در خدمت اهداف دولت جدید هستیم

گروه بورس کالا- بهاره رادمنش: نشست خبری اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی روز گذشته در شرایطی برگزار شد که از آغاز‌به‌کار دولت جدید چند روزی بیشتر نگذشته است و بخش خصوصی کشور چشم امید به صحبت‌های نویدبخش کابینه اقتصادی دولت یازدهم دوخته است تا با همیاری بخش دولتی پس از خلق حماسه سیاسی ۲۴ خرداد توسط مردم شاهد تحقق حماسه اقتصادی باشیم. در آغاز این نشست که در دفتر اتحادیه برگزار شد، حسن خسروجردی، رییس هیات مدیره اتحادیه، با ابراز امیدواری از موثر واقع شدن راهکارهای پیشنهادی در جهت حمایت از دولت جدید در راه دستیابی به اهداف اقتصادی اعلام کرد: برمبنای این اصل تمام تلاش اتحادیه برای تنظیم برنامه‌هایی است که کوچک‌ترین خدشه‌ای در خلال اجرای آنها به دولت وارد نشود. وی در ادامه ضمن حمایت از انتخاب مهندس زنگنه به عنوان وزیر نفت، این وزارتخانه را از وزارتخانه‌های حساس و کلیدی ارزیابی کرد و افزود: باتوجه به برخی مشکلات ایجاد شده به دلیل تحریم‌ها تمام سعی خود را برای همراهی با مهندس زنگنه برای تشکیل یک تیم قوی و کارآمد انجام خواهیم داد.

خسروجردی در توضیح برنامه‌های اتحادیه در خصوص مقابله با تحریم‌ها گفت: باتوجه به نیاز کشور به ساخت پالایشگاه‌های کوچک، قراردادهایی با داخل و خارج برای راه‌اندازی پالایشگاه‌هایی با ظرفیت ۲۰ هزار بشکه با سرمایه‌گذاری مشترک انجام شده است. همچنین سعی بر این شده است که شرکت‌های سرمایه‌گذار پس از این با تشکیل کنسرسیوم، قراردادهای بعدی را با همکاری کشورهای مختلف پیش ببرند، به طوری که ۴۹ درصد سهم کنسرسیوم و ۵۱ درصد از آن از طریق سرمایه بومی تامین شود. به گفته وی باتوجه به برنامه‌های مهندس زنگنه و سیاست نظام مبنی بر جلوگیری از خام‌فروشی، برنامه ساخت پالایشگاه‌‌های کوچک در دولت جدید نیز پشتیبانی خواهد شد.

وی تصریح کرد: به عنوان مثال، اگر دولت پروتکلی را به امضا رسانده است، می‌تواند در بخش سیاسی هم تعهداتش را به وسیله بخش خصوصی عملی کند.

خسروجردی با بیان اینکه در صادرات فرآورده‌ها منتظر مصوبات دولت می‌شویم، ادامه داد: باتوجه به عدم همراهی شرکت نفت تاکنون در این مسیر به راحتی پیش نرفته‌‌ایم، زیرا بدنه نفت ما را به عنوان رقیب خود می‌دانست، ولی بخش خصوصی سعی خود را برای حمایت از بخش دولتی انجام داد و در شرایط فعلی نیز با ضوابط حاکم با کمک به مهندس زنگنه می‌توانیم به‌ خوبی پیش برویم.

وی با بیان اینکه وزارت نفت با تعریف سناریو و نقش برای بخش خصوصی و با واگذاری قسمتی از پروژه‌ها که انجام آن در توان این بخش است، می‌تواند از شرایطی که دشمن ایجاد کرده عبور کند، گفت: دولت جدید با حضور دکترظریف در راس وزارت امور خارجه، دولتی نویدبخش است؛ هرچند باتوجه به اوضاع نفت و سیاست کشورهای غربی در قبال ایران، نمی‌توان انتظار داشت دنیا خیلی سریع امتیازی به ما بدهد و در صحنه چانه‌زنی نیز به این‌زودی‌ها تحریم‌ها رفع نخواهند شد، پس نیاز به یک وحدت همگانی و دید فراجناحی برای خروج از بحران است. به گفته وی خوشبختانه دولت یازدهم در انتخاب وزرا جناحی عمل نکرد و نقاط تعامل خیلی بیشتر از انتظار بود و با شناخت شخصی که از رییس‌جمهور دارم، او از جانب گروه‌ها و جناح‌های کشور آسیب نمی‌بیند. در نتیجه با حل چالش‌های داخلی قدرت مقاومت خارج کم شده و دیپلماسی ایران قوی می‌شود، ولی در صورت ادامه چالش‌ها بین سازمان‌های داخلی، پیشبرد دیپلماسی به سختی امکان‌پذیر است.

وی با اشاره به مدیریت جزیره‌‌ای در سال‌های پس از انقلاب و یکسان نبودن اهداف و خطی‌مشی‌ها، راهکار حل این معضل را برگزاری آموزش همگانی به وسیله بخش اقتصادی دانست تا خط‌قرمزها برای همه یکسان فرض شود و این شرایط برای سیستم نظارتی هم در نظر گرفته شود. در نتیجه اولویت مهم دولت جدید باید تعریف یک ارزش مشترک برای مدیران سطوح مختلف به‌منظور رفع تنش بین بخش‌های بالادستی و پایین‌دستی در تفسیر خطی‌مشی‌ها باشد.

خسروجردی با اشاره به صحبت‌های مهندس زنگنه در نشست هفته گذشته اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران در رابطه با تعریف رانت و استاندارد اظهار کرد: بالطبع انتظارمان از وزیر نفت تعریف خطوط مشترک است و در صورتی که یک شرکت خاص از مرز عبور کند، براساس مبنایی که مشخص کرده‌اند قابل شناسایی باشد.

به گزارش «دنیای اقتصاد» در نشست خبری هفته گذشته اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران، مهندس زنگنه با تاکید بر لزوم همکاری بخش خصوصی و دولت، خواستار تشکیل یک گروه برای رفع مشکلات و رسیدگی به نامه‌های ارجاع‌داده‌شده از بخش‌های مختلف شد که به گفته حسینی، عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی، وزیر نفت در دومین روز حضور در وزارتخانه خواهان پیگیری این موضوع شده است.

خسروجردی در ادامه بر لزوم تعریف استاندارد برای هر قسمت و تعیین متولی آن تاکید کرد به گونه‌ای که سازمان استاندارد با تعریف استاندارد، خودش متولی باشد نه اینکه طرف خارجی در جهت منافع کشورش معیارهایی تعیین کند که باعث تخریب کشور شود.

رییس هیات‌مدیره اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی ضمن اشاره به آشنایی اعضا با مشکلات تولید به دلیل اینکه حدود ۸۰ درصد اعضای اتحادیه، خود، تولیدکننده هستند، تشریح کرد: در گذشته متاسفانه بنای اقتصاد کشور به گونه‌ای بود که غرب در زمینه‌های استاندارد و تولید به عنوان بت ما شناخته شده بود و قراردادها به نحوی تنظیم می‌شدند که تکنولوژی بومی‌سازی نمی‌شد، درحالی که کشور چین هر تکنولوژی را تنها یک بار وارد می‌کند و پس از آن نمونه‌سازی و بومی‌سازی را مورد اهتمام قرار می‌دهد، متاسفانه در کشور ما در اکثر موارد این اتفاق نیفتاده است. انتظار ما از دولت جدید این است که قبل از انعقاد قراردادها از طرف قرارداد تعهد بگیرد تکنولوژی را در صورت بومی‌سازی به‌کار گیرد.

در این جلسه، خسروجردی در پاسخ به پرسش خبرنگاران در رابطه با وضعیت کنونی صادرات به کشور عراق تصریح کرد: در گذشته عراق واردکننده بخش زیادی از قیر، مازوت و LPG مصرفی خود از ایران بود ولی در شرایط کنونی به دلیل اینکه مشکلات بخش نفت و پالایشگاهی این کشور رفع شده، صادرات ایران به عراق کاهش یافته است.

در ادامه نشست، حمید حسینی در تشریح وضعیت کنونی اقتصاد ایران اظهار کرد: در شرایط فعلی اقتصاددانان تفسیرهای متفاوتی مطرح کرده‌اند که از جمله آنها می‌توان به صحبت‌های چند روز اخیر وزیر اقتصاد در رابطه با دچار شدن ایران به نفرین منابع اشاره کرد، همچنین برخی اقتصاد کشور را پیر و سالخورده می‌دانند و عده‌ای می‌گویند شرایط اقتصاد به گونه‌ای است که دیگر نمی‌تواند منابع را جذب کند، ولی با انتخابات اخیر و به میدان آمدن سرمایه‌های اجتماعی و استقبال از بخش خصوصی، می‌توان امیدوار بود که کشور از دور عدم توسعه نجات یابد. همچنین براساس برنامه‌های وزیر نفت و اولویت‌های مطرح شده مبنی بر تبدیل شدن به هاب منطقه و نفر اول منطقه شدن در زمینه دانش و تکنولوژی، ضمن حمایت از برنامه‌ها و اعتقاد شخص وزیر به ظرفیت بخش خصوصی، می‌توان در جهت بهبود شرایط گام برداشت.

عضو هیات رییسه اتحادیه با بیان اینکه در سال‌های گذشته به دلیل بی‌ثباتی قوانین و مقررات به بخش خصوصی کشور لطمات زیادی وارد شده است، افزود: برای بهبود معیشت مردم که مورد تاکید دولت تدبیر و امید است، باید ابتدا فضای کسب و کار بهبود یابد تا از این وضعیت بد شاخص‌های کسب و کار که در ردیف آخرین کشورها قرارداریم، نجات یابیم و به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت از رتبه ۱۴۸ به رتبه ۱۰۰ صعود کنیم.

وی در ادامه با ابراز امیدواری نسبت به تصمیمات اخذ شده توسط هیأت دولت در چند روز اخیر افزود: برای خروج از این وضعیت باید همه مردم، رسانه‌ها، بخش خصوصی و دولت با یکدیگر همکاری کنند.

در پایان نشست، خسروجردی انتظار خود را از وزیر نفت و دولت عمل به وعده‌هایشان اعلام کرد و افزود: در بخش صنعت، نعمت‌زاده یک مدیر استثنایی و آشنا با صنعت است و جناحی و احساسی عمل نمی‌کند. همچنین برای تامین مالی چشم‌انتظار حمایت بانک مرکزی و وزارت نفت هستیم تا همانگونه که دولت از واحدهای خود حمایت می‌کند، از بخش خصوصی هم حمایت کند و اگر شریک خارجی درخواست تضمین داشت، بانک مرکزی تضمین لازم را انجام دهد.