاد شود، قیمت‌های داخلی هم جان می‌گیرد که به این ترتیب بخشی از تقاضایی که مدت‌ها است برای تامین نیازهای انباری و مصرفی به تاخیر افتاده راهی بازار می‌شود.

مشکواتی در نهایت خاطر نشان کرد: از آنجاکه اهتمام دولت بر آزادسازی صادرات، تسهیل فرآیند‌های تولیدی کارخانه‌ها و تحرک و رونق معاملات بازار است، بنابراین می‌توان امیدوار بود با اقداماتی که از سوی دولت در این راستا انجام خواهد شد، در آینده شاهد صنعت و بازاری پویا و زنده باشیم.

عرضه‌کننده‌های رینگ فولاد تغییر جهت دادند

از سوی دیگر به دنبال کاهش نرخ مقاطع فولادی تولید داخل در بازار آزاد، عرضه‌کننده‌های بورس کالا هم سرانجام تصمیم گرفتند محصولاتی را که در رینگ فولاد ارائه می‌کنند همراه با سیاست کاهش نرخ پایه باشد. براین اساس شاهدیم از اواخر هفته گذشته فولادسازان خصوصی تولیدکننده میلگرد -به رغم آنکه در خلال چند ماه گذشته نرخ پایه فروش این محصول ۱۷۸۵ تومان بود - در بازه ۱۰ تا ۳۰ تومانی اقدام به کاهش نرخ پایه کنند. هرچند این استراتژی تا روز گذشته بر سمت تقاضا اثرگذار نبوده است اما پیش‌بینی می‌شود تا روزهای آتی یخ معاملات شکسته شده و تحرک و هیجان جای خود را در مبادلات رینگ فولاد پیدا کند.

در این راستا روز گذشته دو سبد میلگرد نقد و سلف به ترتیب با نرخ پایه‌های ۱۷۶۵ و ۱۷۴۵ تومان از سوی فولاد آذربایجان در حجم ۱۱۰۰ تن به روی تابلوی معاملات رفت که تا پایان زمان رسمی معاملات، با آنکه عرضه نقدی این کالا ۲۰ تومان کاهش نرخ داشت، تقاضایی را در برابر خود ندید. در همین حال فولاد مبارکه اصفهان نیز ۴۴ هزار و ۴۱۰ تن ورق گرم B و C را با قیمت ۱۶ هزار و ۸۹ و ۱۶ هزار و ۲۷۷ ریال در سیستم معاملات مچینگ توسط کارگزاران ثبت کرد.

به گفته مدیر بخش فلزات یکی از کارگزاری‌ها، معامله‌گران کماکان منتظر اعمال کاهش نرخ پایه محصولات فولادی از سوی همه فولادسازان در بورس کالا و نه فقط تعداد محدودی از آنها هستند که اگر این امر به خوبی محقق شود و از سوی دیگر نرخ ارز هم به ثبات برسد با اطمینان می‌توان گفت عرضه‌های فولادی با استقبال بیشتری در آینده پیگیری شوند.

وی افزود: در حال حاضر فولاد یزد نیز نرخ پایه فروش تولیدات خود را با افت چند تومانی در دستور کار این هفته خود دارد و از سوی دیگر فولاد خوزستان نیز قرار است فروش ال‌سی شمش بلوم خود را برای هفته جاری متوقف کرده و با نرخ پایه و به صورت نقدی این محصول را به روی تابلو عرضه ببرد که اگر این سیاست‌ها در چند هفته متوالی تداوم بیابد اطمینان لازم برای انجام مبادلات به معامله‌گران بازمی‌گردد. روز گذشته در بازار آزاد هم با آنکه نرخ ارز اندکی به عقب برگشته بود، اما بازار را چندان متاثر از خود نکرد؛ چرا که بیشتر مقاطع، ثبات نرخ را از خود نشان دادند و تنها برخی از آنها دچار افت قیمت شدند.