پایان التهاب در بازار آهن آغاز بحران برای فولادی‌ها

گروه بورس‌فلزات- زهرا مسافر- با واردات فولاد به کشور گویی از التهاب بازار آهن کاسته شده است اما از سوی دیگر تولیدکنندگان داخلی فولاد در شرایط بحرانی قرار گرفته‌اند. به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، قیمت آهن‌‌آلات در بازار غیررسمی در سه ماهه فصل بهار پس از طی فراز و نشیب‌های بسیار با روند کاهش روبه‌رو شد.

براساس این گزارش، آشفتگی بازار آهن طی هفته‌های آغازین سال ۸۶ مسوولان و دست‌اندرکاران بخش فولاد را بر آن داشت تا با اتخاذ تدابیری ویژه افسار لجام گسیخته این بازار را مهار و کنترل کنند.

با اتخاذ تدابیری از جمله واردات بیش از ۲میلیون تن محصولات فولادی، به منظور پاسخگویی به نیاز بازار افزایش تولید کارخانه‌های فولاد، واردات آهن مورد نیاز وزارت خانه‌های دولتی موجب شد تا قیمت آهن در پایان بهار و تابستان امسال روند کاهشی را تجربه کند.

در این میان روند کاهشی قیمت اهن به ماه‌های آخر فصل تابستان نیز تسری پیدا کرد به گونه‌ای که قیمت این محصولات در دو ماهه نخست این فصل نیز روند کاهشی پیدا کرد.

بنابراین گزارش، کارشناسان و فعالان بازار نیز روند کاهشی قیمت آهن در بازار طی ماه‌های اخیر را پیش‌بینی کرده بودند به گونه‌ای که واردات آهن روسی و چینی را عامل اصلی اشباع بازار و کاهش قیمت دانستند.

البته تلاش دولت برای تثبیت قیمت محصولات فولادی را نیز باید در این میان بی‌تاثیر ندانست به گونه‌ای که وضعیت بحرانی بازار این محصولات موجب نگرانی مسوولان شده بود.

وزارتخانه‌های ذی‌ربط با محوریت وزارت بازرگانی نیاز عمده‌ وزارتخانه‌های مصرف‌کننده آهن، (مسکن و شهرسازی، راه‌ و ترابری، نیرو، نفت و آموزش و پرورش) را از مصرف بازار داخل خارج کردند تا محصولات فولادی مورد نیاز پروژه‌های خود را از طریق واردات تامین کنند.

بدین ترتیب وزارت بازرگانی به عنوان متولی خرید و واردات محصولات فولادی مورد نیاز وزارتخانه‌های یاد شده به این صورت که از مجموع اعتبارات این وزارتخانه‌ها ۳درصد کسر و به صورت تنخواه در اختیار شرکت بازرگانی دولتی قرار گیرد تا نسبت به واردات مذکور اقدام شود.

این اقدامات از سوی دولت موجب کاهش قیمت آهن در بازار غیررسمی طی ماه‌های اخیر شد به گونه‌ای که قیمت میلگرد طی دو ماهه گذشته با افت روبه‌رو شد. به‌طوری که میلگرد نمره ۱۴ تا ۲۵ آجدار میانه که در ابتدای تیر ماه امسال به نرخ ۶هزار و ۳۵۰ تا ۶هزار و ۴۵۰ ریال به فروش می‌رسید با افتی معادل ۶۰ ریالی در هر کیلو به قیمت ۶هزار و ۲۹۰ ریال رسید.

در مدت یاد شده میلگرد ۱۰ آجدار شاخه اردبیل نیز با افت ۲۶۰ ریالی در هر کیلو در پایان مرداد ماه امسال به مبلغ ۶هزار و ۲۴۰ ریال مورد مبادله قرار گرفت.

در این مدت روند قیمت تیرآهن نیز کاهشی بود به طوری که هر شاخه تیرآهن ۱۴ از یک‌میلیون و ۱۳۰هزار ریال به یک‌میلیون و ۸۲هزار ریال رسید که از افت ۴۸هزار ریالی برخوردار بود.

طی دو ماه تابستان امسال هر شاخه تیرآهن ۱۶با کاهش ۲هزار ریال از یک‌میلیون و ۳۷۰هزار ریال به مبلغ یک‌میلیون و ۳۶۸هزار ریال در پایان مرداد ماه جاری رسید.

طی مدت مورد بررسی هر شاخه تیرآهن ۲۰نیز از ۲میلیون و ۵۸۰هزار ریال به مبلغ ۲میلیون و ۱۷۵هزار ریال عرضه شد که از کاهش ۴۰۵هزار ریالی برخوردار شد.

اما گویی پایان روزهای التهاب در بازار آهن آغاز التهاب برای تولیدکننده محصلات فولادی بخش‌خصوصی است به گونه‌ای که تمام آنها به اتفاق واردات بی‌رویه محصولات خارجی به ویژه چینی را بلای خانمانسوز تولیدکنندگان این بخش می دانند.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان در خصوص فروکش شدن التهاب قیمت آهن در بازار طی دو ماهه گذشته، گفت: این امر به علت افزایش عرضه کالا نسبت به تقاضا بوده است.

محمد آزاد با اشاره به اینکه طی دو ماهه گذشته قیمت آهن حدود ۴ تا ۵درصد کاهش داشته است، افزود: اما در مجموع قیمت آهن هم‌اکنون حدود ۱۴ تا ۱۵درصد کمتر از قیمت آن در اسفندماه سال ۸۵ است.

وی در خصوص ثبات قیمت میلگرد تصریح کرد: علت ثبات این محصول گران بودن قیمت مواد اولیه است زیرا که تولیدکننده با قیمت‌های موجود نمی‌تواند نسبت به کاهش قیمت اقدام کند.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان در خصوص قیمت میلگردهای وارداتی، خاطرنشان کرد: تعرفه گمرکی موجود برای میلگردهای وارداتی مانع از کاهش قیمت آنها می‌شود.

وی با اشاره به کاهش قیمت تیرآهن در بازار، اظهار داشت: به علت تعرفه ۴درصدی واردات تیرآهن، هر چه قدر بر میزان واردات آن اضافه شود این امر به تولید داخل کمک می‌کند و بدین ترتیب کاهش قیمت را به دنبال دارد.

آزاد با بیان اینکه در تابستان امسال از نظر آهن مشکلی در کشور نداشتیم، گفت: در صورت عدم افزایش قیمت‌های جهانی آهن، روند کنونی قیمت‌ها برای فصل پاییز نیز پیش‌بینی می‌شود.

وی در خصوص نقش دولت در کاهش قیمت آهن در بازار، افزود: واردات مقادیری آهن برای مصرف طرح‌های عمرانی را می‌توان از اقدامات دولت در زمینه کاهش قیمت‌ها در تابستان امسال بر شمرد که تا حدود زیادی موجب فروکش کردن التهاب قیمت‌ها در بازار شده است.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان با اشاره به اینکه رشد طرح‌های عمرانی امسال ۳۰درصد بیشتر از سال گذشته است، تصریح کرد: واردات آهن مصرفی طرح‌های عمرانی از سوی دولت تاثیر بسزایی در کاهش قیمت محصولات فولادی داشته است.

وی به وعده دولت برای واردات مواد اولیه (شمش آهن) در سال‌جاری اشاره و خاطرنشان کرد: امیدواریم در ۶ ماه دوم امسال دولت به وعده خود عمل کند و با واردات شمش آهن شاهد ادامه و رشد فعالیت کارخانجات داخلی و نیز ایجاد اشتغال هرچه بیشتر باشیم.

به گفته آزاد هم اکنون ظرفیت زیادی برای تولید فولاد در کشور موجود است که به علت عدم مواد اولیه به کار گرفته نمی‌شود.

وی تاکید کرد: چنانچه از ظرفیت‌های داخلی تولید فولاد به طور کامل استفاده شود. به طور قطع ۷۰درصد نیاز کشور به فولاد از داخل و ۳۰درصد از طریق واردات تامین خواهد شد که این امر منوط به عملکرد دولت مبنی بر تامین مواد اولیه مورد نیاز تولیدکنندگان است.

مدیر عامل فولاد البرز نیز در این خصوص گفت: فروکش کردن التهاب قمیت‌ها در بازار آهن به علت واردات بی رویه محصولات چینی است که کاهش قیمت را به دنبال داشته اما این واردات موجب ضرر تولیدکنندگان بخش‌خصوصی فولاد است به طوری که آنها به ازای هر یک‌هزار تن فولاد بین ۷۰تا۱۰۰میلیون تومان ضرر می‌کنند.

حسن مصیب‌زاده افزود: چنانچه وضعیت موجود مبنی بر واردات محصولات فولادی چینی ادامه یابد به زودی شاهد توقف فعالیت تمام کارخانه‌های تولیدکننده فولاد بخش‌خصوصی خواهیم بود.

وی با انتقاد از واردات بی رویه محصولات فولاد، خواستار افزایش تعرفه واردات این محصولات به نرم جهانی(۳۰درصد) شد و تصریح کرد: تا زمانی که بخش‌خصوصی به ناچار برای بقای تولید از تسیهلات بانکی بابهره ۲۰تا۳۰درصد (سود تسهیلات + جریمه دیر کرد) استفاده کند، توان رقابت با کارخانه‌هایی که با بهره ۴درصد و بدون بهره فعالیت می‌کنند را نخواهد داشت.