یک کارشناس کشاورزی بر ضرورت رونق بورس کالاهای کشاورزی تاکید کرد و گفت: بورس کالاهای کشاورزی به رقابتی شدن، شفافیت و کاهش هزینه‌های مبادله می‌انجامد.
امیرحسین چیذری، عضو هیات علمی دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با خبرنگار کشاورزی خبرگزاری دانشجویان ایران «ایسنا» اظهار کرد: شاید این سوال مطرح شود که با توجه به وجود بورس کالا، چه لزومی به داشتن بورس کالاهای کشاورزی است که در پاسخ باید گفت بورس کالاهای کشاورزی مزایایی دارد که داشتن یک بازار رقابتی، یکی از آنها است.
وی افزود: بورس کالای کشاورزی به از بین بردن برخی انحصارها در بازار کمک زیادی می‌کند. چیذری مزیت دیگر رونق بازار بورس محصولات کشاورزی را کشف قیمت‌ها دانست و گفت: کشف قیمت، منافع بسیاری برای تولیدکننده و مصرف‌کننده دارد. زمانی که تولیدکنندگان تصمیم به تولید محصولی می‌گیرند طبیعتا ابتدا به بازار نگاه می‌کنند و بر اساس اطلاعاتی که از بازار دریافت می‌کنند تصمیم می‌گیرند که چه محصولی را کشت کنند، به کدام بازار بفروشند، به چه قیمتی بفروشند، چگونه بسته‌بندی کنند و بر اساس نیاز مصرف‌کننده با چه استانداردی تولید کنند. به گفته‌ این کارشناس بازار بورس شفافیتی به وجود می‌آورد که فواید بسیاری برای تولیدکننده و مصرف‌کننده دارد. بازار بورس همچنین هزینه‌های مبادله کالا را تا حد قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.
این کارشناس کشاورزی، با بیان اینکه همین منافع باعث شده تا همه کشورهای دنیا به سمت بازارهای بورس کالاهای کشاورزی سوق پیدا کنند، خاطرنشان کرد: طبق گزارش‌های عملکرد بانک جهانی، رشد تعداد قراردادهای بورس کالاهای کشاورزی نسبت به فلزات، پتروشیمی و ... بیشتر بوده است. این یعنی استقبال از محصولات کشاورزی بیشتر است زیرا همیشه برای این محصولات تقاضا وجود دارد و مورد نیاز بشر است که ما هم باید از این منافع استفاده کنیم.
وی تاکید کرد: باید از تجربه دنیا استفاده کنیم؛ دنیا به این تجربه رسیده که بورس کالاهای کشاورزی منافع قابل‌توجهی برای تولیدکننده و مصرف‌کننده دارد. تاریخچه بورس کالاهای کشاورزی در ژاپن، کانادا، آمریکا و ... به بیش از ۱۰۰ سال می‌رسد و روز به روز رونق بیشتری می‌گیرد.
چیذری با اشاره به تجربه بورس کالاهای کشاورزی در ایران که به تعطیلی انجامید، یادآورشد: سوال اینجا است که چرا با آن بورس مخالفت شد و تلاش‌هایی که برای تاسیس آن شد را نادیده گرفتند؟ اگر مشکلاتی بود باید مشکلات برطرف می‌شدند نه اینکه آن را به کلی تعطیل کنیم.
این کارشناس اقتصاد کشاورزی به وجود برخی انحصارها در بازار محصولات اشاره و اظهار کرد: در بخش تولید ممکن است انحصار نداشته باشیم، اما وقتی محصول به بازار عرضه می‌شود یک شبه انحصار وجود دارد که البته در محصولات مختلف، متفاوت است. انحصار بعضی محصولات در بازار بیشتر و بعضی کمتر است. این انحصار در قیمت و عرضه کالا در زمان‌های مختلف تاثیرگذار است.
وی تاکید کرد: اگر می‌خواهیم به سمت یک بازار شفاف و کارآ برویم و هزینه‌های مبادله را کم کنیم ضروری است تا بورس کالاهای کشاورزی را رونق بخشیم.
چیذری در پایان گفت:‌ هم‌اکنون معاملات بورس‌های دنیا فقط نقدی نیست بلکه معاملاتی به صورت قراردادهای آتی یا قراردادهای گزینه‌ای وجود دارد که این قراردادها به شفافیت بازار کمک می‌کند. اگر بورس کشاورزی در ایران رونق بگیرد در آینده نزدیک می‌توانیم از ابزارهای مشتقه آن استفاده کنیم که این ابزارهای مشتقه به پایین آمدن مقدار زیادی از نقدینگی بازار کمک می‌کند.
به گفته او بورس کالاهای کشاورزی، نوسانی را در بازار ایجاد می‌کند که باعث ایجاد انگیزه می‌شود و سرمایه‌گذاران را تشویق به سرمایه‌گذاری در این بازار می‌کند.