ایسنا- با توجه به اینکه ۳۰‌درصد صادرات خشکبار کشورمان را خرما تشکیل می‌دهد تشکیل بورس خرما ناکارآمدی بازار سنتی را کاهش می‌دهد. با توجه به آغاز فصل برداشت خرما در کشور، گزارش حاضر به منظور بررسی مسائل و مشکلات برداشت و بازاریابی مناسب محصول خرما و فراهم‌سازی زمینه‌های لازم برای صادرات به منظور کسب درآمد ارزی و اشتغالزایی تهیه شده است. سطح زیر کشت

سطح زیر کشت نخلستان‌های کشور با احتساب درختان پراکنده در سال ۸۴، حدود ۸/۲۳۸هزار هکتار بوده که ۳۴/۸۳‌درصد آن درختان بارور و ۶۶/۱۶‌درصد بقیه درختان غیر بارور (نهال) بوده است. از حدود ۱۹۹هزار هکتار درختان بارور، ۲۸/۸۸‌درصد آن آبیاری شده است و بیشترین سطح بارور خرما با ۰۴/۱۸‌درصد سطح بارور خرمای کشور به هرمزگان تعلق دارد. سیستان و بلوچستان، بوشهر، خوزستان، فارس، جیرفت و کهنوج در استان کرمان به ترتیب با ۰۶/۱۶، ۹۲/۱۵، ۱۳/۱۴، ۲۷/۱۳، ۷۱/۱۲ و ۸۷/۹‌درصد سهم از سطح زیر کشت خرمای بارور کشور در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. نواحی یاد شده در مجموع ۲۳/۹۸‌درصد سهم از سطح بارور خرما را در کشور دارا هستند.

میزان تولید

میزان تولید خرمای کشور حدود ۹۹۷هزار تن بوده که ۳۵/۹۶‌درصد آن از اراضی آبی حاصل شده است. سهم تولید اراضی دیم نیز ۶۵/۳‌درصد است و بیشترین تولید خرمای کشور به کرمان تعلق دارد، به طوری که با داشتن ۵۸/۶‌درصد سهم در تولید خرما در جایگاه نخست قرار گرفته است. همچنین استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، منطقه جیرفت و کهنوج، فارس، خوزستان و بوشهر به ترتیب با ۶۸/۱۴، ۲۴/۱۴، ۲۲/۱۴، ۵۰/۱۳، ۱۰/۱۳ و ۷۵/۱۲‌درصد سهم در تولید کشور در جایگاه‌های بعدی قرار گرفته‌اند. هفت منطقه مزبور ۰۶/۹۹‌درصد خرمای کشور را تولید کرده‌اند.

عملکرد در هکتار

میزان تولید در هکتار خرما برای اراضی آبی ۴/۵۴۵۹ کیلوگرم و برای اراضی دیم ۴۱/۱۵۶۸ کیلوگرم بوده است. بالاترین بازده تولید آبی با ۸۵۰۰ کیلوگرم به استان کرمانشاه و کمترین بازده آبی با ۲۰۴۹ کیلوگرم به استان سمنان تعلق دارد. همچنین بالاترین عملکرد دیم با ۲۶۰۷ کیلوگرم به استان بوشهر و پایین‌ترین عملکرد دیم با ۸۶۵ کیلوگرم به استان فارس تعلق دارد.